PUTINOV PLAN ZA SRBIJU U TRI TAČKE

Autor:

Vesti

10.08.2017

08:18 >> 08:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vladimir Putin ima plan za Srbiju sa kojim je upoznao i srpski državni vrh.

RepublikaFoto: pixabay.com
Putinov plan za Srbiju

Kako navodi izvor Srpskog telegrafa iz diplomatskih krugova, šef Kremlja želi da bezbednosno i ekonomski zaštiti Srbiju, koja je pod sve žešćim pritiscima Zapada.
- Srpske vlasti su na udaru sa svih strana! Zapad zahteva da se odreknemo Rusije, da im uvedemo sankcije. S druge strane, pritisak da se prizna nezavisnost Kosova ne jenjava, dok sa treće strane od Srbije zahtevaju i distanciranje od predsednika Republike Srpske Milorada Dodika - priča izvor našeg lista.

1. Bez sankcija Rusiji

EU već godinama vrši pritisak na Srbiju da uvede sankcije Rusiji, a naši zvaničnici uporno ponavljaju da nećemo raditi na štetu nacionalnih interesa. Iako je Kremlj uveren da Srbija neće izdati tradicionalnog prijatelja, ruski predsednik želi da osigura čvrst stav Srbije i u budućnosti.
Zemlje EU uvele su Rusiji sankcije u martu 2014. zbog pripajanja Krima Rusiji i sukoba proruskih i ukrajinskih snaga na istoku Ukrajine. Srbija, kao kandidat za članstvo u EU, nema formalno-pravnu obavezu da se pridruži merama EU iako bi trebalo da postepeno svoju spoljnu politiku uskladi sa politikom EU.
- Srbija želi u EU kao što nećemo da uvodimo sankcije Rusiji i da im zabadamo nož u leđa - rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

2. Imunitet za humanitarni centar

Status humanitarnog centra u Nišu predmet je sporenja već pet godina, a najveći pritisak na Srbiju da ukine centar uz obrazloženje da je reč o špijunskoj organizaciji vrši Amerika. Njihov ambasador u beogradu Kajl Skot nedavno je išao u "inspekciju centra i, iako nije pronašao nijedan argument da je u pitanju vojna baza, ipak je tražio da se stavi katanac na bravu centra. S druge strane, ruski ambasador Aleksandar Čepurin nije krio zabrinutost zbog američkog mešanja, ali je i poručio da Rusija sigurno neće dozvoliti da Srbija podlegne uticaju Zapada.
Inače, Rusko-srpski humanitarni centar otvoren je 25. aprila 2012. godine i namenjen je za brzo reagovanje kod požara, prirodnih katastrofa i tehnoloških havarija. Pored Srbije, spasioci iz ovog centra pokrivaju i područje celog regiona.

3. Slobodna carinska zona

Nije tajna da Rusija već godinama pokušava da objedini zemlje bivšeg SSSR u razne bezbednosne, odbrambene, ekonomske i političke asocijacije kako bi ojačale svoj položaj u regiji, ali i pratile globalne razvojne trendove. Moskva odavno ima ambiciju da bude neka vrsta istočnog Brisela (samo s većim uticajem), pa je tako već formiran Evroazijski ekonomski savez, koji je nastao iz Carinske unije.
Površina Evroazijske unije je pet puta veća od EU i više nego duplo od SAD, a Moskvi su primamljive zemlje koje su nezadovoljne EU poput Grčke, Bugarske, Rumunije, Češke, Slovačke, a naročito zemlje koje čak i nisu u EU, poput Srbije, Makedonije, Crne Gore, Republike Srpske, sa kojima žele da stvore slobodnu carinsku zonu.

 

PRAVI PRIJATELJ

Ističući da Beograd neće pristati da uvede sankcije Moskvi i da je takav stav više puta dosad ponovio predsednik Srbije Aleksandar Vučić sagovornicima na Istoku i na Zapadu, odlično obavešten sagovornik Srpskog telegrafa kaže da upravo tu odlučnost Beograda ruski predsednik izuzetno poštuje.

- Srbija se zaista pokazala kao pravi prijatelj Moskve, a Putin to ume da ceni. Zbog toga je osmislio plan kojim će zaštiti Srbiju bezbednosno i ekonomski. Prva tačka podrazumeva da Srbija ne menja kurs, da i dalje ostane ruski prijatelj, koji im neće uvesti sankcije. To je polazna osnova. Druga tačka podrazumeva da humanitarni centar u Nišu dobije diplomatski status, dok se treća stavka odnosi na ekonomski savez, odnosno slobodna carinska zona - navodi izvor Srpskog telegrafa. 

Ukoliko bi, kako objašnjava naš izvor, Srbija prihvatila ovaj plan, mogla bi da računa na apsolutnu zaštitu Moskve.
- Ukoliko centar u Nišu dobije diplomatski status, u slučaju bilo kakvog napada ili ugrožavanja Srbije i neke teritorije, Rusija bi bila spremna na brzu intervenciju. Ne treba zaboraviti da je tokom susreta Vučića i Putina dogovorena isporuka migova, tenkova, ali i dalji nastavak jačanje vojne saradnje - navodi naš sagovornik.

VIŠESTRUKA KORIST

Dodaje da bi se stvaranjem slobodne trgovinske zone Beograd mogao višestruko da ima koristi.

- Otvaranjem radnih mesta, dolaskom novih investitora mogla bi da bude prilika za srpsku privredu da se razvije i da osavremeni proizvodnju... Uz sve to bio bi nam osiguran izvoz na rusko tržište, pa bi to značilo i veće plate i bolji standard za srpske radnike - navodi naš sagovornik. 

Ruski analitičar Vladimir Zotov u izjavi za Srpski telegraf potvrdio je da Putin ima plan za Srbiju.
- Naš predsednik će se obrušiti na svakog ko pokuša da upropasti njegove odnose sa Srbijom. I vi znate da, kada priča o Srbima, Putin uvek istakne da Srbe smatra bratskim narodom kojem želi da pomogne - navodi Zotov.

Govoreći o pritiscima Zapada, ruski analitičar navodi da su svi, uključujući i Moskvu, svesni da Zapad vrši ogroman pritisak na Srbiju kako bi okrenula leđa Rusiji.
- Njima smeta sve rusko, pa i humanitarni centar, koji žele da ugase. Međutim, Briselu ne smeta kada Hrvati uvode sankcije Beogradu, kada srpska privreda trpi štetu... Hrvatima se to oprašta jer su uveli sankcije "trećim zemljama".

Tim ćutanjem Brisel šalje poruku Srbiji gde joj zapravo mesto. E, pa Putin i Rusija to neće dozvoliti. Pomoći ćemo Srbiji da vojno i ekonomski ojača - poručuje Zotov.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading