VIRUS ZAPADNOG NILA PONOVO HARA SRBIJOM

Autor: Blic

Vesti

02.08.2017

10:37 >> 11:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Visoka temperatura, glavobolja, bol u grlu, leđima, mišićima i zglobovima, umor i osip, uvećane žlezde, najčešći su simptomi virusa zapadnog Nila a kao najbolju prevenciju, stručnjaci savetuju izbegavanje alokohola, cigareta i znojenja.

RepublikaFoto: pixabay.com
I domaći komarci prenosioci virusa

Ako vam naglo skoči temperatura, imate glavobolju, bol u grlu, leđima, mišićima i zglobovima, osećate se umorno, primetite blagi prolazni osip na koži i uvećane su vam žlezde, moguće je da ste zaraženi virusom zapadnog Nila, pa bi trebalo da se obratite lekaru.

U Srbiji su dva pacijenta obolela od virusa zapadnog Nila, i oni su zbog toga hospitalizovani u Klinici za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije, saopštio je juče institut "Batut". Obolele osobe su iz Beograda i to sa opština Novi Beograd i Zvezdara, starije su od 60 godina, hronični su bolesnici i spadaju u kategoriju sa povećanim rizikom.

Navedeni simptomi virusa zapadnog Nila slični su onima koje imate kad dobijete grip. U čak oko 80 odsto slučajeva ujeda komaraca, međutim, kod ljudi se ne javljaju nikakvi simptomi i zdravlje im nije ugroženo. Ipak, najugroženiji su hronični bolesnici, kod kojih može da dođe do encefalitisa ili meningitisa.

Domaći komarac prenosi virus

Virus zapadnog Nila pronađen je u komarcima iz roda kuleks, koji pripada takozvanim urbanim komarcima koji svoj razvojni ciklus započinju u slabo protočnim kanalima, barama, saksijama sa cvećem, konzervama.

Zašto neke ljude komarci više, a neke manje bodu

On pojašnjava da komarce privlači ugljen dioksid koji izdišemo, toplota našeg tela i mirisi naše kože koji su opet specifični za svaku osobu.

- Pored ovoga i druge stvari privlače komarce, kao što su konzumacija alkoholnih pića, cigarete, jaki parfemi i mirisi, kao i odeća svetlih boja. Pojačana fizička aktivnost dovodi do ubrzavanja disanja, povećanja temperature tela i lučenja znoja što posebno privlači komarce - objašnjava dr Pešić.

Kako da se zaštitite

  • - Prilikom odlaska u prirodu nosite odeću dugih rukava i koriste odgovarajuće repelente kao zaštitu od uboda komaraca, posebno u sumrak i pred zoru, kada su komarci i najaktivniji.
  • - Izbegavajte šetnju kroz visoku travu, žbunje, neuređene zelene površine, kao i po neuređenom priobalju reka
  • - Postavite mreže za komarce na prozore i vrata
  • - Uklonite sve stare gume, konzerve, tegle, tacne, saksije i sve ostale predmete u kojima se može zadržavati voda koja je neophodna za polaganje jaja i dalji razvoj larvi, a koje se nalaze u blizini stambenih objekata ili kuća u prirodi

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading