REZOLUCIJA 1244 TAPIJA NA KOSOVO, JEDINO ŠTO NAM NE MOGU UKRASTI: Za ovo je Srbija platila strašnu cenu!

Autor:

Vesti

02.06.2024

04:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Samo je dokument Saveta bezbednosti UN, kojim se potvrđuje naš suverenitet na KiM, međunarodno validan

REZOLUCIJA 1244 TAPIJA NA KOSOVO, JEDINO ŠTO NAM NE MOGU UKRASTI: Za ovo je Srbija platila strašnu cenu!

Foto: Tanjug/AP, Starsport

Kumanovski sporazum označio je kraj rata, a već sledećeg dana, 10. juna 1999, Savet bezbednosti UN (SBUN) doneo je Rezoluciju 1244, kojom je predviđena autonomija za AP KiM i nedvosmisleno potvrđen suverenitet SR Jugoslavije i Srbije nad pokrajinom.

Zapad je prekršio sve dogovoreno, omogućio Albancima da proteraju druge narode i priznao takozvano Kosovo i naterao čitav niz zemalja da učine isto, ali su Rezolucija 1244 i njene odredbe ostale jedino što nikad neće moći da ukrade.

NIKO NIJE BIO "PROTIV"

Na pregovorima u Rambujeu 1998. od SR Jugoslavije zahtevano je da se saglasi s tim da se nakon tri godine sprovede referendum na KiM, koji bi se sigurno završio izglasavanjem nezavisnosti i Srbija bi zauvek izgubila tapiju na svoju pokrajinu. Međutim, posle herojskog otpora Vojske Jugoslavije i naroda, NATO je pristao na rezoluciju kojom je potvrđen suverenitet Srbije, koja je za to platila strašnu cenu.

SB UN usvojio je Rezoluciju 1244 s 14 glasova za i nijednim protiv. Kina je ostala uzdržana zbog NATO agresije na SR Jugoslaviju, a naročito zbog bombardovanja njene ambasade. Ona se zalagala da sukob treba da reše Savezna vlada SRJ i njen narod, te se protivila spoljnoj intervenciji. Međutim, pošto je SR Jugoslavija prihvatila mirovni predlog, Kina nije iskoristila pravo veta.

U novembru 2001. potpisan je sporazum tadašnjeg šefa Unmika Hansa Hakerupa i predsednika Koordinacionog centra za KiM Nebojše Čovića, kojim su potvrđeni principi Rezolucije 1244. Čović je kasnije često isticao da ova rezolucija daje teritorijalni integritet Srbiji na KiM i da kao članica UN mora da je sprovede, a da oni kojima se ne sviđa mogu da probaju da je promene. Amerika, Francuska i Velika Britanija nikad nisu pokušale da promene ili ukinu ovu rezoluciju u SB UN, svesne da bi se suočile s vetom Rusije i Kine.

CRVENA LINIJA

- Rezolucija 1244 predstavlja jedini međunarodni validni dokument. U novembru 2001. potpisan je još jedan međunarodno validan dokument koji je prošao Savet bezbednosti. Taj sporazum je išao po liniji Rezolucije 1244, pa se bavio i povratkom ograničenog kontigenta naših bezbednosnih snaga na KiM - rekao je Čović i dodao da po ovoj rezoluciji nije predviđeno jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova.

On je podsetio da je Zapad dezavuisao Rezoluciju 1244, kao što to sad pokušava s Briselskim sporazumom. Međutim, ukazao je da su crvene linije Beograda Rezolucija 1244 i Ustav Republike Srbije, a da svi ostali sporazumi za nas nisu obavezujući.

Kisindžer: To nije bila pobeda Amerike

Mislilac američke diplomatije i nekadašnji državni sekretar Henri Kisindžer (1923-2023) odmah je ukazao da Rezolucija 1244 nije pobeda SAD. Naime, NATO je krenuo u agresiju na SR Jugoslaviju bez odluke UN, pa je sama činjenica da je proces vraćen u Savet bezbednosti predstavljao poraz Alijanse, koja je nameravala da po svom nahođenju ratuje u svetu. Osim toga, u rezoluciji se poziva na Glavu sedam Povelje UN, kojom se određuje da je vojna intervencija dozvoljena samo odlukom Saveta bezbednosti. Na osnovu toga NATO trupe su upućene pod mandatom UN kao mirovne snage na KiM, što silom nisu uspele.

Celovitost Srbije potvrđena dva puta

U Rezoluciji 1244 SB UN ponovio je apel za širokom autonomijom za KiM i doneo odluku da političko rešenje za KiM treba da bude zasnovano na opštim principima iz aneksa jedan i kako je dalje razrađeno u aneksu dva. Tako se u oba aneksa navodi da politički proces treba da obezbedi suštinsku samoupravu na KiM, uzimajući u potpunosti u obzir principe suverenosti i teritorijalnog integriteta SR Jugoslavije i drugih zemalja u regionu, kao i demilitarizaciju OVK.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading