"MEĐUNARODNA ZAJEDNICA PROTIV BOJKOTA" Ambasador SAD Hil o sastanku vlasti i opozicije

Autor:

Vesti

11.04.2024

13:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

On je istakao da i oni u SAD imaju mnogo dijaloga u političkom životu i oni se ne završavaju uvek dobro.

"MEĐUNARODNA ZAJEDNICA PROTIV BOJKOTA" Ambasador SAD Hil o sastanku vlasti i opozicije

Foto: FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bg

Ambasador SAD Kristofer Hil rekao je, nakon sastanka vlasti i opozicije, da želi najpre da istakne da je njegova vlada zainteresovana za sprovođenje preporuka OEBS i ODIHR-a.

- Zajedno sa još nekoliko mojih kolega diplomata pozvani smo ovde kao posmatrači, ne da uzmemo učešće, nego da budemo posmatrači. Kao posmatrač mogu da kažem da su ovakve vrste dijaloga veoma značajni i da treba da se nastave - rekao je on i dodao:

- Dijalozi nisu samo važni nego su i vrlo često veoma teški i nije njihova jedina svrha da se samo dođe do sporazuma.

On je istakao da i oni u SAD imaju mnogo dijaloga u političkom životu i oni se ne završavaju uvek dobro.

- Ali ono što mi je drago jeste što sam danas video jeste da se ovaj dijalog vodio u pozitivnoj atmosferi, tonu - rekao je on i dodao da je svestan da se problemi i neslaganja nastavljaju.

Kristofer Hil je rekao tokom obraćanja novinarima u Skupštini, da je međunarodna zajednica protiv ideje bojkota.

- U međunarodnoj zajednici ne volimo bojkot kao način za prevladavanje bilo čega i mislimo da problem treba da se reši - rekao je on i dodao:

- Sve ovo zavisi od Srbije mi smo posmatrači, i to kako će se problem rešiti zavisi od Srbije i učesnika u dijalogu - naveo je on.

Podsetimo, u Skupštini Srbije završen je današnji sastanak poslaničkih grupa vlasti i opozicije na kome se raspravljalo o preporukama ODIHR-a o izbornim uslovima.

Pored predsednice parlamenta Ane Brnabić i predstavnika vladajuće koalicije i dela opozicionih poslanika, sastanku su prisustvovali i američki ambasador Kristofer Hil, kao i šef delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre.

Sastanku su prisustvovale stranke vladajuće koalicije, koalicije "Srbija protiv nasilja", kao i predstavnici poslaničke grupe "Mi - glas iz naroda".

U parlament su došli Milenko Jovanov, Marina Raguš, Sandra Božić (SNS), Ivica Dačić, Snežana Paunović (SPS), Branimir Jovanović (SDPS), Edin Đerlek (SPP), Elvira Kovač (SVM), Stefan Krkobabić iz PUPS-a.

Iz opozicije su bili Biljana Đorđević (Zeleno-levi front), Marinika Tepić (S SP), Miroslav Aleksić (Narodni pokret Srbije), Zoran Lutovac, Dragana Rakić, Srđan Milivojević (DS), kao i predstavnici poslaničke grupe "Mi - glas iz naroda".

Na poziv se nisu odazvali predstavnici koalicije NADA, "Ekološkog ustanka" i poslaničke grupe "Mi glas iz naroda - prof.dr Branislav Nestorović".

Prisustvovali su i predstavnici civilvnog sektora koji se bave izbornim procesom - CRTA, CeSid, Tranparentnost Srbija.

Na dnevnom redu sastanka je bila primena preporuka ODIHR-a iz konačnog izveštaja posmatračke misije o izborima za narodne poslanike održanim 17. decembra 2023. godine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (17)

Loading
Danka

11.04.2024 13:40

Не вреди са овом циркузантском опозицијом разговарати!

Sa

11.04.2024 13:44

Vlast za razliku od opozicije pokazuje spremnost na dijalog

Tijana

11.04.2024 13:48

Srbija je uvek za dogovor, ali dzaba kad opozicija to ne zeli, njima je lakse da napuste sastanak i misle da su sa time resili problem.

Nina

11.04.2024 13:53

Nakon uvida u istraživanja objektivnih, a ne lažiranih, kao što to radi opozicija, opozicionari priznaju da su uvideli svoj propast na izborima.