POSLUŠAJTE CEO GOVOR PREDSEDNIKA VUČIĆA PRED SAVETOM BEZBEDNOSTI UN: Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srbima sa KiM!" (VIDEO)

Autor:

Vesti

23.04.2024

06:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vučić je ukazao da je ukidanje dinara kulminacija kampanje Prištine, a da je izvešaj UNMIK nepotpun...

POSLUŠAJTE CEO GOVOR PREDSEDNIKA VUČIĆA PRED SAVETOM BEZBEDNOSTI UN: Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srbima sa KiM!" (VIDEO)

Foto: Foto Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je na sednici Saveta bezbednosti UN da mera ukidanja upotrebe dinara na Kosovu i Metohiji predstavlja kulminaciju etnički motivisane, promišljene kampanje, koju privremene prištinske institucije vode protiv Srba na KiM.

- Izveštaj o radu UNMIK-a koji je danas pred nama razmatra se mesec i po dana od kada je SB UN 8. februara održalo posebnu sednicu o situaciji na Kosovu i Metohiji. Da podsetim, ova hitna sednica održana je po podnesku Republike Srbije - rekao je Vučić tokom izlaganja na jučerašnjoj sednici SB UN, na kojoj je predstavljen izveštaj UNMIK-a o KiM.

Vučić je rekao da je od vanredne sednice Saveta bezbednosti UN o stanju na Kosovu i Metohiji, 8. februara održano pet rundi razgovora u Briselu, a njihov jedini rezultat je bio da se vide pravi motivi Prištine, dok su brutalna represija i progon Srba i drugih nealbanaca dodatno ojačani.

 

 

Istakao je da su se kontinuirani napadi u okviru progona Srba produbili posle upada 8. februara parapolicijskih snaga u srpske apoteke u Kosovskoj Mitrovici i Zubinom Potoku, gde su progonitelji Srba zaplenili velike količine medicinskih sredstava. 

Predsednik je, pored ostalog, ocenio da izveštaju UNMIK-a nedostaje povezivanje događaja koji su se dešavali tokom ovog vremena, a da tek ako se oni zajedno analiziraju daju pravu sliku na terenu.

Predsednik Vučić rekao je i da Priština stvara nepodnošljive uslove života za Srbe na KiM.

Specijalna predstavnica generalnog sekretara UN i šefica UNMIK-a Karoline Zijade rekla je predstavljajući izveštaj, da primena sporazuma Beograda i Prištine dogovorenih u Briselu nikad nije bilo hitnije pitanje, koje može da pomogne da se spreče nove krize i zaustave nizovi kriza.

Zijade je istovremeno izrazila zabrinutost zbog sporne uredbe takozvane centralne banke u Prištini o ukidanju dinara i izrazila nadu da bi rešenje moglo da se postigne, zbog čega je apelovala na obe strane da to učine.

Kao još jednu važnu stvar ona je istakla preduzimanje koraka ka uspostavljanju ZSO.
Predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani je na sednici tokom svog govora iznela niz optužbi na račun države Srbije i predsednika Vučića.

Osmani tvrdi da ''Srbija stalno ponavlja'' narativ u vezi sa osnivanjem Zajednica srpskih opština (ZSO), i dodala da je to, kako tvrdi, samo jedna od tačaka Briselskog sporazuma.

- To nikada nije trebalo da postane izolovano pitanje. Srbija je morala da ispuni nekoliko uslova pre nego što ZSO zaživi, posebno oko obaveza raspuštanja nelegalnih struktura. Ipak, Srbija do sad nije ispunila nijedan od njih' - rekla je Osmani.

Kao deo prištinske delegacije Vjosa Osmani je na sednicu Saveta bezbednosti dovela nekoliko žena koje su, navodno, svedočile o zločinima koje su počinile srpska vojska i policija.

Ona je iskoristila vreme predviđeno za diskusiju o izveštaju Unmika da govori o navodnim zločinima, uključujući i silovanja, nad albanskim civilima tokom 1999.godine.
Predsednik Vučić je u replici na izjave Osmani ocenio je da je njeno izlaganje  ličilo na politički teatar i upitao ''da li neko veruje da Srpkinje nisu bile silovane tokom sukoba na KiM''.

"Doveli ste ljude kojima nije ovde mesto", naglasio je Vučić i pokazao sliku Marice Mirić iz Belog Polja kod Peći, koja je silovana više puta i zaklana tokom sukoba na KiM.

- Molim vas, sledeći put obavestite nas kao jednog od osnivača Ujedinjenih nacija, da će neki građani, neki državljani koji će biti prisutni na ovoj sednici, dovesti više ljudi, kako bi krivicu svaljivali na drugu stranu, zato što smo ovde da razgovaramo o izveštaju i o mogućim posledicama političkih aktivnosti i svega drugog -naglasio je predsednik Srbije u SB UN, u replici Osmani.

- Što nas niste obavestili ko će biti član delegacije i da li verujete da nije bilo silovanih Srpkinja - pitao je predsednik reagujući na to što je Osmani na sednicu dovela četiri žene koje su, kako je navela, bile silovane, ili koje su preživele teške zločine.

Predstavnik Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja izjavio je da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti ''otvoreno nastoji'' da postigne masovni egzodus nealbanskog stanovništva sa KiM.

- Malo je onih koji su se vratili nakon odlaska, jer tamo prosto nije bezbedno za Srbe. Kurti iznova ometa dijalog sa Beogradom, jasno stavlja do znanja da namerava da to čini sve dok Srbija ne prizna kvazidržavnost Kosova. Ovo je bezobzirna praksa koju u potpunosti podržavaju SAD i EU, koji zahtevaju da Beograd de fakto prizna Kosovo. Oni zanemaruju osnovni briselski sporazum od 2013 - rekao je Nebenzja tokom obraćanja na sednici SB UN. 

On je podsetio da je od juna prošle godine blokiran ulazak robe iz centralne Srbije na KiM, uključujući hranu i lekove.

Neebenzja je tokom obraćanja ukazao da je Iljir Dugolji pokušao da zameni predsednicu tzv. Kosova Vjosu Osmani, nakon čega je Sekretarijat UN zamolio Dugoljija da ustane i napusti sto.

Dugolji je diplomatski predstavnik Prištine u SAD, ali ne i u Ujedinjenim nacijama, čiji tzv. Kosovo nije član.

Zamenik stalnog ambasadora SAD pri UN Robert Vud rekao je da su SAD zabrinute zbog zastoja u napretku u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

On je na sednici Saveta bezbednosti UN ocenio da je s obzirom na, kako je rekao, istoriju regiona prethodnih godina, napravljen pomak, ali je naveo da se prečesto dešavaju "eskalatorne" akcije Beograda i Prištine, što "odlaže napredak".

Američki diplomata je rekao da je Vašington zabrinut zbog odluke tzv. centralne banke u Prištini da ukine dinar, koja, prema njegovim rečima, utiče na dobrobit i ranjivost manjinskih zajednica i podriva put ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.
Predstavnik Kine pri UN zatražio je od Prištine da povuče poteze koje su doveli do destabilizacije i ispuni obaveze iz Briselskog sporazuma.

- Odluka kosovskih vlasti da ukine dinar direktno je ugrozila funkcionisanje srpske zajednice, pozivamo Prištinu da povuče jednostrane poteze koji dovode do destabilizacije i potencijalnih konfrontacija - rekao je predstavnik Kine.

On je podsetio da je Rusija prošlog meseca inicirala raspravu o situaciji na KiM 25 godina posle NATO intervencije kojom su, kako je rekao, napadom na suverenu zemlju prekršene sve međunarodne pravne norme.

Istakao je i da pozicija Kine kada je reč o tzv. Kosovu ostaje nepromenjena.

- Pozivamo sve strane da rade u okvirima Rezolucije 1244 SBUN i da se dijalogom postigne održivo rešenje. Tokom tog procesa suverenitet i teritorijalni integritet Srbije mora biti u potpunosti poštovan - naglasio je predstavnik Kine.

Predstavnik Velike Britanije pri Ujedinjenim nacijama rekao je da London podržava odluku suda u Prištini o vraćanju imovine manastiru Visoki Dečani, dodajući da London ohrabruje obe strane da ispune svoje obaveze, uključujući i uspostavljanje Zajednice srpskih opština.

- Ova posvećenost dovela je Kosovo korak bliže da shvati svoje aspiracije da uđe u Savet Evrope. To će doneti opipljive benefite za sve državljane Kosova. Međutim, ključna pitanja ostaju nerešena. Nedostatak normalizacije odnosa nastavlja da ima negativne implikacije po region. Pozdravljamo napredak iz decembra o energetskoj mapi puta, tablicama, ali ključna pitanja su ostala nerešena - rekao je britanski ambasador.

On je apelovao na obe strane da se drže dijaloga pod okriljem EU.

Predstavnik francuske misije pri Ujedinjenim nacijama Nikola de Rivijer rekao je da Pariz smatra da je uspostavljanje ZSO jedno od ključnih pitanja na KiM.

- Briselski sporazum je veliki uspeh, svaka od strana mora da odigra svoju ulogu, sve što je u okviru dijaloga pod okriljem Evropske unije. Od kosovskih vlasti se predugo očekuje uspostavljanje Zajednice srpskih opština, odustvo napretka u ovoj tački stvara prepreku efikasnoj implementaciji prava srpske manjine, stoga i evropskim arpiracijama Kosova. Nadamo se da će se napredak ostvariti u skladu sa apsiracijama Kosova da uđe u Savet Evrope, što podrazumeva i pravilno tretiranje manjina u srcu mandata SE - rekao je De Rivijer.

On je dodao da Francuska podržava uspostavljanje vladavine prava, poštovanje ljudskih prava i osiguravanje pomirenja između zajednica na Kosovu i Metohiji, u skladu sa koordinacijom sa Kforom i Euleksom.

Predsedavajuća Savetu bezbednosti UN, šefica misije Malte pri UN Vanesa Frejzer, koja je i otvorila sednicu SB, rekla je da je dijalog jedino sredstvo koje je dostupno Beogradu i Prištini ukoliko žele održivi mir i ekonomski i društveni napredak. 

- Malta poziva strane da poštuju svoje obaveze koje proizilaze iz sporazuma o putu normalizacije odnosa Srbije i Kosova. I dalje smo zabrinuti nedostatkom napretka u ovom pogledu, posebno u vezi sa formiranjem Zajednice opština sa srpskom većinom, koja će biti posebno važna u ovom procesu normalizacije i nadamo se da ćemo brzo videti rad na ovom napretku narednih meseci - rekla je, između ostalog, Vanesa Frejzer.

(Tanjug)

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (28)

Loading
Srba

23.04.2024 06:58

Bravo za diplomatsku borbu, nemamo drugi put.

Nenad

23.04.2024 07:01

Predsednik Vučić je naš najbolji u istoriji spasitelj naroda i on se bori lavovski za sve nas.

Uroš

23.04.2024 07:01

Radno je svakog dana za prvog čoveka u našoj državi

Zlatko

23.04.2024 07:12

Predsednik Vučić je izneo pravu istinu o zločinima terorističke ovk