OTVOREN VETROPARK "KRIVAČA"! Velika investicija u Istočnoj Srbiji! (FOTO, VIDEO)

Autor:

Vesti

15.05.2024

12:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Velika investicija u Istočnoj Srbiji!

OTVOREN VETROPARK "KRIVAČA"! Velika investicija u Istočnoj Srbiji! (FOTO, VIDEO)

Foto: ST/Vladimir Lukić

Kompanije MK Group i Alfi Renewables danas su otvorile vetropark Krivača, prvi vetropark u Istočnoj Srbiji.

Ova zajednička investicija vredna 165 miliona evra predstavlja značajan doprinos energetskoj tranziciji Srbije. 

Svečanom otvaranju prisustvuju premijer Miloš Vučević i ministarka energetike Dubravka Đedović Handanović.

Vetropark, kapaciteta 105 MW i sa 22 vetroturbine, godišnje će proizvoditi 310 GWh zelene energije, što je ekvivalent potrebama za strujom za 75.000 domaćinstava.

 

 

Podsećanja radi, nedavno je set ugovora za finalizaciju finansijskog aranžmana za izgradnju Vetroparka "Pupin" sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj potpisan u hotelu ''Hajat'', u prisustvu ministarke rudarstva i energetike Dubravke Đedović Handanović.

Ministarka je tom prilikom izjavila da je u pitanju drugi od ukupno devet projekata koji su dobili podsticaj na prvim aukcijama za tržišne premije koje su sprovedene prošle godine.

- Aukcije su nama pomogle da ostvarimo dva bitna cilja na putu naše energetske tranzicije, a to su da imamo nove kapacitete iz obnovljivih izvora energije i da proizvedena energija bude po održivim cenama - rekla je Đedović Handanović.

Ministarka je istakla da će sva energija iz vetroparka "Pupin" biti iskorišćena za energetski sistem Srbije, a snabdevaće oko 40.000 domaćinstava.

- Naš plan je da za tri godine ukupno u sistemu premije imamo 1.300 novih megavata kapaciteta. U toku ove godine očekujemo pokretanje novih aukcija, nadamo se da će to biti kapacitet od 400 megavata i za solarne i za vetroelektrane -  rekla je Đedović Handanović.

BONUS VIDEO

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading