VUČIĆ NA SAJMU PRIVREDE U MOSTARU: Prekosutra ćemo uplatiti prvih 500.000 evra za Bileću! Sa Lajčakom je bilo teško i komplikovano

Autor:

Vesti

16.04.2024

12:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vučić boravi u dvodnevnoj poseti Bosni i Hercegovini.

VUČIĆ NA SAJMU PRIVREDE U MOSTARU: Prekosutra ćemo uplatiti prvih 500.000 evra za Bileću! Sa Lajčakom je bilo teško i komplikovano

Foto: Tanjug/AP

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u dvodnevnoj poseti BiH, a sada u Mostaru prisustvuje i otvaranju 25. Međunarodnog sajma privrede, gde obilazi i štand Srbije.

Tokom obraćanja predsednik Srbije iskoristio je priliku da se zahvali na gostoprimstvu i izrazio je želju da se u budućnosti još bolje sarađuje sa kompanijama iz BiH i Hrvatske.

- Hvala vam na gostoprimstvu, hvala na toplom dočeku.Juče smo uradili važnu stvar, uspostavili redovnu liniju između Beograda i Mostara, siguran sam da će za godinu ili dve to biti najbolja i jednako važna linija. Nije nam prvi put da se ovde sretnemo, postalo je tradicija, možemo da se družimo i razgovaramo o svim temama, a onda neretko gledamo ko će i kako koga za gušu, da oni iz Evrope ne vide, da nam glavni cilj bude da onaj drugi ne uspe, nadam se da ćemo to da promenimo. Imao sam kratak razgovor sa Plenkovićem. Neću da govorim o našim primedbama prema drugima, kojih ima mnogo ali hoću o onome što su primedbe na naš račun i da to popravljamo. Ako je istina da su napadnuti hrvatski novinari u Pančevu, naši nadležni će uraditi sve da to reši, i procesuiraju oni koji su to učinili.

Republika

Foto: Tanjug/printscreen

 

 

- Nadam se da ćemo imati više iskrenosti svi, jedni prema drugima. Verujem da zajednički možemo da živimo i napredujemo brže. Hoću da se zahvalim i svima koji su ovde bili domaćini, i Hrvatima i Bošnjacima i Srbima. Pozivam sve kompanije iz Srbije da sarađuju sa kompanijama iz BiH, iz Hrvatske. Želimo da naša saradnja bude na još višem nivou nego što je danas. Hvala još jednom svima - rekao je predsednik Vučić.

 

Obraćanje Vučića i Dodika

- Ovo što se sada dešava nije slučajno. Nije bilo razloga da se nađemo u UN sa ovakvim kvalifikacijama. Ta priča o suživotu i pomirenju valjda ne podrazumeva ovakav čin, gde se pokrene inicijativa onih koji žele da operu prošlost. Tako je i oko Kosova. Postavlja se dokle i šta? Kako da reagujemo, da li imamo izbora? Mi u Republici Srpskoj smo svesni situacije, ovo nije trebalo da se dešava. Kako da nastaviš dalje da budeš u BiH? Da dete koje je tek rođeno dobije etiketu... U Srebrenici se nije desio genocid, odvojene su žene i deca. Oni su pokupili sve stradale od 1991. do 1995. godine, pokušavaju da dokažu ono što je bilo u sedam dana. Srebrenica je kao sinonim, za šta? - rekao je Dodik.

Potom se nadovezao i predsednik Vučić.

- Umesto da govorimo o putnicima u avionu, privrednicima, saradnji, mi smo vraćeni 30 godina unazad, i to su nas vratili oni koji su rekli da ne gledamo u prošlost. Prošlost je dobra kada njima odgovara, budućnost poželjna kad im odgovara. Kada sve ostavite po strani, činjenice o kojima govorimo, niko ni ne primećuje da 10 meseci roba iz Srbije ne ulazi na Kosovo, nikog živog to ne zanima, još im daju članstvo u Savetu Evrope. Ono što je za nas ključno pitanje je šta je to što možemo i kako možemo da radimo. Ono što je za nas važno je da pronađemo racionalni izlaz. U emocionalnom i svakom drugom smislu razumem sve ono o čemu govori Dodik. To je tema koja duboko deli narode na Balkanu. Ne mogu da razumem, nego da je to neko namerno spolja uradio želeći da izazove dodatne konflikte. Ne razumem šta hoće Nemci, Amerikanci...

O Bileći

- Prekosutra ćemo uplatiti prvih 500.000 evra za Bileću. Dogovorili smo se da gradimo vrtić. Ono što sam rekao, znajući situaciju, Dodik zna šta je to što treba da se uradi.

PREDSEDNIK JE POTOM POŠAO U OBILAZAK

 

Foto: Tanjug/printscreen

 

 

Predsednik je imao priliku da porazgovara sa brojnim izlagačima. 

Tokom obilaska sajma predsednik Vučić je sa novinarima je razgovarao i o drugim temama.

- Veliki broj. Republika Srpska i cela BiH. Bukvalno sve izvozimo u Bosnu. BiH je jedna od najvažnijih izvoznih destinacija Srbije. Kao i u Hrvatskoj. To je za nas strašno važno tržište. I mi od njih uzimamo i mnogo sirovina i mnogo drugih proizvoda. Neverovatno koliki je značaj Bosne i Hercegovine za nas. Nekada je BiH bila i treći partner kada su Italijani i Rusi bili prvi i drugi. Sada imamo Nemce, Kineze, pa Italijane, pa više zemalja EU, BiH je na osmom mestu, ali za nas veoma značajna i u regionu verovatno najznačajnija - rekao je Vučić odgovarajući na pitanje o tome koji su proizvodi najtraženiji na ovom tržištu, a koje je Srbija izvozila u Bosnu - rekao je Vučić, pa se dotakao razgovora sa Lajčakom: 

- Pričao sam sa Lajčakom o KiM, Dodik je pričao oko BiH, pa smo imali zajedo razgovore oko svih pitanja. Komplikovana je pozicija. Nema tu lakih i lepih razgovora. Komplikovana i kompleksna situacija. Naša poruka je da pokušavamo da sačuvamo mir, da ne koristimo svaku priliku da govorimo lloše... Nisu Srbi nikoga okrivljavali ikoga za bilo šta - rekao je Vučić. 

 

- Mileta i Republiku Srpsku ću uvek da podržim u svemu. Ako kršite procedure unutar jedne zemlje oko najtežih pitanja i na to ne reaguje niko, svi to prihvataju kao nešto normalno, onda to nije normlano. Moja molba predsedniku Dodiku, on najbolje zna šta će sa Republikom Srpskom, ali da sačekamo još dan, dva - rekao je Vučić.

Republika

Foto: Tanjug/printscreen

 

- Utvrđeno je da Srbija ni na koji način nije genocidna. Nemojte da obmanjujete narod. Izmišljate stvari. Vi u Sarajevu morate da izmislite nešto. Saslušajte me. Kada budemo podnosili predloge rezolucija, nećemo da kažemo ko je počinio. U Srebrenici jeste počinjen zločin, ali molim vas nemojte da spekulišete oko presuda - rekao je Vučić novinarki Sarajeva. 

Predsednik je potom izašao napolje sa Miloradom Dodikom. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (25)

Loading
Marko

16.04.2024 12:16

Radno je svakog dana za prvog čoveka u našoj državi

Ljubicica

16.04.2024 12:16

Srbija je ponosna na svog predsednika Aleksandra Vučića.

Maja

16.04.2024 12:23

Privreda i turizam su dve jake grane koje treba da se razvijaju sto vise i znacajno ucestvovanje nasih kompanija na ovom Sajmu.

Anja

16.04.2024 12:24

Podržavam predsednika Vučića u njegovim naporima da izgradi bolje odnose sa susednim zemljama. Otvorenost za dijalog je ključna za prevazilaženje nesuglasica i izgradnju stabilnosti u regionu. Nadamo se uspešnoj saradnji u budućnosti.