VUČIĆ SE OGLASIO IZ BRISELA! Spremni smo da diskutujemo o budućnosti

Autor:

Vesti

21.03.2024

11:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prvi samit o nuklearnoj energiji, koji organizuju Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) i Belgija, održava se danas u Briselu, a učestvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

VUČIĆ SE OGLASIO IZ BRISELA! Spremni smo da diskutujemo o budućnosti

Foto: TV Pink/printscreen

Na samitu prisustvuje i Ursula fon der Lajen, a predsednik Srbije iskoristio je priliku da sa njom popriča o starteškim pitanjima o budućnosti Srbije.

– Prvi problem je da u Srbiji nemamo potrebno znanje o korišćenju nuklearne energije. Druga stvar je kako ćemo finansirati ove projekte jer je to oko 8 milijardi evra. Moramo dobiti neku vrstu podrške od vodećih država iz EU – rekao je Vučić.

– Hvala na gostoprimstvu, dragi prijatelji. Ne možemo mnogo naučiti od Srbije po ovim pitanjima, jer nakon raspada Jugoslavije nismo imali iskustva sa nuklearnom energijom, ali verujem da je ovaj samit od istinske važnosti za budućnost moje zemlje i budućnost celog evropskog kontinenta. Svi smo spremni da diskutujemo o velikim planovima, velikim stvarima, o budućnosti, ali ne znamo kako da ih sprovedemo – rekao je predsednik Srbije.

– Rekli smo sebi da moramo da bar udvostručimo proizvodnju naoružanja, moramo da poboljšamo rast koji, kada govorimo o evropskom kontinentu, te stope rasta su tako male i ne znam kako ćemo moći da podstičemo veće stope rasta ili ovaj tip proizvodenje, da dođemo do većeg broja malih modularnih reaktora. Imamo tri problema. Prvi problem je da u Srbiji nemamo potrebno znanje o korišćenju nuklearne energije i ne znamo kako ćemo nabaviti to znanje, te ljude. Druga stvar je kako ćemo finansirati ove projekte. Mogu vam reći da smo zainteresovani da dobijemo barem 4 mala modularna reaktora koji će zameniti 250 megavata.  To je oko 8 milijardi evra. Moramo dobiti neku vrstu podrške od vodećih država iz EU. Treća stvar je da će nam uvek biti potrebno da promenimo stav naših ljudi. Moraćemo da promenimo naš zakonodavni okvir – rekao je Vučić.

– Odlična prilika da sa evropskim liderima razgovaram o strateškim ciljevima #EU u pogledu energetske kohezije u Evropi, dugoročnim perspektivama energetske održivosti i razvojnim planovima za postizanje energetske efikasnosti i bezbednosti. Kao odgovoran partner, Srbija je spremna da sistemski pristupi ovim pitanjima i da svoj doprinos energetskoj tranziciji u cilju postizanja trajne energetske održivosti – napisao je predsednik Vučić na Instagramu uz zajedničke fotografije sa učesnicima samita.

 

Predsednik Vučić obratio se medijima pre samog početka samita.

– Važno je da razumemo u kolikom smo zaostatku i kakve smo pogrešne odluke donosili pre 30,40 godina. Značaj koji se pridaje ovom samitu, nama ukazuje koliko će nam struja nedostajati u budućnosti. Bez nuklearne energije nećemo biti u stanju da preživimo.

– Dolazak veštačke inteligencije i električnih automobila, naša sve veća lenjost po pitanju iskopavanja uglja, neophodnost da se odričemo fosilnih goriva, nuklearna energija, zelena energija i sve drugo nas stavlja u poziciju da ćemo morati da menjamo naše zakonske norme, ali i naše navike i da ćemo morati da dovodimo naše ljude iz inostranstva jer nemamo dovoljan broj stručnih ljudi i da ćemo morati da obezbedimo značajna finansijska sredstva da bismo sve to mogli da napravimo. Biće zanimljivo – izjavio je predsednik.

Prvi put na takvom samitu okupiće se delegacije iz 30 zemalja, predstavnici industrije, šefovi istraživačkih centara, stručnjaci, kao i predstavnici civilnog društva.

Svetski lideri će se okupiti u Briselu kako bi istakli ulogu nuklearne energije u smanjenju upotrebe fosilnih goriva, jačanju energetske sigurnosti i podsticanju ekonomskog razvoja.

Predsednik Vučić je ranije izjavio da će u okviru samita biti održani značajni sastanci.

– Imamo taj samit za nuklearnu energiju, biće mnogo evropskih i svetskih lidera, svi evropski zvaničnici, tako da će to biti prilika za dodatne značajne sastanke za sve nas – rekao je predsednik Vučić.

Samitom će kopredsedavati generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Mariano Grosi i predsednik Vlade Kraljevine Belgije Aleksandar de Kro.

– Samit o nuklearnoj energiji biće prilika za sve lidere koji učestvuju da podele svoje stavove o ulozi koju nuklearna tehnologija mora da igra i koju će igrati u narednim godinama, u ispunjavanju ciljeva dekarbonizacije koje smo zajednički postavili – rekao je uoči samita premijer Belgije Aleksandar de Kro.

Očekuje se da se na kraju samita usvoji i Deklaracija o nuklearnoj energiji, a predviđeno je i da se održe i četiri panel-diskusije na kojima će se razgovarati kako inovacije dodatno povećavaju konkurentnost, upotrebljivost i održivost nuklearne energije, o uspostavljanju ravnopravnih uslova za finansiranje nuklearne energije, kao i o napretku u nuklearnoj tehnologiji za proizvodnju energije.

Samit dolazi nakon istorijskog uključivanja nuklearne energije u Globalnu analizu dogovorenu na konferenciji UN o klimatskim promenama (KOP28) u Dubaiju u decembru prošle godine, koja je pozvala na ubrzanje njenog korišćenja zajedno sa drugim izvorima energije sa niskim sadržajem ugljenika.

To će šefovima država i vlada zemalja učesnica pružiti priliku da podele svoju viziju o ključnoj ulozi nuklearne energije u dostizanju „neto nule“ kada je reč o emisijama CO2 i promovisanju održivog razvoja, uključujući nacionalne planove za potpuno iskorišćavanje njenog potencijala.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (25)

Loading
Gordana

21.03.2024 11:22

Smatram da će energetska tranzicija biti dobra za Srbiju.

Gordana

21.03.2024 11:22

Smatram da će energetska tranzicija biti dobra za Srbiju.

Dunja

21.03.2024 11:31

Srbija iz dana u dan sve više napreduje i to se jasno vidi.

Aca

21.03.2024 11:38

Srbija je ozbiljna država. To se vidi iz ponašanja državnog vrha.