"UN da spreči etničko čišćenje Srba sa KiM"

Autor: Republika

Vesti

23.11.2018

18:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Savet za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije Transparentost zatražio je od Visokog komesara Ujedinjenih nacija za ljudska prava Mišel Bašel da se spreči početak etničkog čišćenja Srba sa KiM, koje prouzrokuje delovanje privremenih vlasti u Prištini.

RepublikaFoto: Promo foto
Mario Spasić

Kako je saopštio Savet, sa sedištem u Kraljevu, u dopisu je istaknuta i neophodnost da se upozori i EU na svoju obavezu osude i preduzimanja mera u situacijama kada jedna strana u pregovorima, u ovom slučaju privremen vlasti u Prištini, jednostranim i provokatorskim postupcima blokiraju i dalje pregovore i to da se na prostoru Kosova i Metohije postigne trajni mir.

- Kao što znate, Kosovo i Metohija je sastavni deo Republike Srbije, koji je pod direktnom kontrolom tela Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, u skladu sa Rezolucijom 1244 - navedeno je u dopisu Saveta Visokoj komesarki. 

Dodaje se da se na prostoru KiM događaju permanentne provokacije od strane privremenih organa sa sedištem u Prištini, uprkos naporima EU da se između Beograda i Prištine postigne komrpimisno rešenje u cilju postizanja održivog mira i saradnje na teritoriji Kosova i Metohije. 

 

 

Podizanje carina za 100 odsto na srpsku robu ocenjeno je kao direktni revanšizam zbog odbijanja zahteva privremenih vlasti na Kosovu i Metohiji za prijem u Interpol.

U dopisu se upozorava i na to da specijalne policijske jedinice privremenih vlasti iz Prištine, zloupotrebom policijskih ovlašćenja, vrše upade na teritorije u kojima žive pripadnici srpskog naroda i na taj način šalju jasnu poruka o nepoželjnosti Srba koji su vekovima na prostoru Kosova i Metohije.

Zbog povećanja carina, cene proizvoda postaju nesrazmerno visoke, a na taj način se generiše dodatno siromaštvo, ističe se u dopisu i dodaje da se onemogućava blagovremeno snabdevanje zdravstvenih ustanova i stanovništva lekovima i medicinskim sredstima što, pored neosnovanog policijskog zastrašivanja, nesumnjivo ima elemente etničkog čišćenja Srba sa teritorije Kosova i Metohije.

- Na ovaj način direktno se krše ljudska prava", ističe se i dodaje da se posebno krši pravo iz člana 3. Opšte deklaracije o ljudskim pravima - na život, slobodu i ličnu sigurnost, člana 13. - pravo na slobodu kretanja i izbora stanovanja unutar granice svake države - ističe se.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (8)

Loading
milos

23.11.2018 18:41

Pod hitno.

Marija

23.11.2018 18:45

Bez UN ne moze se resiti pitanje Kosova jer zapad Kosovske Albance podrzava u njihovim namerama i blokadama i etnickom ciscenju.

Sarita

23.11.2018 18:51

Sve mere da se unisti srpski narod na Kosovu su primenili, nadam se da ih ceka sankcija za genocid.

lela

23.11.2018 18:53

To je primarni zadatak UN u ovom trenutku.