SRPSKI TELEGRAF NA SUĐENJU PATRIKU HOU U AMERICI: Tužilac rešeta Jeremića

Autor:

Vesti

27.11.2018

04:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Proces u korupcionaškom skandalu decenije, kako mnogi u Americi nazivaju suđenje bivšem ministru policije Hongkonga i prijatelju Vuka Jeremića Patriku Hou, počeo je juče u zgradi Okružnog suda SAD za južni okrug u Njujorku. Ho je optužen za pranje oko tri miliona dolara, korupciju i ilegalnu trgovinu oružjem sa Katarom, Libijom i Južnim Sudanom.

RepublikaFoto: Tanjug/Zoran Žestić
Vuk Jeremić

Prvi dan protekao je uglavnom u proceduralnim radnjama, a u sudnici će danas biti saslušan jedan od lidera srpske opozicije, predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić. On će morati mnogo toga da objasni, a pre svega zbog čega su njegovom CIRSD sa računa firmi i instituta kojima je gospodario Ho prebacivane ogromne svote novca. Jeremić je prethodnih dana pokušao da se pravda tezom da je pred sud pozvan samo zato što poznaje Hoa, međutim, teško da mu je iko u to poverovao.

IZABRANA POROTA

Srpski telegraf je jedini medij iz Srbije koji ovo suđenje prati uživo, iz zgrade na Menhetnu. S druge strane, interesovanje američkih, kineskih i drugih svetskih medija je veliko. Pošto do sada u srpskim medijima nismo imali priliku da čujemo izjašnjavanje Vuka Jeremića o svom finansijeru, osim u nekoliko nemuštih rečenica, veoma je zanimljivo šta će lider NS reći danas u sudnici.

30 GODINA ZATVORA PRETI PATRIKU HOU

Podsećamo, poslovna veza uhapšenog Hoa sa Jeremićem ostvarena je prebacivanjem oko 5,3 miliona dolara sa računa pod kontrolom bivšeg ministra policije Hongkonga na račune Vukovog Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD), kao i firme "Vuk Jeremić PR agencija za konsalting".

Foto: Tanjug/AP
Patrik Ho je do sada negirao optužbe

Gadio se nagodio

Šeik Tidijan Gadio iskoristio je vreme od kada je pokrenut postupak da se nagodi sa tužiocem. On se obavezao da će svedočiti protiv Hoa u zamenu za slobodu.

Suđenje je juče najpre započelo izborom porote, a vlasti SAD pripremile su nove dokaze u vidu podneska od 32 stranice, u kojem se navodi da je Ho kao šef komiteta "Čajna enerdži faund komitija" (CEFC) prodao oružje Libiji i Kataru. Prema pisanju kineskog lista Saut Čajna morning post, okružni sudija južnog distrikta u Njujorku Loreta Preska odlučila je da se pred porotu na narednom ročištu iznesu i dokazi o tome kako je Ho ilegalno trgovao oružjem tokom 2015, što je jedan od najvećih udaraca koje je Hoova odbrana pretrpela tokom pretresa u sredu.

RepublikaFoto: Srpski telegraf
Ulaz u zgradu suda u Njujorku, u kojoj ćemo saznati istinu o vezi između Jeremića i Hoa

- Sudija je dozvolila da se među svedocima nađe i nekadašnji Hoov saradnik Šeik Tidijan Gadio. On je prvobitno bio optužen sa Hoom, ali je u međuvremenu dobio status svedoka-saradnika. Svedočiće kako su Ho i kompanija CEFC, s kojom je povezan, planirali da ponude mito od 2,9 miliona dolara u kešu predsedniku Čada i ministru spoljnih poslova Ugande, u zamenu za dozvole u energetskom sektoru - piše kineski list, konstatujući da Jeremićevom pajtosu preti velika zatvorska kazna.

32 STRANE NOVIH DOKAZA ODOBRIO SUDIJA NA ZAHTEV TUŽILAŠTVA

NEGIRA OPTUŽBE

Ho je do sada u postupku negirao optužbe.

- Suočavajući se sa osam tačaka optužnice za mito i pranje para, Ho bi mogao da dobije 30 godina zatvora ukoliko bude proglašen krivim po svim osnovama - ističu kineske novine.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading