Dačić o suludim taksama: Očekujem pritisak Zapada na Prištinu

Autor: Tanjug

Vesti

01.12.2018

23:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Očekujem da će međunarodni pritisak, pre svega od Zapada, naterati Prištinu da povuče nečuvenu odluku o povećanju taksi za robu iz Srbije", izjavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Jasan: Ivica Dačić

- Kad su pre tri godine mogli da za samo nekoliko dana nateraju Hrvatsku da prekine besmislenu blokadu granice sa Srbijom, onda još lakše mogu da nateraju Prištinu da uradi isto - rekao je Dačić.

On je dodao da ne postoji vlada u svetu koja nije zatražila ukidanje taksi, uključujući Evropsku uniju i SAD, a da "možda samo Vlada Albanije misli drugačije, i jedan deo hrvatskih poslanika".

Upitan da li mlaka reakcija Zapada znači da Priština u tome ima njihovu pomoć, Dačić je rekao da, ako je Priština imala tu podršku u početku, "a verovatno je imala", onda je više nema.

- Jedino što ovde treba da se desi je bezuslovno ukidanje trgovinske blokade i oko toga nema nikakvih pregovora - istakao je šef srpske diplomatije.

Povodom izjave kosovskog premijera Ramuša Haradinaja da će uvećane takse ostati na snazi dok Beograd ne prizna nezavisnost Kosova, Dačić kaže da je Haradinaj najavljivao mnoge stvari koje se nisu obistinile, pa se na to ne bi mnogo obazirao.

 

 

- Srbija nije uvela kontramere jer mi poštujemo dogovore i ponašamo se civilizovano, zbog čega nas i poštuju na međunarodnoj sceni i zbog čega naši zahtevi imaju snagu - dodao je Dačić.

On je dodao da je u ovakvoj situaciji nastavak dijaloga u Briselu nemoguć.

- Svaki dijalog dok se stanje ne normalizuje ne bi imao smisla - istakao je Dačić.

On je, takođe, rekao da je postojećae stanje upravo zbog statusa kvo na Kosovu, koji je, kako je naveo, "direktan put za nestanak Srba na Kosovu i Metohiji, za pretvaranje naših crkava i manastira u nekakvu albansku istorijsku baštinu i za stvaranje velike Albanije".

- Svaki dan bez rešenja, mi smo jedan dan bliži nestajanju svega srpskog na Kosovu i Metohiji - kaže Dačić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading