Fotografija na kojoj nema nevinih: Svi optuženi - samo se Vuk Jeremić izvukao!

Autor:

Vesti

04.12.2018

04:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Fotografije sa sastanka Vuka Jeremića, tada predsednika Generalne skupštine UN, sa Patrikom Hoom i Emilijom Lozojom nepobitan je dokaz da je lider NS vreme tokom kojeg je radio u UN, a plaćala ga je Srbija, koristio da završava privatne kombinacije i za njih uzima pare.

RepublikaFoto: Srpski telegraf
Mutna družina iz 2013.

Jeremić je na čelu GS UN bio od septembra 2012. do septembra 2013. godine, a sastanak na kom je spojio Hoa, bivšeg ministra policije Hongkonga i Lozoju, svog druga sa Harvarda i direktora meksičke naftne kompanije "Pemeks", održan je 5. aprila 2013.

Vuk Jeremić je tokom predsedavanja u UN imao platu od 8.000 dolara mesečno, koja mu je isplaćivana iz srpskog budžeta. On je, međutim, i sada, u to više nema nikakve sumnje, koristio funkciju u UN, kao i prethodno stečena poznanstva sa mesta ministra inostranih poslova da povezuje Patrika Hoa sa raznim političarima i biznismenima. Ho je te ljude kasnije podmićivao ili pokušavao da podmiti.

 

 

U isto vreme od kineske kompanije i fondacije koju je Ho zastupao na Jeremićev račun su uplaćivane ogromne sume novca. Kad se sve to zna, lako je sabrati dva i dva...

Ekipa sa fotografije nastale 5. aprila 2013. godine

Emilio Lozoja, direktor meksičke naftne kompanije "Pemeks"

  • osumnjičen za korupciju vrednu 10 miliona dolara tokom predsedničke kampanje 2012.
  • osumnjičen u korupcionaškom slučaju "Odebreht" za 2,6 milijardi dolara

Patrik Ho, generalni sekretar kineske kompanije CEFC

  • optužen za međunarodnu korupciju, pranje novca i trgovinu oružjem u visini od 2,9 miliona dolara
RepublikaFoto: Tanjug/AP
Patrik Ho

Vuk Jeremić, predsednik Generalne skupštine UN

  • ovde u ulozi zapisničara u ime "Pemeksa", kompanije kojom rukovodi Lozoja, Jeremićev drug sa Harvarda
  • upoznao Hoa sa Lozojom
  • na sud pozvan kao svedok

Marko Matić iz mreže Antidot, koja je objavila pomenute fotografije, kaže za Srpski telegraf da je Jeremić očigledno zloupotrebio funkciju i državne resurse koji su mu bili povereni.

- On je, prisustvujući sastanku u svojstvu privatnog konsultanta, a u vreme dok je obavljao funkciju specijalnog izaslanika ministra spoljnih poslova Srbije, direktno prekršio Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije, kao i zakone i pravilnike koji regulišu prava i obaveze državnih službenika. Koristeći državne resurse države Srbije, koja je za njegovo predsedavanje GS UN izdvojila između tri i sedam miliona evra, Jeremić je bez dozvole nadležnih organa obavljao privatne poslove koji su nespojivi sa njegovom tadašnjom funkcijom - objašnjava Matić i dodaje da je član 30 Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije eksplicitan kada kaže da "funkcioner ne može da obavlja drugi posao ili delatnost za vreme obavljanja javne funkcije koja zahteva rad sa punim radnim vremenom ili stalni rad".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading