POTROŠAČKA PATROLA: KAKO DA PREPOZNATE FALSIFIKOVANI NOVAC? Ponekad je nemoguće znati da li je novčanica lažna, ali ima i drugačijih situacija (VIDEO)

Autor:

Vesti

18.06.2024

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bitno je da ste upućeni u to koji sve zaštitni elementi postoje i da umete da proverite da li su tu

POTROŠAČKA PATROLA: KAKO DA PREPOZNATE FALSIFIKOVANI NOVAC? Ponekad je nemoguće znati da li je novčanica lažna, ali ima i drugačijih situacija (VIDEO)

Foto: Republika

Tema današnjeg teksta, kao i emisije "Potrošačka patrola", koju možete pogledati na Jutjub kanalu Republika news, jeste lažni novac.

U prva tri meseca ove godine Narodna banka Srbije registrovala je čak 850 lažnih novčanica, od toga najviše u apoenima od 2.000 i 1.000 dinara.

S obzirom na to kakva je ozbiljnost ovog problema, postavlja se pitanje kako se zaštititi od falsifikata i koje su posledice za one koji nesvesno puste lažni novac u opticaj. Ali, pre svega, za svakog od nas je pitanje kako prepoznati falsifikat?

VAŽNE STVARI

Za početak treba da znate kako izgleda originalna novčanica i koje zaštitne elemente poseduje.

Kad posumnjate da je u pitanju lažna novčanica, utvrdićete njenu autentičnost pomoću nekoliko stvari. Osim, naravno, ukoliko se radi o vrhunskom falsifikatu, jer tada to za nas, uslovno rečeno obične ljude, predstavlja nemoguću misiju.

Uzeli smo originalnu novčanicu od 2.000 da bismo proverili zaštitne elemente.
Kao što vidite, na njoj se nalazi lik Milutina Milankovića, pa da krenemo...

Prvo proveravamo duboku štampu po kojoj je originalna novčanica prepoznatljiva. Noktima ili jagodicama prstiju prelazimo preko glavnog motiva na licu originalne novčanice. Originalna je hrapava pod prstima, dok je lažna glatka na dodir ili blago hrapava.

Drugi način provere je posmatranje vodenog žiga dok je novčanica na stolu. On se nalazi na belom, levom delu lica novčanice i ne treba da se vidi.

Ukoliko je vidljiv, u pitanju je falsifikat.

Lik Milutina Milankovića jasno treba da se vidi kada podignemo novčanicu prema izvoru prirodne ili veštačke svetlosti. Mora da ima precizne konture i da u potpunosti odgovara glavnom motivu na novčanici. Dakle, konstatovali smo da se kod falsifikovane novčanice u vodenom žigu vidi lik Milutina Milankovića i kada ne treba.

Kada se novčanica gleda prema izvoru svetlosti, pored vodenog žiga treba da se vide zaštitna nit i prozirni registar.

AKO ZNATE...

Poslednji korak je provera optički varijabilne boje. Ovo je zaštitni znak Narodne banke Srbije. Na originalnoj novčanici on menja boju u zavisnosti od ugla posmatranja od zlatnožute do zelenkaste, dok je kod falsifikata boja uvek ista: žuta, zelena ili crvenkasta.

Originalna novčanica mora da ima sva tri zaštitna elementa.

Ako bilo koji od njih izgleda drugačije u odnosu na original, takva novčanica je sumnjiva i treba je predati bilo kojoj banci ili policijskoj stanici. Ukoliko takvu novčanicu pustite u opticaj ili znate da je to neko drugi uradio, podležete krivičnoj odgovornosti. glose

Evro je drugi na spisku

Među otkrivenim falsifikatima najzastupljeniji su apoeni od 2.000 i 1.000 dinara. Evro je drugi na udaru falsifikata u Srbiji i to u apoenima od 50, 100 i 200 evra.

Upisivanje serijskih brojeva

Čak ni novčanice iz banke ili menjačnice ne garantuju potpunu sigurnost. Mada mnogi apriori veruju u njihovu autentičnost, preporučuje se otkucavanje serijskih brojeva novčanica prilikom preuzimanja novca.

Za dolare, i to za novčanice od 50 i 100 apoena, to je obavezno jer su falsifikati ovih apoena teško uočljivi.

Ovo su predviđene kazne

- Novčana kazna ili zatvor do tri godine ako se lažni novac, primljen kao pravi, stavi u opticaj ili ako se ne prijavi postojanje falsifikata ili da je isti u prometu
- Novčana kazna i zatvor od dve do 12 godina za stavljanje u opticaj falsifikovanog novca
- Novčana kazna i zatvor od 12 meseci do 10 godina za pribavljanje lažnog novca s namerom da se stavi u promet
- Novčana kazna i zatvor od pet do 15 godina za falsifikovanje, stavljanje u promet ili pribavljanje lažnog novca u iznosu većem od 1,5 miliona dinara

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading