STIŽU SJAJNE VESTI: U prethodnih 12 godina izvoz srpskih kompanija porastao za 300 odsto! Momirović poručio: ,,Ovo će imati snažan uticaj na srpske kompanije"!

Autor:

Vesti

18.06.2024

12:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izvoz srpskih komapnija u prethodnih 12 godina porastao za 300 odsto.

STIŽU SJAJNE VESTI: U prethodnih 12 godina izvoz srpskih kompanija porastao za 300 odsto! Momirović poručio: ,,Ovo će imati snažan uticaj na srpske kompanije"!

Foto: Ministarstvo trgovine

Tomslav Momirović, ministar trgovine kazao je da je izvoz srpskih kompanija u 2023. godini porastao za više od 300 odsto, u odnosu na 2012. godinu, što će, kako je istakao, imati snažan uticaj na kompanije u Srbiji.

Sporazum o slobodnoj trgovini sa NR Kinom stupa na snagu 1. jula ove godine, a mi vidimo da je slobodna trgovina i pored puno predrasuda i strahova koji su postojali u javnosti donela velike benefite za našu ekonomiju, generišući nova radna mesta i otvarajući šanse za ponovnu reindustrijalizaciju Srbije - kazao je Momirović tokom obraćanja u Privrednoj komori Srbije gde su privrednicima predstavljeni potencijali Sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Kine i dodao:

- Uvoz je rastao znatno sporije od izvoza, što je doprinelo značajnom rastu pokrivrenosti uvoza izvozom i poboljšanju spoljnotrgovniskog bilansa za skoro 60%. Zahvaljujući mreži sporazuma koji su do sada zaključeni sa partnerima poput EU, CEFTA-e, Euroazijske Unije, Turske, EFTA-e, Velike Britanije, Srbija je imala slobodan pristup tržištima od 800 miliona stanovnika, a sada kada na snagu stupi sporazuma sa Kinom, imaćemo slobodan pristup tržištima koja obuhvataju populaciju od preko od 2,2 milijarde stanovnika. Ovo će imati snažan uticaj kako za velike kompanije, tako i za mala i srednja preduzeća jer dobijaju prilike za poslovanje na jednom ogromnom tržištu kakva je Kina.

Momirović se zahvalio predstavnicima ministarstava koji su radili na Sporazumu i tom prilikom pozdravio posvećenost srpskih privrednika unapređenju ekonomskog razvoja Srbije i dodao da je uveren da će Sporazum o slobodnoj trgovini doprineti tome da se iskoriste svi potencijali koje pruža povlašćen pristup ogromnom kineskom tržištu.

U Privrednoj komori Srbije privrednicima i zainteresovanoj javnosti predstavljen je deo sajta Ministarstva trgovine gde će od danas u sekciji „Sporazumi o slobodnoj trgovini“ biti dostupni svi podaci o Sporazumu o slobodnoj trgovini između R. Srbije i NR Kine (link: https://must.gov.rs/tekst/8535/tekst-sporazuma.php).

BONUS VIDEO:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading