"TO JE NEDOPUSTIVO I NEČOVEČNO"! Srbijanski Mešihat osudio zabranu ulaska na Kosovo patrijarhu Porfiriju!

Autor:

Vesti

13.05.2024

22:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

, Patrijarh srpski Porfirije je danas u 13.30 časova trebalo da pređe administrativni prelaz Merdare kako bi se uputio u vekovno sedište srpskih arhiepiskopa i patrijarha, u Pećku patrijaršiju, ali u trenutku kada se on nalazio nadomak prelaza, iz Prištine je stigla zabrana.

"TO JE NEDOPUSTIVO I NEČOVEČNO"! Srbijanski Mešihat osudio zabranu ulaska na Kosovo patrijarhu Porfiriju!

Foto: TANJUG/ DIMITRIJE GOLL

Srbijanski Mešihat ispred Rijaseta Islamske zajednice Srbije osuđuje, kako se navodi, "neislamski nečovečni postupak privremenih kosovskih vlasti kojim je sprečen Patrijarh SPC g. Porfirije da poseti svoje savernike i sunarodnike na KiM".

U ime Rijaseta Islamske Zajednice Srbije predsednik Mešihata srbijanskog Muftija Srbijanski Abdulah Numan poručuje:

- Takvo ponašanje je nedopustivo i ne doprinosi međuljudskim i međususedskim odnosima koje na Uzvišeni Bog zapoveda svima.

Podsećamo, Patrijarh srpski Porfirije je danas u 13.30 časova trebalo da pređe administrativni prelaz Merdare kako bi se uputio u vekovno sedište srpskih arhiepiskopa i patrijarha, u Pećku patrijaršiju, ali u trenutku kada se on nalazio nadomak prelaza, iz Prištine je stigla zabrana u kojoj se navodi da poglavar SPC ne može da uđe na prostor Kosova i Metohije. Da podlost Aljbina Kurtija bude još veća, zabrana je stigla 13 minuta pre najavljene posete, što posebno ukazuje na nameru Aljbina Kurtija da dodatnom maltretiranju i iznurivanju izloži patrijarha srpskog da više od sedam sati provede u putu.

- Sva vrata ovog sveta su otvorena za mene kao što su i naša vrata otvorena za sve, samo su vrata moga doma, Pećke Patrijaršije, zatvorena i ne daju mi da u njega uđem - rekao je patrijarh srpski Porfirije danas nakon što kosovske vlasti na prelazu Merdare nisu dozvolile njemu u i sedmorici arhijereja SPC da uđu na teritoriju KiM, kako bi u utorak prisustvovali svečanom početku rada redovnog godišnjeg zasedanja Sabora u Pećkoj patrijaršiji,

- Kao patrijarh srpski, kao građanin i kao vernik, znam i poručujem da će ta vrata pre ili kasnije otvoriti sam Bog. Oni koji su zatvorili vrata doma molitve čine zlo najpre sebi, a potom i svim ljudima. Oni su zatvorili vrata za svako dobro, blagoslov i sreću", naveo je patrijarh Porfirije. On se zapitao šta li se tek dešava sa "Srbima koji žive u getima na KiM, kada patrijarhu srpskom ovako uskraćuju slobodu kretanja".

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading