"SRBIJA ĆE NASTAVITI DA SE RAZVIJA BEZ OBZIRA NA BORBE KOJIMA JE IZLOŽENA" Ministarka Đedović Handanović o pritiscima na našu zemlju!

Autor:

Vesti

23.04.2024

23:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministarka je zahvalila na priznanju, ali i na inicijativama i aktivnostima CCIFS koje su, kako je nalgasila, unapredile srpsko francuske odnose.

"SRBIJA ĆE NASTAVITI DA SE RAZVIJA BEZ OBZIRA NA BORBE KOJIMA JE IZLOŽENA" Ministarka Đedović Handanović o pritiscima na našu zemlju!

Foto: Tanjug

Printscreen

Ministarka energetike i rudarstva Dubravka Đedović Handanović naglasila je večeras da je sigruna da će Srbija nastaviti da se ekonomski razvoja, bez obzira na sve borbe kojima je izložena, a koje, kako je naglasila, jako hrabro vodi da bi, pre svega, zaštitlia međunarodno pravo.

- Suočavamo se sa izuzetnim izazovima, kada je u pitanju naša reputacija, ali i odbrana našeg suvereniteta i teritorijalnog integriteta. I zaista sam sigurna da će naša zemlja nastaviti da se ekonomski razvija, bez obzira na sve otežavajuće okolnosti, borbe kojima smo izloženi, a koje zapravo vodimo jako hrabro da bi pre svega zaštitili međunarodno pravo - rekla je Đedović Handanović na gala večeri povodom 15. rođendana Francusko-srpske privredne komore (CCIFS), kojoj je prisustvovao i šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre.

Ovo je, kako je rekla, prilika da zahvalimo svim partnerima na tom putu i da kažemo svim našim ekonomskim partnerima da će Srbija nastaviti još snažniji ekonomski razvoj.

- Nastavićemo još snažniji ekonomski razvoj u cilju, pre svega, razvoja naše privrede, naše ekonomije, boljeg standarda i života naših građana, a onda u perspektivi i spajanju tržištu sa zemljama EU i svim benefitima i koristima koje to donosi - rekla je Đedović Handanović na skupu na kojem joj je predsednik CCIFS Dragan Stokić uručio priznanje za doprinos u razvoju francusko-srpskih ekonomskih odnosa.

Ministarka je zahvalila na priznanju, ali i na inicijativama i aktivnostima CCIFS koje su, kako je nalgasila, unapredile srpsko francuske odnose.

- Verujem da je ovo priznanje za sve ono što smo kao Ministarstvo, i kao Vlada Srbije, uradili u prethodnom periodu, da damo novi impuls razvoju energetskog sektora, da ga sistemski razvijamo i učinimo efikasnijim - kazala je ona.

Podsetila je da Srbija i Francuska imaju dugu istoriju bilateralnih odnosa - od 1839. godine i naglasila da sadašnji dobri i prijateljski odnosi proističu iz te prošlosti, ali su, kako je dodala, podjednako određeni pogledom u budućnost.

Navela je da je u prethodnih 12 godina mnogo toga postignuto, pre svega u ekonomskoj saradnji.

- Robna razmena povećana je tri puta od 2012. do 2023, dostigla blizu dve milijarde evra, a izvoz Srbije povećan je u tom periodu 3,5 puta. Francuska je među 10. najvećih investitora u Srbiji - navela je ona.

Ministarka je podsetila da se u srpsko francuskoj saradnji posebno ističku infrastrukturni projekti, kao što su Beogradski aerodrom ''Nikola Tesla'' (Vinci), sanacija deponije u Vinči i izgradnja postrojenja za proizvodnju električne i toplotne energije (Suez), projekat Beogradskog metroa (Egis Rail, Alstom), automatizacija srednjenaponske distributivne mreže (EDF i Sćneider Electric).

- Zajednička deklaracija dva predsednika potpisana 2019. godine tokom posete francuskog predsednika Beogradu dala je dodatni podsticaj unapređenju ekonomskih odnosa - rekla je ona i naglasila da je za Srbiju posebno važna i nedavna poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Parizu, kada je potpisan i Memorandum o saradnji sa EDF-om, kojim je uspostavljen okvir za dugoročni dijalog u oblasti energetske tranzicije i niskougljeničnih tehnologija.

Srbija, kako je naglasila, ozbiljno sagledava mogućnosti za korišćenje nuklearne energije.

- Razmatrajući na koji način ćemo u narednim decenijama zadovoljiti rastuću potrebu za električnom energijom, pre svega zbog razvoja industrije i naprednih tehnologija, ali i da odgovorimo našim obavezama u pogledu smanjenja emisija ugljen-dioksida, pored dodatnog razvoja obnovljivih izvora energije, ozbiljno sagledavamo mogućnosti za korišćenje nuklearne energije - kazala je Đedović Handanović i podstila da su već započeti razgovori na tu temu sa najstručnijim ljudima u zemlji.

Prema njenim rečima, pored ulaganja u transportnu infrastrukturu, zelena i digitalna tranzicija predstavlja najperspektivniju oblast ekonomske saradnje dve zemlje, koja predstavlja i važan deo evropskog puta Srbije.

(Tanjug)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)

Loading