PRESUDNI SASTANCI VUČIĆA S MAKRONOM I ĐINPINGOM! Diplomatska borba za očuvanje vitalnih nacionalnih interesa, odbrana Srbije na ISTOKU I ZAPADU!

Autor:

Vesti

03.04.2024

19:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Od francuskog predsednika se očekuje razumevanje za naše stavove, a od kineskog lidera podrška u svetu

PRESUDNI SASTANCI VUČIĆA S MAKRONOM I ĐINPINGOM! Diplomatska borba za očuvanje vitalnih nacionalnih interesa, odbrana Srbije na ISTOKU I ZAPADU!

Foto: Profimedia/Ludovic Marin/Andy Wong

Srbija i predsednik Aleksandar Vučić u narednim danima biće suočeni s možda najtežim pritiscima dosad usled opasnosti od direktnih udara na naše nacionalne interese vezane za Kosovo i Metohiju i Republiku Srpsku. Međutim, Srbija ne sedi skrštenih ruku i čini sve da se diplomatijom izbori s iskušenjima, u čemu računa na podršku prijatelja s istoka i sa zapada.


SARAĐUJEMO SA SVIMA


- Očekuje se da Vučić uskoro u Parizu razgovora s predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, koji ima najracionalniji pristup na zapadu, i da mu objasni poziciju Srbije u trenutku kad se geopolitička situacija u svetu usložnjava svakoga dana. Istovremeno, očekuje se da Beograd poseti predsednik Kine Si Đinping. Ta dva susreta mogu imati presudnu ulogu u pozicioniranju Srbije i u odbrani nacionalnih interesa - priča naš upućeni sagovornik iz diplomatskih krugova.


On ističe da na zapadu nema volje za iznalaženje kompromisnih rešenja, naročito za KiM, što posebno pokazuju Velika Britanija i Nemačka, koja podržava akcije Prištine i zalaže se za usvajanje rezolucije o u Generalnoj skupštini UN, koja Dan sećanja na žrtve genocida vezuje za Srebrenicu.
I predsednik Vučić je nedavno istakao da se nada susretu s Đinpingom, kao i da je dobio zvaničan poziv Makrona za posetu.


- Zamoliću predsednika Makrona da uzme u obzir sve ono o čemu smo razgovarali, ali i međunarodno-javnopravne norme, posebno obavezu formiranja Zajednice srpskih opština - rekao je Vučić.


Nenad Vuković, predsednik Društva lobista Srbije, ukazuje da je rezolucija o Srebrenici pokušaj da se našoj državi naruši reputacija i oslabi pregovaračka pozicija, za čim se uvek poseže kad se sprovodi politika dvostrukih aršina, kao što je to guranje takozvane države Kosovo u Savet Evrope.


- Kurtijev stalni pritisak na Srbe je deo tog paketa. Trebalo bi imati na umu i izbore u EU i SAD. Zato je neophodno da Srbija zadrži odnos sa zemljama koje pokazuju razumevanje za našu poziciju, ali je neophodno sarađivati i s državama EU na traženju održivog rešenja, iako one podržavaju naše protivnike.


PRINCIPIJELNI PEKING


Vuković ističe da su i Istok i Zapad važni za odbranu Srbije. On ukazuje i da je Makron u prošlosti pokazivao nešto više sluha za poziciju Srbije, a da sada radi i na jačanju percepcije Francuske, kao sile u periodu krize liderstva na zapadu. Kina, kao jedna od najmoćnijih država, veoma je značajna zbog svog principijelnog stava i prijateljstva prema Srbiji. 


NENAD VUKOVIĆ: POKUŠAVAJU DA OSLABE NAŠU POZICIJU I NARUŠE NAM REPUTACIJU


Vladimir Marinković: Nastavićemo samostalnu politiku


Sastanci Vučića s Makronom i Đinpingom biće od ključnog značaja za geopolitičko pozicioniranje Srbije, kaže za Srpski telegraf Vladimir Marinković, osnivač Kongresa srpsko-američkog prijateljstva. On očekuje da će predsednik obezbediti podršku Kine u međunarodnim institucijama i mnogo više razumevanja evropskih partnera po pitanju RS i položaja srpskog naroda na KiM.


- Svetski centri moći nameravaju da izvrše maksimalni pritisak na Srbiju i Vučića oko KiM i RS da bi oslabili našu poziciju i pokazali na nama geopolitičku snagu. Posebno ako se imaju u vidu Pojas Gaze i Ukrajina. Nekima je potrebno da ostvare brzu diplomatsku pobedu i smatraju da im je region zapadnog Balkana za to najpogodniji. Siguran sam da će se Vučić izboriti da Srbija zaštiti nacionalne interese i nastavi da vodi samostalnu politiku - kaže Marinković.



Vladislav Jovanović: Kombinacija argumenata i ugleda


Vladislav Jovanović, bivši šef diplomatije SRJ, kaže za Srpski telegraf da s kombinacijom naših pravnih i političkih argumenata i međunarodnog ugleda možemo da dobijemo na vremenu i sačuvamo se od neprijateljskih intervencija. 
- Makron ni za jotu neće promeniti mišljenje o KiM i RS, ali može malo da omekša stavove Zapada po tom pitanju, pa da dobijemo na vremenu. Istovremeno, samo najava dolaska Đinpinga odlaže surove intervencije Zapada jer Kina je njima značajan partner i ne usuđuju se da idu protiv njenih stavova. Tek poseta Srbiji, uz isticanje čeličnog prijateljstva dve države, može i da stopira neke njihove planove - kaže Jovanović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

v

 

 

Komentari (29)

Loading
Tina

03.04.2024 19:35

Moramo se potruditi da sacuvamo medjusobne nacionalne interese, za dobro svih nas.

Zlatko

03.04.2024 19:35

Predsednik Vučić razgovorima i argumentima yraži podršku za Srbiju

Alen

03.04.2024 19:36

Vučićeva predanost odbrani vitalnih nacionalnih interesa Srbije je neosporna.

Alex23

03.04.2024 19:36

Predsednik Vučić pokazuje hrabrost i odlučnost u suočavanju sa kompleksnim geopolitičkim izazovima.