POTOMCI ĆE VAS PROKLINJATI, POTPIŠETE LI: Evo kakav je odgovor dobio MILOŠEVIĆ od ruskog zvaničnika pred bombardovanje! Morao je ovo da odbije...

Autor:

Vesti

14.06.2024

20:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ultimatum pred saveznom vladom i predsednikom Miloševićem nije ostavljao nikakav izbor. Rusi su ipak savetovali Miloševića savetovali drugačije! Otkrivamo da li je poslušao.

POTOMCI ĆE VAS PROKLINJATI, POTPIŠETE LI: Evo kakav je odgovor dobio MILOŠEVIĆ od ruskog zvaničnika pred bombardovanje! Morao je ovo da odbije...

Foto: Tanjug/AP, Vladimir Dimitrijević, Youtube/ Jugoslavija SFRJ

NATO bombardovanje Savezne Republike Jugoslavije otvorilo je oči celom svetu i ukazalo na borbu dobra i zla koja se i danas vodi, rekao je za RT Balkan bivši zamenik predsednika Državne dume Sergej Baburin

U razgovoru za RT Balkan o proleću 1999. godine i NATO agresiji na našu zemlju, Baburin ističe da je tada mnogo napora uložio da pokuša da spreči vojno mešanje NATO-a u unutrašnju politiku Jugoslavije.

Na našim prostorima je kao član parlamentarne delegacije boravio, kako se prisetio, više puta. I 1994. godine u Bosni i Hercegovini i na KiM, gde je razgovarao sa predstavnicima albanske zajednice, i kasnije, 1998. godine, neposredno pred NATO agresiju.

"Svima je bilo jasno da ultimatum koji je u Rambujeu iznet tadašnjem predsedniku Jugoslavije Slobodanu Miloševiću značio zvanično odricanje od Kosova i Metohije, ali nikom nije bilo jasno šta će biti dalje", kaže Baburin.

"Kada me je Milošević pitao da procenim situaciju, rekao sam mu: 'Odluku možete da donesete samo Vi, kao lider države. Ali, ako potpišete to što od Vas traže u Rambujeu – odričete se Kosmeta i potomci će Vas prokleti. A, ako ne potpišete, najverovatnije će biti rata.' Nažalost tako je i bilo", priseća se bivši zamenik predsednika Državne dume.

Vest o početku bombardovanja zatekla je Baburina u Sibiru, odakle se žureći vratio u Moskvu na zasedanje Državne dume koje je počeo rečima: "Dana 24. marta 1999. godine organizacija UN je umrla", jer, kako je objasnio, nije mogla da spreči nezakonitu samovolju vojno-političkog bloka NATO i Sjedinjenih Američkih Država.

"Možda sam požurio sa tom ocenom o UN, jer i danas pokazuju znake života, ali vidimo da ta međunarodna organizacija stvarno nije mogla da spreči tragediju u Jugoslaviji, a posle toga i mnoge druge samoinicijativne akcije SAD", rekao je Baburin.

Navodi da je današnja globalna civilizacijska i ekonomska kriza nastupila nakon što je aktuelna forma kapitalizma samu sebe potrošila, s obzirom da se Zapad našao u ćorsokaku u pokušaju da preživi na račun drugih država.

"U toku je borba dobra i zla. Svi smo je uočili pre 25 godina na Balkanu, a danas se vodi i u Ukrajini i u Pojasu Gaze na Bliskom istoku", objasnio je on.

Unipolarni svet se srušio i postavlja se pitanje šta će ga zameniti, navodi Baburin i dodaje da će se u bliskoj budućnosti pokazati da li su uspeli pokušaji formiranja stabilnog i efektivnog multipolarnog svetskog poretka.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (6)

Loading
Milan

15.06.2024 02:04

A onda su nam Rusi uveli sankcije, i dalje lazu o to j prici!!!! Gde su nam sredstva za odbranu koje ste obecali? striktno ste se drzali sankcija, za razliku od toga da ste hrvatima pod sankcijamma isporucivali oruzje!!! lazovi jedni.

Ramiz

15.06.2024 08:48

Proklinjanje mu ionako iovako nije ginulo a i danas je vrlo živo ....

Bilo je pitanje

15.06.2024 08:50

Baburin ili Dedurin ...

I hoće

15.06.2024 08:52

i jesu ...i opet bi ga... i šta im teško !?