VESIĆ: Rezolucija o Srebrenici donela dodatne tenzije i nemir a autori su srebreničku tragediju zloupotrebili u političke svrhe

Autor:

Vesti

28.05.2024

08:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tragedija je zloupotrebljena u političke svrhe, ističe ministar Vesić.

VESIĆ: Rezolucija o Srebrenici donela dodatne tenzije i nemir a autori su srebreničku tragediju zloupotrebili u političke svrhe

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Rezolucija o Srebrenici nikome nije donela mir već dodatne tenzije u regionu, a najveću štetu nanela je porodicama srebreničkih žrtava jer je ta tragedija zloupotrebljena u političke svrhe od strane autora rezolucije, izjavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

On je rekao da mu je žao što su dvojica bošnjačkih političara Zlatko Lagumdžija i Denis Bećirović, iz svojih unutrašnjopolitičkih razloga, da bi pokazali da su u bošnjačkom biračkom telu veći bošnjaci od SDA, usvojili rezoluciju kojom su uneli dodatne tenzije u regionu.

Glasanje u Ujedinjenim nacijama je završeno i delegacije su otišle kućama a mi ostajemo da živimo zajedno, pre svega narodi koji žive u BiH koji sada treba da rešavaju tenzije nastale bez ikakvog razloga”, rekao je Vesić gostujući na televiziji Euronews.

Vesić je istakao da je ovom rezolucijom naneta velika šteta sećanju na srebreničke žrtve jer, kako je rekao, te žrtve kao i sve druge žrtve u BiH – i srpske i hrvatske i bošnjačke nisu zaslužile da ih se sećamo bez dužnog pijeteta svih naroda.
Podvukao je da je ono što se dogodilo u Srebrenici bio zločin i da Srbija to nikada nije negirala, uz podsećanje da su naša dva predsednika bila u Srebrenici.

Trideseta godišnjica zločina u Srebrenici zaslužila je da se obeležava pijetetom i dogovorom sva tri naroda, ali su očigledno iz unutrašnjopolitičkih razloga Lagumdžija i Bećirović to zloupotrebili i to vam je tako kad kao komunista pod stare dane postanete nacionalista”, rekao je Vesić.

Na pitanje da li će ovo uticati na saradnju Srbije i BiH, Vesić je rekao da će naša zemlja sarađivati sa svim svojim susedima.

Za nas su BiH i Republika Srpska važan partner jer tu živi veliki broj pripadnicika našeg naroda i mi ćemo se truditi da nastavimo saradnju koja je u interesu Srbije. Za tenzije nije kriva Srbija jer nismo mi ti koji su ušli u ovu avanturu sa rezolucijom koja se na kraju loše završila”, rekao je Vesić.

Naveo je da je rezolucija usvojena formalno i da suštinski nema nikakvu težinu s obzirom na to koliko je zemalja glasalo za nju.

Da li ona donela drugačiji odnos prema žrtvama u BiH? Nije. Da li je donela veći pijetet prema žrtvama u BiH bilo kog da su naroda? NIje. Da li je donela veće tenzije i više problema? Jeste. Pa, čemu onda takva rezolucija?”, upitao je Vesić i zaključio:

Mislim da je posle 30 godina bilo vreme da se sva tri naroda dogovore kako će obeležavati kako ono što se dogodilo u Srebrenici tako i ono što se dogodilo u Potočarima i na drugim mestima i da ceo svet stane iza toga, a ne da se iz unutrašnjopolitičkih razloga pravi rezolucija koja nikome nije donela mir, a nažalost najveću štetu nanela je porodicama srebreničkih žrtava jer je ta tragedija zloupotrebljena u politici što se često dešava kad se političari mešaju kada su ovakvi istorijski događaji u pitanju” rekao je Vesić i dodao da je “šteta koju su Lagumdžija i Bećirović naneli pomirenju naroda i zajedničkom suživotu u BiH takva da smo se zbog neodgovornosti ove dvojice vratili skoro u vreme posle Dejtona”.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading