Pompeo poručio Hašimu Tačiju: Skidajte takse ili vam se crno piše

Autor:

Vesti

28.11.2018

04:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki državni sekretar Majk Pompeo zagrmeo je na sastanku sa Hašimom Tačijem. Glavni zahtev koji je blizak saradnik američkog predsednika Donalda Trampa uputio predstavniku prištinske vlasti bio je da hitno ukinu takse na uvoz robe iz Srbije.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ramuš Haradinaj i Hašim Tači

Kao što je Srpski telegraf već pisao, Vašingtonu je dozlogrdilo ponašanje Albanca, stalno podizanje tenzija, provokacije, oružani napadi na Srbe, ali i odlaganje postizanja dogovora i razgraničenja, kojim bi se trajno rešilo kosovsko pitanje.

- Podići namete 100 odsto je van svake pameti. Niko normalan u svetu ne radi tako nešto. Odmah to da ukinute ili vam se crno piše. Dosta je bilo gledanja kroz prste, sada je red da vi ispunite obaveze - između ostalog je rekao Pompeo Tačiju.

TRAJNO REŠENJE

Posle sastanka koji je u ponedeljak održan u Vašingtonu, u saopštenju Stejt departmenta navedeno je da je Pompeo pozvao Prištinu da iskoristi jedinstvenu priliku da postigne "istorijski dogovor" o normalizaciji odnosa sa Srbijom u okviru dijaloga pod okriljem EU.

- Pompeo je pozvao kosovske vlasti da ukinu takse na uvoznu robu iz Srbije i BiH i da sarađuju sa Srbijom da se izbegnu provokacije i da se smanje tenzije - navodi se u saopštenju.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL

Vučić zadovoljan porukom iz Vašingtona

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak pozdravili su izjavu američkog državnog sekretara Majka Pompea u kojoj je pozvao prištinske vlasti da ukinu takse na robu iz Srbije i BiH.

- Dvojica sagovornika konstatovali su da to predstavlja jasno kršenje CEFTA sporazuma i saglasili se da je neophodno da Srbija i BiH nastave sa koordinisanim aktivnostima u cilju ukidanja taksi. Dvojica sagovornika pozdravili su izjavu državnog sekretara SAD Majka Pompea u kojoj je pozvao prištinske vlasti da ukinu takse na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine - saopštila je predsednikova služba za saradnju s medijima.

Istaknuto je i da se predsednik Srbije zahvalio Bosni i Hercegovini jer je nedavno glasala protiv prijema tzv. države Kosovo u Interpol.

Američki državni sekretar rekao je da je normalizacija odnosa Kosova i Srbije jedini put za "dalje integracije obe zemlje u zapadnu zajednicu država", te dodao da su SAD spremne da pomognu i podrže obe stane da postignu trajno rešenje. S druge strane, Tači je rekao da je sa Pompeom razgovarao o bilateralnim, regionalnim i širim pitanjima, te da je dobio podršku od državnog sekretara SAD za postizanje pravno obavezujućeg sporazuma u dijalogu sa Srbijom.

Drecun: Pompeova izjava znači da treba postići kompromisno rešenje, dakle, ne ono što bi Albanci želeli

- SAD podržavaju Kosovo u postizanju sveobuhvatnog sporazuma sa Srbijom koji otvara put međusobnom priznanju i učlanjenju Kosova u NATO, EU i UN - rekao je Tači.

On je istakao da je podrška SAD ključna za postizanje sporazuma i stvaranja većeg unutrašnjeg konsenzusa na Kosovu.

 

 

- Zajednički je zaključak da, ako ne iskoristimo ovaj istorijski trenutak, rizikujemo da uđemo u opasan ciklus ne samo na Kosovu nego i u regionu. Zato jedini način da jednom zasvagda zatvorimo pitanja Balkana jeste postizanje konačnog sporazuma između Kosova i Srbije - naveo je Tači.

Između ostalog, Tači je naveo da je sa Pompeom razgovarao i o novom mandatu kosovskih bezbednosnih snaga kao multietničkih snaga, o regionalnoj saradnji i evroatlantskoj perspektivi Kosova, što je objavio i Srpski telegraf.

PLAN VAŠINGTONA

Spoljnopolitički analitičar Boško Jakšić za Srpski telegraf kaže da je očekivao ovakvu reakciju Amerikanaca za takse.

- Proći će još kratko vreme pre nego što se ta odluka ukine. Sve je to u sklopu raznih poteza za jačanje pregovaračkih pozicija za ucenjivanje. Podrška SAD postizanju sporazuma sa Beogradom znači da je nezavisnost Kosova neupitna, a da li su Amerikanci savetovali Tačiju da prihvati ovaj ili onaj plan, to ćemo tek da vidimo - poručuje Jakšić.

Predsednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun pozdravlja reakciju Pompea.

- Nema nastavka dijaloga bez ukidanja taksi. Pompeova izjava znači da treba postići kompromisno rešenje, dakle ne ono što bi Albanci želeli da Srbija prizna Kosovo kao nekakvu državu, nego da obe strane ponešto izgube - zaključuje Drecun.

REAKCIJE

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL

Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade

Pa krajnje je vreme bilo da Amerikanci to kažu. Ali ono što je glavno - gde je EU? Ponašanje Prištine je pitanje za Evropsku uniju

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

Branko Ružić, ministar državne uprave

Poziv Pompea Prištini da ukine takse za srpsku robu jedina je logična reakcija. Da li će uroditi plodom, videćemo

RepublikaFoto: Tanjug

Marko Đurić, Kancelarija za KiM

Zadovoljan Pompeovom reakcijom mogu biti samo ako i kada diskriminatorske takse koje krše ljudska prava Srba budu ukinute

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ

Vladislav Jovanović, bivši šef jugoslovenske diplomatije

Tači i Haradinaj su ucenjeni svojom prošlošću i ima da slušaju šta im gazde Amerikanci kažu. Tači se iz SAD vraća sa jasnim instrukcijama šta treba da radi

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading