AFERA "ĐIKILIS": Ovako je Đilas uređivao Press

Autor:

Vesti

24.12.2018

06:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Urednici dnevnih novina Press, ugašenih 2012. godine, polagali su račune Draganu Đilasu, a on je, čak i na dnevnom nivou, izdavao naloge o kojim temama treba da se piše.

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Dragan Đilas

Sve ovo jasno se vidi iz mejlova bivšeg gradonačelnika u čiji je posed došao Srpski telegraf, zahvaljujući jednom od njegovih bivših saradnika. Taj čovek, kako nam je rekao, nije mogao više da ćuti, jer smatra da javnost u Srbiji mora da zna na koji način je radio bivši visoki funkcioner.

Naš list objavio je u vikend-broju šta je sve Đilas u mejlovima pisao o svojim sadašnjim koalicionim partnerima, a pre svega Vuku Jeremiću ("Jeremić je veliki ljigavac", "morbidno je ambiciozan", "veliki je lažljivac"...). Danas puštamo prepisku iz koje je više nego jasno da je bio vlasnik Pressa, zajedno sa Miroslavom Miškovićem, iako to nikada nije priznao, dok ćete narednih dana moći da pročitate šokantne mejlove koje je razmenjivao sa poslovnim saradnicima.

Foto: Srpski telegraf

PRESS NEĆE UZ KURIR, POLITIKU I NOVOSTI

Đilasu se ne dopada da Press bude u istoj grupi sa dnevnim novinama kao što su Kurir, Politika, Novosti, što predočava novinaru sa kojim je imao gotovo svakodnevnu prepisku

Dragan Đilas piše novinaru, 27. 11. 2011.

Ukoliko se zaista napravi ta grupa to će biti kraj svega normalnog u ovoj zemlji. Press, ako se ja pitam, neće biti deo toga. Što se prethodnog maila tiče i prebacivanja odgovornosti za budućnost Pressa na mene, smatram to u najmanju ruku nekorektnim.

ZAŠTO MIŠKO NEĆE DA PRIČA S BANKOM?

Odgovor novinara, istog dana

Press veruj mi neće imati šta da traži ako ostane izvan te grupe, naravno ako bude uopšte napravljena, jer ćemo pare od marketinga da vidimo samo na slikama. Mislim da je ideja o grupi domaćih novina dobra, na kraju krajeva nas dvojica smo je poslali kabinetu, samo se nakaradno sprovodi. Mislim da bismo morali tome da se priključimo ako želimo da Press postoji dalje. Mislim da bismo o tome trebali da razgovaramo, kao i o tom što Miško neće da pregovara sa bankom da nam otpišu deo kredita ako im već damo 4 miliona. Ništa ružno nisam mislio niti ti bilo šta prebacujem za Press. Samo ti kažem da si ti odgovoran za sve dobro i sve loše što ta novina napravi. To sam ti i rekao one večeri kad si odlučio ko će biti glodur.

REKAO SAM BORISU TADIĆU, NEĆU DA BUDEM PREMIJER

Đilas ponovo piše novinaru, istog dana

BT (Boris Tadić - prim. aut.) je kriv za sve loše i malo dobrog što se u Srbiji dešava. Tako sam i ja kriv za Press. On je od mene tražio da budem premijer, vlada u kojoj bi on zadržao da se bavi spoljnim poslovima i bezbednosti, a ja svim ostalim. Naravno, pod uslovom da uopšte pravimo tu vladu. Ja sam u načelu rekao da. U međuvremenu se dešavaju stvari sa kojima se ja ne slažem, promoviše se sve više Petrović i njegova ekipa, nastavlja se sve isto kao pre skupštine DS i cela stvar kulminira pričom o Kuriru koji kupuje Novosti i Politiku. Boris mi tvrdi da to nije istina, ali koliko vidim cela stvar će se realizovati samo u drugoj formi. U međuvremenu, pre malo više od dva meseca sam rekao da neću da budem kandidat DS za premijera i da o tome možemo da pričamo posle izbora. I da nema dila po kome bi u tom slučaju Vučić bio gradonačelnik. Ja neću da budem deo priče oko ukrupnjavanja domaćih medija, kao što neću da budem deo nikakve priče na rep. nivou. Ne mogu da menjam Srbiju sa ljudima kao što je Dušan Petrović, niti sa onima koji me lažu. Imao bih još puno stvari da ti napišem, ali je već i ovo previše za mail.

Foto: Srpski telegraf

DRAGANE, TI SI KRIV, TI SI POSTAVIO GLODURA

Novinar piše Đilasu, 7. 12. 2011.

Vidi se da ti pojma nemaš o tome šta se dešava u Pressu. Nisam do sad hteo da ti se žalim jer mi je glupo da sam sebi priznam da ne mogu ništa da promenim u novinama u kojima sam čak i suvlasnik. Glavni urednik i njegova ekipa jednostavno ne prihvataju nikakve predloge i sugestije od mene. Ajd da pođemo od Štiglica čiji intervju nikad nisam pustio iako sam mu dao sređenog i dogovorio sa glodurom Globusa. Do sada sam urednicima dao nekoliko desetina tema koje nisu urađene, jednostavno svaki moj predlog nije zanimljiv, od priče sa dr Kočom sa Bežanije, do toga šta će biti posle odluke Austrije da prekine linije za kredite njihovim bankama i u Srbiji. Za nedeljni broj dao im gotov tekst iz FTimesa o pozadini afere sa Dominik Stros Kanom koji je pisan kao pravi triler, ali ni to nije dobro. Intervju sa Koštunicom je morao da se krati iako je intervju nedelje zato što sam ga ja radio. I na kraju čak ni naš projekat twitter intervju (u pregovorima sam da takav intervju napravimo sa Medvedevim)..... (ime poznato redakciji - prim. aut.) i njegovi bojkotuju pa ga guraju na duplericu i neće da najave ni na naslovnoj. Ali to je sve tvoja krivica i ja za sve ovo ne krivim glodura. Ti si ga izabrao mimo nas, i ti si odgovoran za sve, što sam ti i rekao onog dana u Piazzi kad si birao glodura. Otvaraju se crnogorska izdanja a da mi niko ništa ne kaže, menjaju se ljudi bez valjanog razloga... Čak je glavni urednik rekao K... kad ga je Đ... pitao za novogodišnji intervju da ide Tijanić pošto je to neka tradicija, rekao da će videti i ako se..... (ime poznato redakciji - prim. aut.) saglasi onda može. Ima toga još ali me mrzi da ti pišem. I dok ti i ovo pišem jako se glupo osećam kao da cinkarim nekog. Da i sve ovo trpim samo zbog tebe i dogovora koji smo imali.

MORA DA SE OBJAVI INTERVJU S TIJANIĆEM

Đilas odgovara novinaru, iste večeri

Nisam siguran da kapiram zašto to radi. Meni ti textovi koje pominješ izgledaju zanimljivo. Naravno da intervju sa Tijanićem ide u novogodišnji broj, jer to jeste neka tradicija, a i on će sigurno reći nešto zanimljivo i drugačije od ostalih. Da li smem da iskoristim ove podatke za razgovor sa njim i M...?

NISU, BRE, ONI VLASNICI NOVINA

Novinar ponovo piše, iste večeri

Kako god hoćeš, nemam ja nikakav problem s njim ni sa M... Sa B... se čak dogovaram oko nekih ozbiljnih stvari i to nije problem. Glavni urednik i redakcija imaju odbojnost prema saradnji s nama i ponašaju se kao da su Press njihove novine. Mislim da bi morali da imaju u vidu da oni ipak ne mogu da se ponašaju kao da su vlasnici novine.

Foto: Srpski telegraf

NAREDNIH DANA

- Kako je Đilas pokretao hajke na protivnike

- Ko mu je davao političke savete

- Kako je s mesta gradonačelnika vodio svoj biznis

- S kim je DS bio u svađi

- Detalji plana da Đilas postane premijer

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading