ĐILAS ZAHTEVA BOJKOT IZBORA, A OPOZICIJA NJEGA BOJKOTUJE: Lider stranke Slobode i pravde suočio se s pobunom

Autor:

Vesti

14.04.2024

03:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jedni za drugima, svi oni koji su ga koliko juče slepo slušali, okreću mu leđa

ĐILAS ZAHTEVA BOJKOT IZBORA, A OPOZICIJA NJEGA BOJKOTUJE: Lider stranke Slobode i pravde suočio se s pobunom

Foto: ST/Nemanja Pančić, Tanjug/T.Valic/Jadranka Ilic/S,Radovanovic, ATAImages

Šta dočeka, crni Dragane? Verovali mi to ili ne, tek neformalnom gazdi opozicije Draganu Đilasu okreću leđa i bune se protiv njegove ideje o bojkotu čak i oni koji su mesecima klimali glavom na sve što bi rekao ili tražio i to bespogovorno ispunjavali.

Počelo je s Miroslavom Aleksićem i njegovom strankom, nastavilo se s odlascima dvoje funkcionera iz same Slobode i pravde, a onda je pobuna počela da se širi kao epidemija.


ZBUNJUJU BIRAČE


Idemo za ovu priliku s kraja...


Đilasa je otkačio čak i Zoran Lutovac, predsednik Demokratske stranke, koji je gostovao na TV Prva, te na pitanje voditeljke zašto tvrdi da nikad nisu ništa govorili o datumima kad je Đilas rekao da izbori 2. juna ne dolaze u obzir vidno iznerviran odbrusio:
- Što mene pitate, Dragan Đilas neka objašnjava šta je govorio.
Nešto ranije, Boško Obradović, doskorašnji lider Dveri, koji se, kako sam kaže, okrenuo lokalnom političkom aktivizmu u Čačku, doslovno je poručio da njega i Dveri nimalo ne zanima šta Đilas priča. Sve uprkos tome što je lider SSP nedavno pozvao Dveri u svoju grupaciju, svrstavši ih među "pravu opoziciju".


- Dveri izlaze na izbore u svim gradovima i opštinama u Srbiji bez obzira na to šta o bojkotu budu odlučile političke elite u Beogradu - istakao je Obradović.
I novinar opozicionog nedeljnika Vreme Andrej Ivanji, poznat kao žestok kritičar vlasti, smatra da treba izaći na izbore jer bojkot izbora nema smisla i nikad ništa dobro nije doneo. Tako je Ivanji, na pitanje voditeljke jedne televizije da li bi razumeo odluku opozicije da bojkotuje beogradske izbore, a učestvuje na ostalim lokalnim izborima, jasno odgovorio:


- Ne, ja to ne bih razumeo! To bi bio veoma loš potez, koji užasno zbunjuje birače. Manje je zlo da se, ipak, izađe na izbore. Što bi rekao profesor Svetislav Kostić, bojkot izbora nema mnogo smisla i nikada u istoriji nije doneo ništa dobro onome ko ga je organizovao.
Idemo dalje: nova šamarčina za Đilasa stigla je od Zeleno-levog fronta, njegovog koalicionog partnera u Srbiji protiv nasilja. Tako je Jelena Jerinić, funkcionerka ove organizacije, kazala da, ako ne dođe do prihvatanja trećeg zahteva opozicije, to neće automatski značiti bojkot.


- Ne pričamo džabe jer to ne bi automatski značilo bojkot izbora. Dakle, u koaliciji ima više političkih stranaka, koje treba da donesu tu odluku, prevashodno sa svojim članstvom. Ja ne bih ispunjenje ovih zahteva ili ispunjenje jednog od ovih zahteva automatski povezivala s bojkotom - kazala je Jerinićeva.


JAČANJE APATIJE


Šlag na tortu stiže od Sofije Todorović iz Inicijative mladih za ljudska prava, organizacije koja se poslednjih godina svojski trudi da na svaki mogući način naudi Aleksandru Vučiću i vlasti SNS. Kaže ona, biće je sramota ukoliko se opozicija odluči za bojkot:
- Za mene nikakav bojkot nije prihvatljiv. I ovo malo ljudi ćete oterati u apatiju. Ljudima treba nada, a ne novo dno. Okrenuli su se na histeriju oko toga šta će Hil i stranci na pregovorima, a ne pričamo o tome šta ćemo mi sami s nama. Izlazak na izbore je jedini odgovoran čin, treba se boriti i kad je najteže, a biće mnogo veća sramota ako reše da tu utakmicu prepuste nekom drugom.


 

Lutovac: Što mene pitate, Đilas neka objašnjava šta je govorio

Obradović: Dveri izlaze na izbore u svim gradovima i opštinama

Jerinićeva: Ja ne bih ispunjavanje zahteva direktno povezala s bojkotom

Ivanji: Bojkot nikad nije doneo dobro onom ko ga je organizovao

Todorovićeva: Biće me sramota ukoliko se opozicija odluči za bojkot

 

 

Krihbaum: Neizlazak ne bi bio dobar potez

Poslanik Hrišćansko-demokratske unije i član odbora za evropska pitanja Bundestaga Gunter Krihbaum, koji je prisustvovao sastanku sa srpskim opozicionim poslanicima u Berlinu, ne vidi bojkot kao dobar potez i ističe da stranke moraju da preuzmu odgovornost u parlamentu, a ne izvan njega jer izostankom iz Skupštine, te partije same sebe čine suvišnim.


Navodi i da se ne uklapa što opozicione stranke sarađuju sa SNS u Narodnoj skupštini, a ne žele da razgovaraju s njima na regionalnom nivou jer bi, uveren je, bilo poželjno da se sve strane malo više približe jedna drugoj, zato što Srbiju u narednih nekoliko godina čekaju ogromni izazovi.


Povodom sastanka odbora za evropska pitanja Bundestaga sa srpskim opozicionim političarima, Krihbaum je rekao da to nije bio zvaničan sastanak, već neformalni razgovor, a da je razmena mišljenja bila kolegijalna, dodajući da bi voleo da su bili prisutni i predstavnici vladajućih partija jer bi tada slika bila uravnoteženija, međutim, to nije bilo tako planirano.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

 

Komentari (20)

Loading
Nataša

14.04.2024 06:01

opozicija je neko ko danas prica jedno sutra drugo pa vise neznaju ni sami sta su rekli danas a sta juce

Nataša

14.04.2024 06:01

opozicija je neko ko danas prica jedno sutra drugo pa vise neznaju ni sami sta su rekli danas a sta juce

Nataša

14.04.2024 06:02

opozicija je neko ko danas prica jedno sutra drugo pa vise neznaju ni sami sta su rekli danas a sta juce

Nataša

14.04.2024 06:03

srbija ce uvek ici napred zajedno samo i jedino sa aleksandrom vucicem