PREDSEDNIK VUČIĆ PRIDRUŽIO SE "EVROPSKOJ IZBORNOJ NOĆI 2024"! U "Metropolu" ga dočekao Emanuel Žiofre! (VIDEO)

Autor:

Vesti

09.06.2024

20:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Veče je organizovano kako bi se pratili rezultati izbora za Evropski parlament na kojima je pravo učešća imalo 373 miliona građana iz 27 zemalja članica, a bira se 720 poslanika iz 27 zemalja članica EU.

PREDSEDNIK VUČIĆ PRIDRUŽIO SE "EVROPSKOJ IZBORNOJ NOĆI 2024"! U "Metropolu" ga dočekao Emanuel Žiofre! (VIDEO)

Foto: Tanjug/JOVANA KULAŠEVIĆ

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pridružio se "Evropskoj izbornoj noći 2024" koju drugi put u Srbiji organizuju Delegacija Evropske unije u Srbiji i portal European Western Balkans.

 

 

Njega je u hotelu Metropol, gde se održava manifestacija, dočekao ambasador EU u Beogradu Emanuele Žiofre. Veče je organizovano kako bi se pratili rezultati izbora za Evropski parlament na kojima je pravo učešća imalo 373 miliona građana iz 27 zemalja članica, a bira se 720 poslanika iz 27 zemalja članica EU.

Na početku večeri obratio se šef Delegacije EU u Srbiji, ambasador Emanuele Žiofre, a događaju u hotelu Metropol Palas prisustvuju predstavnici diplomatskog kora, među kojima su ambasadori Francuske, Rumunije i Belgije, predstavnici Vlade Srbije i civilnog društva.

Šef Misije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre rekao je večeras da očekuje da će politika proširenja ostati visoko na dnevnom redu EU nakon izbora za Evropski parlament jer je, kako je rekao, to postalo ključno pitanje.

 

- Ovo je veoma važna noć za Evropljane i zapadni Balkan, ali i za Srbiju - rekao je Žiofre na otvaranju "Evropske izborne noći 2024" u Beogradu organizaciji Delegacije Evropske unije u Srbiji i portala European Western Balkans

Žiofre je naglasio da će budući Parlament EU odlučivati o izboru nove političke perspektive koja će morati da bude uzeta u obzir u procesu ekspanzije.

On je istakao da su izbori počeli 6. juna, a da će se završiti večeras u 23.00 časova, kada se u Italiji budu zatvorila biračka mesta.

- Imamo različite izborne sisteme u državama članicama. U pitanju su i nacionalna pitanja, ali će svakako ovi izbori ukazati neke trendove koji karakterišu evropski politički prostor -  rekao je Žiofre i dodao da je i u Srbiji glasao veliki broj ljudi koji su državljani EU.

Žiofre je istakao da je izlaznost na evropskim izborima malo manja nego na nacionalnim izborima.

- Mislim da je preliminarna indikacija da je i ove godine došlo do povećanja izlaznosti. Evropski parlament povećava svoj uticaj u kreiranju evropske politike - zaključio je Žiofre.

U ime predsednice parlamenta večeri će prisustvovati i Marina Raguš potpredsednica parlamenta i predsednica Odbora za spoljne poslove, a tu je i ministar Goran Vesić. U uvodnoj reči naglašeno je da su izbori važni i za Srbiju koja intenzivno sarađuje sa EU. I za ove 10. po redu direktne izbore za EP u Metropolu je organizovana simulacijija glasanja za neku od sedam poslaničkih grupa u Evropskom parlamentu.

Gosti će imati priliku da se slikaju dok ubacuju listić u kutiju. Tokom večeri gosti će dobijati redovne preseke rezultata na osnovu kojih će se analizirati i izlaznost i budući saziv EP. Za najodvažnije organizovana je mogućnost da se oprobaju u kvizu poznavanja evropske politike.

Prvi preliminarni rezultati gladanja koji mogu nagovestiti kako će izgledati Evropski parlament u narednih pet godina očekuju se oko 23.45. 

Međutim, već je objavljeno da Evropska narodna partija (EPP) desnog centra osvojila je najviše glasova na izborima za Evropski parlament, ali su desničarske i krajnje desničarske grupacije povećale broj mandata, pokazuju prvi rezultati novog saziva EP, koji su objavljeni na osnovu izlaznih anketa nekoliko država članica EU. 

Bonus video

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (26)

Loading
Aca

09.06.2024 21:09

Srbija je na EU putu. I logično je da pratimo izbore u zajednici.

Olivera

09.06.2024 21:16

Bravo za predsednika Vučića što se pridružio Evropskoj izbornoj noći i pokazao posvećenost evropskim vrednostima!

Nevena

09.06.2024 21:17

Predsednik Vučić pokazuje da je Srbija deo Evrope i da želi da aktivno učestvuje u evropskim procesima!

Jasmina

09.06.2024 21:18

Pridruživanje predsednika Vučića Evropskoj izbornoj noći je korak napred ka jačanju veza sa EU!