MINISTARKA ĐEDOVIĆ HANDANOVIĆ: Nove investicije kineskih kompanija u energetski sektor Srbije vredne 2,7 milijardi evra

Autor:

Vesti

09.05.2024

13:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ambasador NR Kine u Srbiji, Li Ming, rekao je da su energetika i energetska tranzicija oblasti u kojima su dve zemlje već ostvarile uspešne rezultate i da će u budućnosti još više sarađivati.

MINISTARKA ĐEDOVIĆ HANDANOVIĆ: Nove investicije kineskih kompanija u energetski sektor Srbije vredne 2,7 milijardi evra

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović potpisala je danas dva sporazuma sa kineskim kompanijama koji će omogućiti nove kineske investicije u srpskom energetskom sektoru ukupne vrednosti oko 2,7 milijardi evra.

Ministarka je sa kompanijom „Čajna Enerdži Internešnl Grup“ (China Energy International Group) potpisala Okvirni sporazum o projektu izgradnje postrojenja za preradu nafte i naftnih derivata u Smederevu, a sa kompanijom „Hunan Rič Fotovoltaik Sajns end Tehnolodži“ (Hunan Rich Photovoltaic Science & Technology) Memorandum o razumevanju o ulaganjima u oblasti obnovljivih izvora energije.

- Veliko mi je zadovoljstvo što nakon istorijske posete kineskog predsednika Si Đinpinga Srbiji danas potpisujemo važne sporazume kojima otvaramo novo poglavlje u našoj saradnji u oblasti energetike, i obezbeđujemo direktne investicije kineskih kompanija koje imaju veliki značaj za našu energetsku sigurnost i energetsku tranziciju. Prvi dokument predviđa izgradnju postrojenja za preradu nafte i naftnih derivata u Smederevu. Novi pogon proizvodiće derivate nafte u skladu sa najvišim tehnološkim, ekološkim i standardima kvaliteta proizvoda u EU. Ukupan iznos investicije procenjen je na oko 2,4 milijardi evra, a planirano je direktno zapošljavanje 700 ljudi, i posredno angažovanje oko 2.400 radnika. Realizacija ovog projekta doprineće smanjenju energetske zavisnosti, ali i povećanju BDP Srbije - navela je Đedović Handanović. Memorandum potpisan sa „Hunan Rič Fotovoltaik Sajns end Tehnolodži“ predviđa investiciju ove kineske kompanije u fabriku solarnih panela kapaciteta 1 GW u Paraćinu i izgradnju solarne elektrane snage 200 MW.

- Planirano je da tokom tri godine u pogon za proizvodnju solarnih panela bude uloženo 30 miliona evra i zaposleno 180 radnika. Dodatno, ova kompanija uložiće 280 miliona evra u izgradnju solarne elektrane u Srbiji - rekla je Đedović Handanović. Ona je dodala da je NR Kina u svetskim okvirima lider u ulaganju u OIE, koja je samo u 2023. godini dodala novih 217 GW solarnih elektrana (koliko i ostale zemlje sveta zajedno) i koja veoma vodi računa o svojoj energetskoj nezavisnosti.

- Mi želimo da Srbija povećava svoju energetsku nezavisnost, i da bude značajan akter u proizvodnji i solarnih panela, i vodonika, u našem regionu i u Evropi - dodala je ministarka. U okviru posete kineskog predsednika Si Đinpinga Srbiji ranije potpisan i Memorandum o razumevanju u oblasti geologije i rudarstva između Ministarstva rudarstva i energetike i Ministarstva prirodnih resursa NR Kine.

Ambasador NR Kine u Srbiji, Li Ming, rekao je da su energetika i energetska tranzicija oblasti u kojima su dve zemlje već ostvarile uspešne rezultate i da će u budućnosti još više sarađivati.

- Naša saradnja u ovim oblastima već je dala uspešne rezultate. Kineske investicije u obnovljive izvore energije omogućiće Srbiji više čiste energije i pomoći u dostizanju ugljenične neutralnosti. Nadam se da će u budućnosti biti još više mogućnosti za zapošljavanje i napredne tehnologije i da će biti više projekata u oblasti obnovljivih izvora energije - rekao je ambasador.

Dodao je da je jučerašnja poseta predsednika NR Kine Si Đinpinga Srbiji bila veoma uspešna.

- Dvojica predsednika potpisali su deklaraciju o izgradnji zajednice budućnosti čovečanstva koja je veliki skok u našim odnosima - rekao je on.

Okvirni sporazum o projektu izgradnje postrojenja za preradu nafte i naftnih derivata u Smederevu potpisao je generalni direktor ogranka u Srbiji „Čajna Enerdži Internešnl Grup“, a Memorandum o razumevanju za projekat fabrike solarnih panela i izgradnje elektrane direktor kompanije „Hunan Rič Fotovoltaik Sajns end Tehnolodži“.

Potpisivanju su prisustvovali predsednik Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Ruskom Federacijom i NR Kinom, Tomislav Nikolić, predsednik opštine Paraćin, Vladimir Milićević i gradonačelnica Smedereva, Jasmina Vojinović.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading