EKSKLUZIVNO, JEREMIĆ PRIZNAO: Ho mi je nudio da krademo i delimo pare pola-pola

Autor:

Vesti

28.11.2018

04:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vuk Jeremić saslušavan je juče u Njujorku nekoliko sati. Drugog dana suđenja Patriku Hou u zgradi Okružnog suda SAD za južni okrug u Njujorku lider Narodne stranke je do detalja morao da objasni prirodu svoje veze sa bivšim ministrom policije Hongkonga, koji je optužen za korupciju i pranje novca.

Foto: Srpski telegraf
Jedina srpska novinarka na suđenju decenije

ZARAĐUJE KAO OPOZICIONAR

Mada je ranije tvrdio da su on i Ho samo poznanici, Jeremić je juče morao da prizna da su bili mnogo više od toga, a iz njihove međusobne prepiske mejlovima, koju je sudu dostavilo tužilaštvo, vidi se da su imali mnogobrojne poslovne aranžmane.

Jeremić je juče bio prvi svedok, a sa iskazom je počeo u 10 ujutru, nakon što se sa podignutom desnom rukom obavezao da će govoriti istinu. Na početku ga je sudija pitala za generalije - ime i prezime, obrazovanje, funkcije koje je obavljao. Na pitanje sudije od čega zarađuje za život, Jeremić je odgovorio:

- Od tri stvari. Ja sam lider opozicije u Srbiji, čelnik instituta koji se zove CIRSD, a radim i kao međunarodni konsultant.

Na potpitanje sudije da objasni šta to tačno znači, lider opozicije Jeremić je rekao da se nalazi na čelu partije koja se snažno bori protiv aktuelne vlasti.

RepublikaFoto: Srpski telegraf
Jeremić došao u pratnji najskupljih advokata

Utisak svih u sudnici, a to su primetili i mnogobrojni izveštači kineskih i hongkoških medija, bio je da je Jeremić vidno nervozan. Tu nervozu, iako je pokušavao, nije uspevao da prikrije. Neprestano je pravio neke pokrete rukama, trljao vrat, kao da bi hteo da pojača glas, a uprkos upozorenjima sudije, stalno se odmicao od mikrofona, pa niko nije mogao da čuje šta govori. U nekoliko navrata je i zamuckivao.

PREPOZNAVANJE

Kada je počelo saslušanje, sudija je insistirala da do detalja objasni funkciju koju je imao u Ujedinjenim nacijama, otkad dokad je bio na čelu Generalne skupštine, gde je tu dužnost obavljao. Tražila je i da na ekranu prepozna zgradu UN. Potom ga je pitala da li u sudnici vidi Hoa, da li ga prepoznaje i može li ga opisati.

- Ne vidim dobro iz ovog ugla. Ali tu je, to je čovek u ljubičastoj majici - rekao je Jeremić, a onda i na fotografiji koju mu je dala sudija prepoznao optuženog.

 

 

Na pitanje kada je upoznao Hoa, lider NS je odgovorio da je to bilo u novembru 2012. godine, kada je od njega dobio pozivnicu da kao predsednik Generalne skupštine UN dođe na ceremoniju u Linkoln centru. Onda je objašnjavao na kom su jeziku pričali (engleskom), a sudija ga je dodatno pitala da li je tačno razumeo celu sadržinu razgovora.

RepublikaFoto: youtube.com/ 香港中華能源基金委員會CEFC
Patrik Ho

- Pričali smo najviše o tome kako da pomognemo različitim kulturama i civilizacijama da se razumeju jer je to i bila tema skupa koji se tada održavao u Linkoln centru. Ho mi je rekao da radi za kinesku kompaniju CEFC, da je u finansijskom sektoru i da najviše radi na održivom razvoju. Rekao mi je i da je na čelu nevladine organizacije koju je kompanija CEFC formirala - naveo je Jeremić.

Potom je lider NS nastavio da nabraja susrete s Hoom. Morao je da prizna da su se videli još dva puta, dok je još bio na čelu Generalne skupštine UN, a ispostavilo se i da je na veliki biznis-forum, poznat kao kineski Davos, koji se održavao na ostrvu Hanan, putovao preko Hongkonga upravo da bi se sreo sa Patrikom Hoom.

IMAO GODIŠNJU PLATU 330.000 DOLARA

Na ime plate za dve godine Vuk Jeremić je od kineske kompanije CEFC, u kojoj ga je angažovao upravo Patrik Ho, inkasirao više od 660.000 dolara. To je otkrio sam Jeremić odgovarajući na pitanja sudije. Kako je naveo, sa Kinezima je dogovorio godišnju platu od 333.000 dolara, a ugovor je trajao dve godine.

NIŠTA NIJE SLUČAJNO

Mada je uporno pokušavao taj treći susret da predstavi kao maltene slučajan i neplaniran, Jeremić je priznao da je upravo tada lično upoznao svog prijatelja s Harvarda koji je bio na čelu najveće meksičke energetske kompanije "Pemeks" sa Hoom. I gle čuda, Hou se, između ostalog, sudi i zbog pokušaja da mulja s meksičkom kompanijom i pomoću mita omogući svojoj firmi povlastice.

Foto: Srpski telegraf
Zgrada suda u kojoj svedoči Jeremić

Zatim je usledio najšokantniji detalj prvog dela saslušanja (Jeremić je u prvom delu davao iskaz dva sata i 15 minuta, a onda je određena pauza, pa se saslušanje nastavilo). Tužilaštvo je kao adut iz rukava izvuklo mnogobrojne mejlove koje su razmenjivali Jeremić i Ho. Jeremić je bio ubedljivo najnervozniji u trenucima kada je čitana prepiska od 26. septembra 2014. godine. Kada je objašnjavao o čemu se radi, grcao je, prekidao rečenice i ponovo ih počinjao ispočetka, znojio se...

RADIO ZA HOA JOŠ DOK JE BIO NA ČELU UJEDINJENIH NACIJA 

Priznanjem da je u vreme dok je bio prvi čovek Generalne skupštine UN Hoa upoznao sa svojim prijateljem s Harvarda koji je bio na čelu najveće meksičke energetske kompanije, Jeremić je otvorio i novu, dosad nepoznatu temu. Naime, pitanje je da li je uopšte dozvoljeno (a odgovor je potpuno jasan) da neko ko je na takvom mestu u svetskoj organizaciji sa te funkcije lobira za jednu privatnu kompaniju.

Iz svega što je Jeremić juče pričao bilo je potpuno jasno da je on sa funkcije u UN direktno omogućio Patriku Hou da se poveže sa mnogobrojnim značajnim ličnostima. Ta poznanstva su kineskoj kompaniji koju je Ho predstavljao, ali i samom Hou, donela ogromnu finansijsku korist.

U pitanju je dogovor o tome kako da CEFC dođe do ruskih derivata, a u prepisci mu Ho otvoreno nudi da deo novca preusmere u svoje džepove. Kako je rekao, plan je bio da se u toj transakciji zaobiđe CEFC i da se profit preusmeri na one koji ugovaraju posao, što znači na njega i Jeremića, u srazmeri pola-pola. Takođe, u jednom trenutku sudija ga je naterala da prizna da su akteri razgovora upravo on i Ho s obzirom na to da su se u prepisci oslovljavali sa J i H.

DOŠAO U PRATNJI JEDNOG OD NAJSKUPLJIH ADVOKATA 

Jeremić se na suđenju pojavio dva sata pre glavnog pretresa i to u pratnji advokata čije su usluge papreno skupe iako je ranije tvrdio da je pozvan samo zato što poznaje Hoa.

Da bi stvari bile kristalno jasne, prema američkom zakonu, svedok se pojavljuje u sudnici sa svojim advokatom samo onda kada smatra da bi svojim svedočenjem mogao da ugrozi sebe. A čega se to Jeremić toliko plaši, pa je morao da angažuje papreno skupog advokata, on najbolje zna.

Srpski telegraf je jedini medij iz Srbije koji direktno sa Menhetna prati ovo suđenje koje je zbog velike korupcionaške afere koja ga prati već prozvano suđenjem decenije. S druge strane, mediji iz SAD, Kine i Hongkonga poslali su mnogobrojne izveštače u njujorški sud.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (6)

Loading
vitki

28.11.2018 17:19

Pljackasi!!!

vitki

28.11.2018 17:20

Zreo je decko za apsanu!

Ela

28.11.2018 17:25

Klupko se odmotava.

DIDI

28.11.2018 20:14

Od njega se nista drugo i nije moglo ocekivati.