Burno u Briselu: Otkazana konferencija Haradinaja i Mogerinijeve

Autor: Republika

Vesti

17.12.2018

15:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zajednička konferencija za medije visoke predstavnice EU Federike Mogerini, komesar za pregovore o pristupanju Johanesa Hana i kosovskog premijera Ramuša Haradinaja, posle sastanka Saveta za sporovođenje Sporazuma o stabilizaciji, otkazana je, mada je bila predviđena.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ramuš Haradinaj

- Visoka predstavnica Mogerini i premijer Haradinaj odlučili su da ne održe zajedničku konferenciju za medije. EU će, sa svoje strane, objaviti saopštenje posle sastaka - izjavila je potrparolka EU Maja Kocijančić.

Tanjug u Savetu saznaje da Haradinaj, izlazeći sa sastanka, nije potvrdio da je konferencija otkazana na ”zajedničku inicijativu”.

On je naveo da je tokom razgovora sa EU zvaničnicima u Briselu ponovo pokrenuo pitanje vizne liberalzacije za Kosova kao i da je ponovo odbio evropski predlog o ukidanju tarifa za robu iz Srbije i BIH. 

Prošle godine šefica EU diplomatije Federika Mogerini takođe se nije pojavila na predviđenom zajedničkom obraćanju medijama sa Haradinajem. 

Zvanično objašnjenje evropske strane tada je bilo je da je razlog otkazivanja „pitanje agende“, dok su diplomatski izvori navodili konflikt u koji su tokom Saveta S SP došli Mogerini i Haradnaj zbog njegovog insistiranja na povećanom ušešću SAD u dijalogu Beograda i Prištine.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (8)

Loading
nikola

17.12.2018 15:51

EU dolazi ti kraj,kada jedan zlikovac moze da te ucenjuje.

janko

17.12.2018 15:56

Nista neobicno, to smo mogli i da ocekujemo. Nemaju oni u planu dijalog i resavanje problema, otimanje i primena sile je njihov nacin resavanja problema.

Mare

17.12.2018 16:02

Stvorili su monstrum državu i na njeno čelo stavili teroristu. Sad nek stave prst na čelo pa nek se trude da isprave greške

Dale

17.12.2018 16:04

Ma slobodno im dajete viznu liberalizaciju začas će se svi Šiptari prebaciti u EU. Kad ih toliko podržavate