Tramp ima pet naredbi za Tačija

Autor:

Vesti

27.11.2018

04:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik takozvane države Kosovo Hašim Tači dobiće u Americi papir sa spiskom zahteva Vašingtona za smirivanje situacije u južnoj pokrajini, te obećanja šta Albanci mogu da dobiju ako ispune ovih pet uslova, saznaje Srpski telegraf.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

Njegov put u Ameriku (od subote je u Vašingtonu) došao je u jeku krize na Kosmetu zbog blokade srpske robe, upada šiptarskih specijalca na sever uz brutalno hapšenje četvorice Srba, navodno zbog ubistva Olivera Ivanovića. Nimalo slučajno na agendi mu stoje sastanci sa ključnim Trampovim saradnicima, državnim sekretarom Majkom Pompeom i savetnikom za nacionalnu bezbednost Džonom Boltonom, koji su predvodnici novog američkog stava da nema "crvenih linija" po pitanju razrešenja kosovskog problema.

ŠTAP I ŠARGAREPA

Kako Srpski telegraf saznaje iz dobro obaveštenih krugova, prvi i glavni uslov za dalje pregovore je da Priština prestane sa destabilizacijom situacije na terenu i napadima na Srbe.

- Sukobi ne idu u prilog Trampu, kome je u interesu da što pre okonča kosovsko pitanje kako bi se bavio drugim gorućim problemima širom sveta. Upravo zbog toga prvi uslov je da dođe do smirivanja tenzija i ukidanja štetnih taksi na srpsku robu kako bi se selo za pregovarački sto i došlo do konačnog rešenja - otkrivaju naši sagovornici.

Iz toga proizilazi da planovi o "velikoj Albaniji" nužno padaju u vodu.

Zapadne obaveštajne službe su aktivne na severu i prate raspoloženje Srba, sad na scenu stupaju Amerikanci - Milovan Drecun, Odbor za KiM

- Amerikanci su otvoreni za razgovore o korekciji granica ako se oko toga Beograd i Priština dogovore, ali eventualna podela Kosova, do koje bi moglo da dođe već sledeće godine, podrazumeva da Tirana i Priština moraju da odustanu od velikoalbanskog sna. Rešenje kosovskog problema ne sme ni u kom slučaju da se preslika na druge teritorije u regionu - dodaju naši izvori iz diplomatskih krugova.

Teroristi OVK

Treći uslov odnosi se na bivše OVK teroriste koji agresivnom retorikom i potezima komplikuju situaciju.

- Tačiju je preneto da, ako ne uspe da smiri Haradinaja, on vrlo brzo ide na "crnu listu" i biva optužen pred Specijalnim sudom u Prištini. To isto sledi i Haradinajevim saradnicima - objašnjavaju naši sagovornici.

PORUKE IZ AMERIKE
1. Stabilizacija situacije i zaustavljanje napada na Srbe
2. Podela Kosova dogodine, ništa od "velike Albanije"
3. Ako se ne smire, Haradinaj i njegovim saradnicima biće izvedeni pred Specijalni sud za zločine OVK
4. Obavezna zaštita imovine Srba na KiM
5. Vojska Kosova ne može sad da se formira

Dodaju da je četvrti uslov da se zaštite Srbi i njihove imovine na Kosovu i Metohiji.

- Posebno je naglašeno da Vašington neće tolerisati napade na Srbe niti na crkve i manastire - navode naši sagovornici.

Foto: Tanjug/AP
Hašim Tači je ucenjen svojom prošlošću

Na kraju, kao peti zahtev, Tačiju je poručeno da kosovska vojska ne može da se formira u skorije vreme.

- Amerika u budućnosti vidi Kosovo u evro-atlantskoj porodici, uključujući i dobijanje vizne liberalizacije, koju toliko žele, ali ništa od toga ne može da se dobije sad i bez prethodno ispunjenih uslova - prenose naši sagovornici.

IGRA ŽIVACA

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun za Srpski telegraf navodi da smirivanje ili zaoštravanje situacije diktiraju Amerikanci.

Tači i Haradinaj su ucenjeni svojom prošlošću, ima da slušaju šta im gazde Amerikanci kažu - Vladislav Jovanović, diplomata

- Ovo je igra tankih živaca, bitno je da Srbija ne naseda na provokacije. Zapadne obaveštajne službe aktivne su na severu i prate raspoloženje Srba na povučene poteze. Dobro smo reagovali, sad na scenu stupaju Amerikanci, pošto Tači iz SAD donosi poruke za Haradinaja šta sledeće da rade - zaključuje Drecun.

Foto: Tanjug/F. KRAINČANIĆ
Igra tankih živaca: Milovan Drecun

Bivši šef jugoslovenske diplomatije Vladislav Jovanović za Srpski telegraf ocenjuje da se Amerikancima žuri da stave tačku na kosovsko pitanje.

- Tači i Haradinaj su ucenjeni svojom prošlošću i ima da slušaju šta im gazde Amerikanci kažu. Tači se iz SAD vraća sa jasnim instrukcijama šta treba da radi - smatra Jovanović.

REAKCIJE

Foto: Medija centar Beograd

Marko Nicović, bivši šef beogradske policije

Tači i Haradinaj imaju samo jednog gazdu, Ameriku, i sve dok se Tači ne vrati iz Amerike, Haradinaj neće vući nikakve kapitalne poteze, već će tu i tamo nešto da prčka na Kosovu

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

Vladimir Marinković, Srpsko-američki kongres

Ima šanse da dođe do podele Kosova. Prvi uslov je smirivanje situacije, a ideja o razgraničenju može da zaživi već sledeće godine

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ

Toma Fila, advokat

Tači će dobiti instrukcije da ublaži mere po pitanju taksi. Oštre mere neće odmah moći da se regulišu jer će se Albanci pobuniti, ali će malo pomalo kroz neke izuzetke morati da ih ukinu jer je to preduslov za dalje pregovore

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading