VELIKA PODVALA: Spremaju teren za prijem Prištine

Autor:

Vesti

14.04.2024

04:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Od lažne države, da bi bila primljena u Savet Evrope, traže samo da nacrt ZSO pošalje ustavnom sudu

VELIKA PODVALA: Spremaju teren za prijem Prištine

Foto: ST/Dragan Kadić, Tanjug/Jaroslav Pap, Profimedia Julien Mattia Zuma Press Pro, council of europe

Privremene prištinske institucije postigle su načelan dogovor s međunarodnom zajednicom da do 10. maja pošalju ustavnom sudu u Prištini na razmatranje nacrt statuta Zajednice srpskih opština (ZSO), nakon "podrške koju će dobiti" 16. aprila, kada će Parlamentarna skupština Saveta Evrope glasati o predlogu za prijem Prištine u tu međunarodnu organizaciju, preneo je Albanijan post, pozivajući se na međunarodne izvore.


Albanijan post navodi da je neophodan korak koji zahteva međunarodna zajednica to da vlada u Prištini pošalje ustavnom sudu nacrt statuta ZSO, koji je napisala EU, ali ne i odluka tog suda, što je, kako prenosi medij iz Tirane, navedeno u mišljenju izvestiteljke za prijem Prištine u SE Dore Bakojani, u kojem se navodi da "Kosovo treba da preduzme suštinske i opipljive korake za sprovođenje svih članova sporazuma u Briselu i Ohridu, uključujući i osnivanje Zajednice srpskih opština".


NIŠTA NE ZNAČI


Kako navodi Albanijan post, "suštinski i opipljiv korak" biće slanje nacrta na razmatranje ustavnom sudu, a vlasti u Prištini navodno su pristale na taj potez.
Reč je, naravno, o velikoj i strašnoj podvali s obzirom na to da samo slanje nacrta ustavnom sudu ne znači apsolutno ništa i niko ne garantuje da sud taj nacrt neće odbiti kao navodno neustavan ili tražiti da se izmene pojedini članovi.


- Ako vlada uputi nacrt statuta ustavnom sudu, onda će se nastaviti procedure za članstvo u Savetu Evrope, dok se u međuvremenu čeka odluka suda o tome - piše Albanijan post.
Šefica srpske delegacije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (PSSE) Biljana Pantić Pilja izjavila je da je uputila pisma svim šefovima delegacija u toj instituciji, s molbom da još jednom razmotre predlog za prijem tzv. države Kosovo uoči predstojeće rasprave o tom pitanju. Ona je rekla da će srpska delegacija u utorak još jednom podsetiti da Priština nije formirala ZSO i da nije rešila problem eksproprijacije zemljišta, ali da će ukazati i na bezbednosnu situaciju na KiM i to predstaviti kao protivargument.


Dodala je da se po statutu same organizacije, ukoliko bi Priština bila primljena u SE, krše dva člana.


- Članom tri i članom četiri je predviđeno da svaka evropska država može postati članica organizacije. Tu je problem jer Kosovo nije evropska država, postoji jasno Rezolucija UN 1244 i postoje zemlje koje su članice SE i ne priznaju Kosovo i tu se odmah opovrgava član tri. Član četiri kaže da svaka evropska država u kojoj vladaju vladavina prava i gde se poštuju ljudska i manjska prava i sloboda treba da postane članica. O kojim mi pravima pričamo kada imate problem srpskog stanovništva koje preživljava istrebljenje na teritoriji KiM pod režimom Aljbina Kurtija - zaključila je Biljana Pantić Pilja.


O IZVEŠTAJU


Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je, govoreći o predstojećem zasedanju PSSE, da ne postoji saglasnost oko toga da li treba da se prihvati izveštaj izvestioca Dore Bakojani, odnosno da li Priština treba da postane članica Saveta Evrope.
- Oni treba da dobiju dve trećine glasova za prijem. Tako da, naravno, nama je bitno da što više zemalja glasa protiv, ali i kad glasate uzdržano, tu ne glasate za prijem Kosova - objasnio je Dačić.

Surlić: Bajka je da će posle prijema poštovati prava Srba

Docent na Fakultetu političkih nauka Stefan Surlić izjavio je da priča o poštovanju prava Srba posle prijema tzv. države Kosovo u Savet Evrope deluje kao bajka. On je istakao i da svedočimo sistematskom kršenju prava Srba u svim segmentima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)

Loading