Srbija se suočava sa izuetno teškim izazovima, kao nikada u skorašnjoj istoriji! Mali: Radimo na sprečavanju ulaska tzv. Kosova u SE i Rezolucije o Srebrenici!

Autor:

Vesti

15.04.2024

08:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

On je istakao da se kroz prijem tzv. Kosova u SE otvara ogromna Pandorina kutija i da je to svima jasno.

Srbija se suočava sa izuetno teškim izazovima, kao nikada u skorašnjoj istoriji! Mali: Radimo na sprečavanju ulaska tzv. Kosova u SE i Rezolucije o Srebrenici!

Foto: Printscreen/PINK

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali izjavio je da se Srbija suočava sa izuzetno teškim izazovima, kao nikada u skorašnjoj istoriji i da predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Vlada Srbije rade zajedno kao tim da bi sprečili prijem tzv. Kosova u Savet Evrope (SE) i izglasavanje rezolucije o Srebrenici u Ujedinjenim nacijama.

- Ne znamo da li ćemo pobediti, nije lako, nisu nam neke velike šanse, kao što je i predsednik onako konzervativno i pesimistično rekao, ali, s druge strane, ćemo dati sve od sebe. Dakle, predsednik Vučić je uputio i pisma svim liderima koji su u Savetu Evrope, zemalja koji su u Savetu Evrope, neka od tih pisama su personalizovana, čekamo odgovor - rekao je Mali sinoć u emisiji ''Hit tvit'' na TV Pink. 

On je istakao da se kroz prijem tzv. Kosova u SE otvara ogromna Pandorina kutija i da je to svima jasno.

S druge strane, dodao je, pitanje zašto sada, posle 29 godina, rezolucija o Srebrenici, kada je poznato da je predsednik Vučić bio tamo i poklonio se žrtvama, a njegove izjave su uvek usmerene ka miru, stabilnosti i poštovanju Dejtonskog sporazuma.

- Osećaj svih nas je, ne osećaj, realnost, da oni žele da Srbija ide nazad. Oni ne žele da Srbija ide napred. Oni žele sve nas da vrate u tu neku prošlost. Zašto sada, posle 29 godina, se otvara ta Pandorana kutija? Onda vidite da, s druge strane, nemaju rešenje za krizu koja se dešava u Ukrajini, pošto očigledno Putin pobeđuje tamo. Dakle, onda ajmo da se iživljamo na nekoj maloj Srbiji i da vidimo da bar neku pobedu ostvare, s obzirom da im idu izbori za Evropski parlament, u Velikoj Britaniji i u SAD - rekao je Mali.

On je dodao da je predsednik Vučić u nedelju prilično gorko govorio o takozvanim partnerima i takozvanim prijateljima. 

Mali je rako da ima utisak da je Srbija stalno popuštala kako bi doprinela pronalaženju kompromisa i očuvanju mira i stabilnosti. 

- Da li je Priština bilo šta uradila? Nije uradila. Nije ništa uradila. Al opet evo, nagrađuju ih za neki prijem u Savet Evrope, za neku viznu liberalizaciju. Oni jesu njihova beba i uvek će biti njihova beba i uvek će da ih podržavaju - istakao je Mali.

Ukazao je da, sa druge strane, moramo da budemo svesni gde smo, šta smo i da je ovo takođe šansa da pokažemo koliko se Srbija promenila i koliko je poštovana u svetu. 

- Neće njima ovo biti lako. O tome je Vučić govorio. Neće oni baš tako da izvojuju pobedu i u Generalnoj skupštini UN, niti u Savetu Evrope. Ima tu zemalja koje su nama prijatelji, ima s druge strane i tih koji su takozvani partneri - rekao je Mali. 

Podsetio je na ideju koju je predsednik Aleksandar Vučić  pomenuo kada je rekao da će se, ukoliko rezolucija o Srebrenici bude usvojena, Srbija kandidovati da bude nestalna članica SB UN za 2025-2026.

Mali je naveo da se kandidat za nestalnog člana bira iz regiona centralne i istočne Evrope naredne godine, pa je odgovor Srbije na eventualno donošenje rezolucije da se kandiduje za to mesto.

- Dve zemlje koje su u NATO su se kandidovale, kandidovaćemo se i mi. Pa da vidimo ko će dobiti veći broj glasova - rekao je Mali.

Na pitanje zašto Vladimiru Štimcu iz koalicije NADA smeta to što se Vuk Jeremić priključio timu koji pokušava da spreči prijem tzv. Kosova u SE, Mali je odgovorio da njihovi postupci dovoljno govore o njima i njihovoj politici. 

- Toliko su državotvorna stranka da kad god treba da se bori za Srbiju, za interese Srbije, tada ih nema nigde. Šta više, i kritikuje one koji hoće i žele da se bore za interese Srbije. Predsednik Vučić je danas se isvrnuo na postupak Vuka i Jeremića i zahvalio mu se na tome što je osetio trenutak kada je svaka pomoć dobrodošla - rekao je Mali. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (36)

Loading
Nenad

15.04.2024 10:36

Da i čuvaćemo našu zemlju jače nego ikada.

Ena

15.04.2024 10:57

Ogromni pritisci na Srbiju. Moramo da nastavimo sa borbom za pravdu i istinu.

Tara

15.04.2024 11:24

Moramo se boriti za nase interese.

Ana

15.04.2024 11:30

Na ovome se mora raditi i nedopustiti da se ocrnimo mi kao najgori narod.