UKLANJAJU ĆIRILIČNE TABLE NA SEVERU KOSOVA: Radnike čuva policija! (VIDEO)

Autor:

Vesti

14.03.2024

13:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Reakcije na ovaj potez nisu izostale, a građani su se okupili u protestima kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo.

UKLANJAJU ĆIRILIČNE TABLE NA SEVERU KOSOVA: Radnike čuva policija! (VIDEO)

Foto: youtube.com/Kosovo Online

Danas je na Kosovu počelo uklanjanje tabli sa ćiriličnim natpisima, a radnici angažovani od strane tzv. ministarstva infrastrukture u Prištini obavljaju ovaj posao uz asistenciju kosovske policije. Do sada su nazivi naselja bili ispisani na ćirilici, međutim, nove table se postavljaju na albanskom i srpskom jeziku, ali na latinici. Ovaj događaj izazvao je pažnju javnosti i postao predmet rasprave kako na političkom, tako i na društvenom nivou.

Reakcije na ovaj potez nisu izostale, a građani su se okupili u protestima kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo. Ovakva promena jezičkih tabli predstavlja ozbiljan korak ka kulturnoj i jezičkoj segregaciji, te je stoga izazvala žučne reakcije među stanovništvom.

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti danas bi trebalo da se susretne sa specijalnim izaslanikom SAD Gabrijelom Eskobarom. Ovaj susret ima za cilj razmenu stavova i postizanje određenih dogovora u vezi sa aktuelnom situacijom na Kosovu i Metohiji.

 

 


Specijalni izaslanik SAD, Gabrijel Eskobar, danas je posetio i manastir Visoki Dečani. Ova poseta ima simboličan značaj i predstavlja pokušaj uspostavljanja dijaloga i saradnje između svih relevantnih faktora na Kosovu.

Uklanjanje tabli sa ćiriličnim natpisima i postavljanje novih tabela na albanskom i srpskom jeziku, ali na latinici, izazvalo je burne reakcije i postalo predmet interesovanja kako lokalne, tako i međunarodne javnosti. Očekuje se da će dalji razvoj događaja doneti nove izazove i promene na političkoj sceni Kosova.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading