(FOTO) Zasenila Federikin meni! ONA je napravila posnu pitu koju je Vučić poslužio u Briselu
Posne pite savetnice u misiji Srbije pri EU Ljiljane Jevtović zasenile su meni na diplomatskom ručku kod visoke predstavnice Federike Mogerini.
Foto: Promo fotoRazjedinjeni po mnogim pitanjima, lideri iz regiona Zapadnog Balkana, koji su se okupili oko radne trpeze, složili su se sigurno bar u jednom - oko ukusa Ljiljinih pita, pišu Novosti.
Njima je predsednik Srbije Aleksandar Vučić počastio i iznenadio kolege povodom svoje slave Svetog Nikole, koju je proslavio radno, u Briselu. Službenicu naše misije Vučić je javno, pred kamerama, pohvalio za njene kulinarske veštine.
- Htela sam nešto da pripremim za ovaj dan i iskreno sam vrlo počastvovana što je predsednik posvetio pažnju tome, što zaista ceni svaki trud i rad, makar to bila i ovakva sitnica. Srećna sam, nisam to očekivala - kaže Ljiljana Jevtović.
Foto: facebook.com/Ljiljana JevtovicOna skromno ističe da je reč o specijalitetima koji se spremaju u svakoj srpskoj kući koja drži do običaja.
- To su pite od razvijenih kora, koje spremam i za svoju porodicu, naročito u danima koji su važni za nas i našu tradiciju. Nije to ništa posebno, ali pripada onome što ipak obeležava našu karakterističnu kulinarsku baštinu - ističe Ljiljana.
Iako je, kako kaže, reč o "sitnici", nije to bio baš jednostavan posao. Trebalo je vremena i truda da se sve uradi tako da dostojno reprezentuje tradiciju na veliki srpski praznik kod lidera iz celog našeg regiona. Ne prave se pite za predsednike i premijere svakoga dana.
- Istina, procedura pripreme nije baš brza. Razvijaju se kore, mora da se sačeka, a sve se radi po starim receptima iz kuhinja naših majki i baka. Ali, ništa nije teško kada su oni kojima je to namenjeno zadovoljni - poručuje naša sagovornica.
Ljiljana otkriva da ju je majka naučila kulinarskim veštinama koje se po običaju u našim porodicama prenose s generacije na generaciju.
- Zaista uživam u tome - ističe.
Kao što priliči ovom danu, pite su bile posne. Predsedniku Vučiću su se, kako je rekao, naročito dopale one s krompirom, a drugima pre svega s pečurkama.
- Jedna je bila s krompirom, prazilukom, crnim i crvenim lukom, a druga od bukovača, s prazilukom i pirinčem - otkriva nam Ljiljana sastojke za specijalitete koji lidere regiona nisu ostavili ravnodušnim.
Važno je da je napravljeno s ljubavlju, a onda je svejedno da li u tome uživaju ukućani, gosti ili državni zvaničnici.
Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama:
Facebook,
Instagram,
YouTube,
TikTok,
Telegram,
Vajber.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa
Google Play i
Apple AppStore.

Komentari (0)