VUČEVIĆ: Tamni oblaci se nadvijaju nad Srbijom, ali mi moramo da budemo spremni da se vedrog duha i snažne volje izborimo sa tim

Autor:

Vesti

11.05.2024

10:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Vlade Republike Srbije, Miloš Vučević, gostovao je u Novom jutru kod Jovane Jeremić, gde je govorio o svim aktuelnim temama.

VUČEVIĆ: Tamni oblaci se nadvijaju nad Srbijom, ali mi moramo da budemo spremni da se vedrog duha i snažne volje izborimo sa tim

Foto: TV Pink/printscreen

Vlada Crne Gore, sporazumno kako je rekao Milojko Spajić, obavezala se da vodi proevropsku politiku. On je dodao da mu nije nikakav problem da prizna da je u Srebrenici bio genocid, a ta rezolucija će se usvojiti zato što su velike sile stale iza nje.

Da li zapravo Spajić predstavlja produženu ruku Mila Đukanovića.

O odluci Milojka Spajića, u Novom jutru govori Miloš Vučević.

- Ja ovo ne vidim kao prijateljski gest prijateljske države - rekao je Vučević.

- Crna Gora je naša najbliža država, a kad kažem najbliža mislim istorijski, kultuirno, nacionalno narodno. Mi smo najbliže države, neću da kažem istovetni narodi, dve države gde Srbi žive u velikom broju. Ovo je nešto što ne može da se ne komentariše da će narušiti odnos između nas, ali dobro Vlada Crne Gore vodi njihovu nezavisnu politiku - rekao je Vučević u Novom jutru kod Jovane Jeremić.

- Nije na nama i nemamo špravo da im govorimo kako da rade, oni procenjuju svoje političke interese ali moraju da budu svesni da ovim potezov i ovom najavom ne čine ništa dobro u odnosu na odnose dve zemlčje - rekao je Vučević.

Ja sam Spajiću napisao hajde da vidimo na delu vašu prijateljsku politiku prema nama.

- Mi Srbi moramo da razumemo bol bošnjaka i stradanja drugih naroda, u Srebrenici se desio stravičan zločin, kao što Bošnjaci moraju da razumeju naš bol za žrtvama u Bratuncu, ili da razumeju naš bol zbog proterivanja preko 100 hiljada Srba u Sarajevu. - rekao je Vučević.

- Srbija ne želi da se vrati i da se zakopa u prošlost, mi hoćemo da čuvamo politiku sećanja, i da imamo taj odnos i prema našim junacima i prema žrtvama - rekao je Vučević.

- Mislim da ta odluka Vlade Crne Gore ali i nekih drugih koji žive u regionu, pokazuje kakakv oni odnos imaju prema Srbiji - rekao je Vučević.

- Sa takvom odlukom Crbne Gore oni će suštinski baciti najmanje trećinu stanovništva Crne Gore koja se izjašnjava kao Srbi - dodao je on.

- Nadam se da je Crtna Gora svesna odluke koju donosi - rekao je Vučević.

Svi građani Srbije moraju da razumeju šta se krije iza ovoga, a o tome je govorio i predseddnik Srbije Aleksandar Vučić.

- Sledeće će biti tužba protiv Srbije da smo mi počinili genocid, pokušaće da obnove sudske postupke pred međunarodnim sudovima, i da traže ratnu odštetu od nas jer smo mi po njima počinili genocid, mi sada imamo međunarodno priznato u UN da smo počinili genocid u Srebrenici. Interesantno je da nije genocid u nekom drugom delu sveta kad se nešto desi puta 10 gore, da nije genocid ono što se desilo u drugom svetskom ratu, Jasenovac nije genocid, ali baš ovo što se desilo u jednoj opštini na jednoj opštini jeste genocid - rekao je Vučević.

- Tamni oblaci se nadvijaju nad Srbijom ali mi moramo da buidemo spremni da vedrog duha i snažne volje se izborimo sa tim - dodao je on.

Miloš Vučević se osvrnuo i na posetu Si Đinpinga Srbiji, jednoj veličanstvenoj poseti posle osam godina koja je od izuzetnog značaja za naš narod i državu. To je od strane tajkunskih medija prokomentarisano vrlo ironično.

- Kada dolazi Si u Srbiju onda je tio izolacija Srbije, a kada predsednik Si dan ranije bude u Parizu sa Makronom onda je to normalna evropska agenda i politika. Pa svi se utkuju da se vide sa predsednikom Sijem, on je sigurno jedan od dvojice najmoćnijih ljudi na svetu. Sve velike države žele da imaju kontakt sa Narodnom Republikom Kinom, svi veliki lideižele da ih ugosti predsednik Si - rekao je Vučević.

- Ovog puta sam bio u jednom užem formatu sastanka i čuo kako predsednik Si vidi ulogu Srbije i pre svega predsednika Vučića. I ne možete da budete imuni na to, prosto vam srce bude veliko kad kaže da imamo jasnu politiku, da Srbija ima jasnu prepoznatljivost u svetu i da svi znaju da je Srbija nezavisna i slobodarska zemlja - rekao je Vučević u Novom jutru.

Vučević je rođen 1974. godine u Novom Sadu. Osnovnu školu "Vasa Stajić" pohađao je u rom gradu, a potom je završio gimnaziju "Jan Kolar" u Bačkom Petrovcu. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Novom Sadu 1999. godine, sa prosečnom ocenom 8,84. Po završetku fakulteta, odlazi na služenje vojnog roka u Vranje, a potom u Gnjilane. Advokaturom se bavi od 1999. godine u porodičnoj advokatskoj kancelariji. Predsednik je Gradskog odbora Srpske napredne stranke Novi Sad. Za predsednika Gradskog odbora Srpske napredne stranke u Novom Sadu izabran je na izborima unutar stranke na lokalnom nivou održanim 2011. godine i 2017. godine. Za gradonačelnika Grada Novog Sada izabran je u septembru 2012. godine, nakon čega prestaje da se bavi advokatskim poslom. Bio je član Upravnog odbora Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) od 2015. do 2016. godine. Nakon lokalnih izbora 2016. godine, u drugom uzastopnom mandatu je izabran za gradonačelnika Novog Sada, a 2020. godine treći put je izabran za gradonačelnika, što se dogodilo prvi put u istoriji grada. Potpredsednik Srpske napredne stranke postaje 2021. godine, a prošle godine postao je ministar odbrane. Dobitnik je više priznanja, među kojima i povelje počasnog senatora Senata privrede Srbije 2014. godine. Iste godine dobija i nagradu „Kapetan Miša Anastasijević”, koja mu je uručena kao lideru gradske uprave, za promociju evropskih vrednosti života u Novom Sadu. Dve godine kasnije, 2016. godine, te vrednosti su potvrđene i proglašenjem Novog Sada za Omladinsku prestonicu Evrope 2019. i Evropsku prestonicu kulture 2021. Dobitnik je priznanja "Bela golubica" u okviru programa "Tesla Global foruma". Nosilac je Ordena Svetog vladike Maksima Eparhije sremske, kao i gramate priznanja i zahvalnosti Eparhije bačke za izuzetan doprinos u razvoju duhovnog i crkvenog života, a u 2022. godini dobio je najveće priznanje Srpske pravoslavne crkve - Orden Svetog Save drugog stepena. Pored pravnih nauka, istorija i geografija su njegove omiljene društvene oblasti. Pasionirani je ljubitelj fudbala i sporta. Slobodne trenutke najviše voli da provodi u prirodi, u ribolovu.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (12)

Loading
Milica

11.05.2024 10:13

Ljudi,šta vam nije jasno i čemu se čuditi. Crna Gora nije država nego kolonija.

Ivana

11.05.2024 10:14

Sutra će i Spajićevu decu etiketirati kao genocidnu. On zaboravlja poreklo

Marko

11.05.2024 10:17

Srbija će nastaviti da se bori sa svim izazovima koji postoje u vezi sa Srebrenicom ali će težiti i da sačuva mir i stabilnost u regionu .

Др

11.05.2024 10:28

Црна Гора не би требало да гласа за резолуцију о Сребреници. На тај начин порушиће годинама грађене пријатељске односе са Србијом.