Zmiji curi vreme: Tačiju se baš žuri, tvrdi da je pravo vreme da Srbija prizna Kosovo

Autor: Tanjug

Vesti

30.11.2018

22:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kosovski predsednik Hašim Tači rekao je tokom razgovora u Atlantskom savetu u Vašingtonu da će sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine "posle vekovnog sukoba zatvoriti Pandorinu kutiju na Balkanu" i ocenio da su obe strane sada "spremne i voljne da dođu do dogovora".

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Hašim Tači

On je naveo da je sadašnji trenutak presedan za region i da, kako je rekao, "dve suverene zemlje žele sporazum" za koji je potreban kompromis.

- Nekad ste možda u pravu 100 posto, ali ako želite da dođete do sporazuma morate biti spremni na kompromis - rekao je Tači tokom razgovora koji je vodio izvršni potpredsednik Atlantskog saveta Dejmon Vilson.

Prema njegovim rečima, vreme ističe i sad je momenat za delovanje i za postizanje rešenja. 

- Sad je istorijski trenutak. Svi će biti pobednici - Kosovo, Srbija, EU, region, ali ako to ne uradimo svi ćemo biti gubitnici - ocenio je Tači .

 

 

Tači je rekao i da Beograd i Priština tragaju za postizanjem konačnog mirovnog sporazuma i da istražuju moguće ideje, ali da po tom pitanju još ništa nije dogovoreno.

Beograd i Priština, kako kaže, znaju da ne mogu da nastave sadašnjim putem i da je status kvo neodrživ, a da zamrznuti konflikt šteti i jednima i drugima.

- Šta je glavni cilj procesa dijaloga - konačni mirovni sporazum o punoj normalizaciji odnosa i pomirenju dve zemlje i dva naroda, sporazum koji je međunarodno pravno obavezujući, kompromisno rešenje koje znači uzajamno priznanje između Kosova i Srbije. Bez priznanja sporazum neće imati značenje - smatra Tači. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (5)

Loading
T34

01.12.2018 13:42

Tači svašta priča!!

Zara

01.12.2018 16:58

Ovaj covek definitvno vise ne zna sta prica.

BRUNO

01.12.2018 21:56

Taci je krajnje bezobziran,njegovo ponasanje je za svaku osudu.

pendzer

02.12.2018 06:38

Svestan je da mora da ode sa tog mesta jer je samo štetu Srbima nanostio.