DESILO SE I TO ČUDO STIGLO PRIZNANJE IZ ZAGREBA! PROGLEDAO I MILANOVIĆ: Plate u Srbiji brže rastu nego u Hrvatskoj

Autor:

Vesti

29.03.2024

20:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Priznao da su kod njih zarade porasle samo 20 odsto od 2016, dok su kod nas duplirane u istom periodu

DESILO SE I TO ČUDO STIGLO PRIZNANJE IZ ZAGREBA! PROGLEDAO I MILANOVIĆ: Plate u Srbiji brže rastu nego u Hrvatskoj

Foto: FOTO HINA/ ADMIR BULJUBAŠIĆ, Tanjug/Vladimir Šporčić


U Hrvatskoj, gde stalno čine sve da omalovaže rezultate Srbije na svim poljima, desilo se čudo. Kucnuo je i taj čas da je iz Zagreba odato priznanje državnom rukovodstvu predvođenom predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem za niz uspeha u ekonomiji.
Zoran Milanović, predsednik Hrvatske i neformalni kandidat Socijaldemokratske partije (SDP) za premijera Hrvatske na parlamentarnim izborima zakazanim za 17. april, kritikovao je aktuelnu vladu Andreja Plenkovića iz HDZ, tako što je direktno priznao da Srbija ekonomski galopira, te da ih je prestigla u nizu finansijskih parametara. Milanović se tako u borbi protiv političkih suparnika poziva na uspehe Srbije.

 


STIŽEMO IH DO 2027.
- Plate u Hrvatskoj i dalje rastu najsporijim tempom u regionu. Realno su veće oko 20 odsto posle sedam i po godina, što je manje nego u Srbiji - kazao je Milanović.
I zaista, prosečna plata u Srbiji je u istom periodu gotovo duplirana. Bruto iznos srpske prosečne plate 2016. bio je 66.368 dinara, a u poslednjem kvartalu 2023. iznosio je 124.724 dinara.


Predsednik HDZ i aktuelni premijer Hrvatske Andrej Plenković predstavio je izborni program svoje stranke i obećao da će 2028.  prosečna plata biti 1.600 evra, minimalna bruto zarada 1.250, a da će penziju podići na najmanje 750 evra. Pitanje je, konstatuju i u hrvatskoj javnosti, koliko je to zapravo predizborni mamac za birače jer će u praksi biti neostvarivo.


Tako se ispostavlja da se ostvaruje ono o čemu je predsednik Vučić u nekoliko navrata govorio, a to je da će Srbija stići susednu Hrvatsku. Nedavno je najavio i da će prosečna plata u Srbiji do 2027. biti oko 1.400 evra, a minimalna zarada i prosečna penzija 620.
- Zašto bi Zagreb rekao nešto lepo o Srbiji? Zašto bi oni voleli Srbiju? Zašto bi im u interesu bila jaka Srbija? MMF kaže da će Srbija po BDP prestići Hrvatsku 2028, ja kažem i pre. Hrvatska je 2014. imala 780 evra, dakle oko 140 odsto više nego što smo mi imali (330 evra). Danas je kod njih 1.191 evro. Kao što vidite, s rastom srpske prosečne plate ta razlika se, naravno, smanjila - ukazao je Vučić.


SVET OVO VEĆ ZNA


Srđan Graovac iz Centra za društvenu stabilnost kaže za Srpski telegraf da neke stvari, prosto, ne mogu da se sakriju.
- Ekonomski uspesi Srbije su vidljivi svuda u svetu, međunarodne finansijske institucije to potvrđuju, beleže renomirani časopisi, kod nas je godinama najveći priliv stranih direktnih investicija. Milanović, zna se, nije naklonjen Srbiji, naprotiv, ali ne može da ne konstatuje očigledne činjenice - rekao je Graovac.



Prosečna bruto zarada u Srbiji
2016. 66.368
2023. 124.724



Aleksandar Marković: Prvi smo u regionu


Aleksandar Marković, poslanik i član Predsedništva SNS, kaže za Srpski telegraf da je pre samo deset godina Srbija daleko zaostajala iza Hrvatske po svim ekonomskim pokazateljima, ali da se zahvaljujući politici, pre svega Aleksandra Vučića i Vlade Srbije, ta razlika iz godine u godinu smanjuje. Zato je realno očekivati da će u skoroj budućnosti Srbija stići Hrvatsku.


- Važno je napomenuti da smo pre desetak godina bili skoro poslednji u regionu i po visini prosečne plate i po visini prosečne penzije, kao i po iznosu minimalne zarade. Danas smo bezmalo prvi u regionu po istim tim parametrima, što potvrđuju svi relevantni i domaći i inostrani faktori - ukazuje Marković.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO






 

Komentari (27)

Loading
Mikica

29.03.2024 20:48

Cinjenica je da plate u Srbiji brzo napreduju i da se zivi bolje

Očigledno

29.03.2024 20:48

Duh pradede Srbina da tera da priča istinu.

Tačno

29.03.2024 20:50

Istina koja je svima dostupna se ne može sakriti.

Mili

29.03.2024 20:51

Napredak Srbije je brzi nego napredak Hrvatske