INTERVJU: SRPSKI TELEGRAF PREDSTAVLJA POSLANICU IZ SRBIJE U EVROPSKOM PARLAMENTU! ZASTUPATI 2 PRIJATELJSKE ZEMLJE JE ČAST I OBAVEZA!

Autor:

Vesti

11.06.2024

21:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Anamarija Viček, potpredsednica SVM: Učiniću sve što mogu da se razreši zastoj u evrointegracijama.

INTERVJU: SRPSKI TELEGRAF PREDSTAVLJA POSLANICU IZ SRBIJE U EVROPSKOM PARLAMENTU! ZASTUPATI 2 PRIJATELJSKE ZEMLJE JE ČAST I OBAVEZA!

Foto: Privatna arhiva

Mada nije članica Evropske unije, Srbija će i u novom sazivu Evropskog parlamenta imati predstavnika. To je Anamarija Viček, potpredsednica Saveza vojvođanskih Mađara (SVM), kojoj je pripao jedan od 11 mandata vladajuće mađarske partije Fides, premijera te zemlje Viktora Orbana.

U razgovoru za Srpski telegraf, ona tvrdi da je to velika čast, ali i obaveza jer će dostojno zastupati interese kako mađarske zajednice u Vojvodini, tako i države Srbije. Ističe da odnosi Beograda i Budimpešte nikad nisu bili snažniji, čemu su doprinele i prijateljske veze Orbana i predsednika Aleksandra Vučića

Promene u EU su neminovne iz mnogo razloga

Kako vidite promene koje izazivaju izbori za EP? Emanuel Makron je raspustio parlament u Francuskoj, u suzama je pala vlada u Belgiji, klima se i vlast Nemačkoj...

- U poslednjem petogodišnjem mandatu EP smo videli mnogo razloga zašto su potrebne promene. EU je formirana s ciljem jačanja i garantovanja mira i ekonomskog prosperiteta. Ali, poslednjih godina vidimo ideologije i pravac koji se ekstremno udaljavaju od tog cilja. Nije normalno i nije proevropski donositi akte koje doprinose širenju ilegalne migracije, antihrišćanskih i vrlo agresivnih, razornih i nasilničkih dešavanja u zemljama EU. Nije normalno promovisati rodne ideologije koje su vrlo štetne za psihosocijalni razvoj dece i mladih. Nije normalno da se ulaže u naoružavanje Ukrajine, niti da se potencira uvođenje obaveznog vojnog roka u državama EU da bi se mladi ljudi slali u rat sa sloganom mira, umesto da se potenciraju instantni prekid vatre i mirovni pregovori.

A jačanje krajnje desnice?

- Briselska birokratija je poslednjih decenija sve više podržavala i promovisala ideju nekog panevropskog naroda - gde ni nacionalno niti geografsko poreklo više nisu bitni. Ali, treba da razumemo da to dovodi do asimilacije, naročito asimilacije i nestajanja malobrojnih naroda. Nekako je i prirodno i razumljivo da se pojavljuju tendencije suvereniteta pojedinih država.

- Ovo je treći mandat da SVM može da predloži kandidata za evroposlanika, otkako Fides vodi sveobuhvatnu nacionalnu politiku koja podržava i zastupa sve Mađare, bez obzira na to da li oni žive unutar ili van granice Mađarske. Tako će, pored nas vojvođanskih Mađara, i Mađari koji žive u Ukrajini imati poslanicu u EP, iako ni Srbija ni Ukrajina, za sada, nisu članice EU. Velika je to stvar za našu zajednicu, kako nas zemlja matica uvažava, a za mene lično je velika čast što ću imati prilike da zastupam moje sunarodnike u EP.

Republika

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić, Privatna arhiva

Anamarija Viček, u pozadini Viktor Orban i Aleksandar Vučić

 

Prethodnih sedmica smo u kampanji širom Vojvodine isticali da je vrlo važno da naša zajednica učestvuje u izborima glasanjem putem pisma jer veliki broj glasova iz Vojvodine pokazuje u neku ruku i našu zahvalnost vladi Mađarske za onu podršku, koju vojvođanski Mađari više od dve decenije dobijaju u vidu podrške u oblasti obrazovanja i kulture preko Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine, ali i u oblasti ekonomskog podstreka posredstvom fondacije Prosperitati.

Pastor: Imaće trostruki zadatak

Predsednik SVM Balint Pastor rekao je da je važno da Srbija i dalje ima predstavnika u EP pošto je koalicija Fides - KDNP postigla dobar rezultat na izborima za EU jer je od 21 mandata, koji pripada Mađarskoj, osvojila 11, od kojih jedan pripada Anamariji Vuček.

- Ona će imati trostruki zadatak jer će pored Mađarske i vojvođanskih Mađara zastupati i Srbiju - objasnio je Pastor.

Koliko je to značajno i za Srbiju?

- Moj prethodnik u EP Andor Deli je, u dva mandata, u više navrata pokazao koliko je to značajno za Srbiju. On je iskoristio svako obraćanje da bi podstrekao ili podržao put Srbije ka pridruživanju EU. Moja namera je da nastavim istim putem i učinim sve što je u mojoj moći da bi se razrešio zastoj u procesu evrointegracija zemalja zapadnog Balkana, pre svega, Srbije.

Vaš stranački šef Balint Pastor je nedavno za naš list rekao da je značajno da autentični predstavnik, član SVM, koji je dvojni državljanin sa prebivalištem u Srbiji bude u EP jer se tamo najviše napadaju Mađarska i Srbija. Slažete li se i plašite li se možda tih izazova?

Biografija

- Vičekova je od 2014. do 2016. bila poslanica u Skupštini Srbije
- po obrazovanju pedagog, bila je članica Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo i Odbora za rad, socijalna pitanja, društvenu uključenost i smanjenje siromaštva
- od septembra 2016. kao državna sekretarka u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja bila je zadužena za predškolsko, inkluzivno i manjinsko obrazovanje i prevenciju nasilja i diskriminacije u obrazovanju
- prethodno je Andor Deli bio poslanik SVM u EP u dva mandata, od 2014. do 2024. 
- na izborima za EP u Mađarskoj lista Fidesa osvojila je prvo mesto sa 44 odsto glasova i 11 mandata

- Slažem se, naravno, ali ne osećam strah nego više pozornost i spremnost za te izazove. Proteklih osam godina u funkciji državne sekretarke u Ministarstvu prosvete bila sam zadužena za saradnju sa više međunarodnih organizacija, pa tako i sa OEBS i Savetom Evrope, pri čemu sam više puta bila u situaciji pregovarača ili izlagača i branila sistem ljudskih i manjinskih prava u Srbiji. To znanje i iskustvo želim da koristim i unapredim i u EP, naročito u oblasti prava autohtonih nacionalnih manjina, i u Srbiji, među kojima je jedna od brojčano najvećih i mađarska zajednica iz koje i ja potičem.

Na koji način ćete postupati kada krenu napadi na Srbiju u vezi s KiM, RS...? 

- Na isti način kako sam i do sada kao državna sekretarka postupala. Biću u stalnom kontaktu s ambasadom Srbije u Briselu, odnosno Strazburu, koja uvek ima precizne informacije i instrukcije za funkcionere koji borave ili rade u inostranstvu ili međunarodnim organizacijama. Olakšavajuća okolnost je da se vlada Mađarske, pa tako i Fides, na čijoj listi dolazim u EP, pokazala kao vrlo pouzdan partner što su nedavno i pri glasanju u UN dokazali.

Kako odgovarate delu javnosti u regionu i opoziciji ovde koja ceni da su rezultati "Orbanov Vaterlo, početak kraja", iako je Fides pobedio na izborima za EP sa 44 odsto glasova, a zato što je Tiza protivkandidata Petra Mađara dobila 30 odsto?

- Opozicione stranke koje se eksplozivno i neočekivano pojavljuju - to vidimo i kod nas - mogu da okupe značajan broj glasača - one glasače koji su nezadovoljni nečim ili ogorčeni i misle da će te opozicione stranke da dovedu neke promene koje oni priželjkuju ili izgovoriti neko mišljenje ili ideje koje oni sami ne smeju ili ne znaju kako da izgovore. Vreme će pokazati koliko su te stranke jake, koliko su kompetentne i koliko dugo mogu da opstanu.

Bonus video

 

 

 

 

 


 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading