Privrednici očekuju da naprave dobre poslove u Mostaru

Autor:

Vesti

16.04.2024

16:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Mostaru je danas počeo 25. Međunarodni sajam privrede, a više od 100 privrednika iz Srbije očekuju dobre sastanke, nove kontakte, poslove i veći izvoz. Nacionalni paviljon Srbije posetili su predsednici Srbije i Republike Srpske Aleksandar Vučić i Milorad Dodik, premijer Republike Srpske Radovan Višković, ministri saobraćaja i trgovine Srbije Goran Vesić i Tomislav Momirović i razgovarali sa našim privrednicima.

Privrednici očekuju da naprave dobre poslove u Mostaru

Foto: Bojana Lalović

- Na mostarskom sajmu privrede predstavlja se 26 kompanija iz Srbije poljoprivredno-prehrambenog sektora, metalske i hemijske industrije, industrije nameštaja, transporta, reciklaže, logistike, kao i projektovanja u industriji i proizvodnje agrodronova. Siguran sam da će naše firme ostvariti odlične kontakte, imati kvalitetne sastanke i dogovoriti nove poslove.  Ovo je najveći i najznačajniji privredni sajam u BiH i na njemu učestvuje više od 20 zemalja iz regiona i EU - rekao je Mihailo Vesović, direktor Sektora za strateške analize usluge i internacionalizaciju Privredne komore Srbije. 

Dodaje da će obnavljanje leta između Beograda i Mostara omogućiti mnogo bolje veze među  privrednicima, turistima i građanima i podseća da je Bosna i Hercegovina jedan od najznačajnijih partnera Srbiji, naša druga izvozna destinacija. Spoljnotrgovinska razmena je oko tri milijarde evra, suficit na srpskoj strani 954,2 miliona evra. Razmena usluga Srbije i BiH vredna je oko 760 miliona evra, od čega je naš suficit oko 130 miliona evra. 

Foto: Bojana Lalović

Aleksandar Vučić na Međunarodnom sajmu privrede Mostaru

Prvi put na sajmu u Mostaru je Agrodron tim, Asocijacija za bespilotne sisteme u privredi.

- Naš glavni zadatak jeste da razmenjujemo znanja i iskustva. U današnjoj proizvodnji konkurentnost zavisi od najefikasnije i najproduktivnije proizvodnje koje mi svojim znanjem možemo da ostvarimo. U tom smislu svi imamo neka iskustva, domaćini ovde i poljoprivredni proizvođači iz regiona, ali i mi kao izlagači i ta interakcija je dragocena, da ih upoznamo sa najboljim svetskim praksama, i naučimo o njihovim izazovima - rekao je Momir Alvirović predsednik Asocijacije za bespilotne sisteme u privredi, suosnivač Agdrodron tima.

Alvirović je dodao da je Agrodron među prvima u svetu u toj oblasti i da su do sada organizovali jako veliki broj proizvodnih i akademskih i naučnih ogleda i razvili veliki broj znanja i praksi koje mogu da se primene u korist zajedničke ekonomske dobrobiti svih u regionu, ali i šire.

Foto: Bojana Lalović

Milšped Grup na Međunarodnom sajmu privrede Mostaru

Velizar Perunović iz Milšped Grupe smatra da je vrlo dobro što su na Sajmu prisutni kao izlagači.

- Ovo je prva godina da smo izlagači, inače treća godina da smo na samom sajmu. Vrlo nam je bitno da smo prisutni, zato što region ovaj u kom se nalazimo je jako plodonosan. Ima jako interesantnih firmi kojima mi možemo ponuditi našu uslugu.  S obzirom da smo najveći logističar na Balkanu, prisutni smo na tri kontinenta u 15 zemalja i siguran sam da naša usluga može adekvatno i ovde da se prepozna - rekao je Perunović. Očekuje da kontakti na Sajmu doprinesu povećanju robne razmene između država i regiona.

Foto: Bojana Lalović

Agrodon

Učešće srpskih firmi na ovoj regionalnoj sajamskoj smotri organizuju Privredna komora Srbije i Razvojna agencija Srbije, a na sajmu u Mostaru izlažu: DAMAR KONFIT, GALEB METAL, ŽITOPROMET-MLINPEK, DESTILERIJA POREČJE, ESO TRON, AGRODRON, RESOR, GRIN MAGNETIK, GRADINA CINK, ADONIS, EUROCONS GROUP, FEMAN, DPS KLAS, METAL-FLEKS, PINK ĆEVABDžINICE, MLADOST LESKOVAC, TEHNOMARKET, NATURAL SYSTEM, HRANA PRODUKT, ER SRBIJA, VINARIJA ALEKSIĆ, FRIGLO, ZADRUGA 100 ŽENA, MTM SIRELA, JELA JAGODINA, MILŠPED.

Na sajmu su i predstavnici 40 malih i srednjih preduzeća i preduzetnika, iz Rasinskog, Moravičkog i Raškog orkuga, koji će sutra učestvovati na poslovnim susretima privrednika.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Gogi

16.04.2024 16:40

Ovakvi sajmovi i programi će sigurno doprineti jačanju regionalne ekonomske saradnje

Dane

16.04.2024 16:41

Ova inicijativa pruža sjajnu priliku za razmenu znanja, iskustava i poslovnih mogućnosti, što će doneti koristi kako privrednicima, tako i širem društvu