DOSIJE UBISTVA ĐINĐIĆA (1)! SEDAM MISTERIJA ATENTATA NA PREMIJERA! Da li će se istina ikada saznati?

Autor:

Vesti

14.03.2024

11:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Brojna pitanja i dan danas prate atentat na premijera Srbije Zorana Đinđića.

DOSIJE UBISTVA ĐINĐIĆA (1)! SEDAM MISTERIJA ATENTATA NA PREMIJERA! Da li će se istina ikada saznati?

Foto: Profimedia, Shutterstock

Prošla je 21 godina od ubistva premijera Zorana Đinđića, a mnoga pitanja ni ni nakon više od dve decenije nisu dobila adekvatan odgovor.

Tog 12. marta 2003. godine ispred zgrade Vlade Republike Srbije ubijen je Zoran Đinđić. Za atentat na njega osuđeni su Milorad Ulemek Legija i Zvezdan Jovanović kao neposredni izvršilac, kao i desetorica saučesnika. Međutim, mali broj je onih koji veruju da je pravda u ovom slučaju zadovoljena.

UPOZOREN DA ĆE BITI UBIJEN

Lides LSV, Nenad Čanak, više puta je istakao da je nekadašnji ministar policije Dušan Mihajlović u Moroviću na sastanku lidera DOS, upozorio Đinđića da će biti ubijen. Kako naovi, Mihajlović je rekao Zoranu Đinđiću:

- Zorane, postoji zavera da ubijaju tebe i po dva lidera DOS svakog dana da bi se u zemlji izazvali haos i državni udar.

Ono što sve interesuje zašto, pa nisam Đinđić, ovo upozorenje nije shvatio ozbiljno. Naročito nakon što je pre samog atentata, premijer morao znati da se planira njegova likvidacija jer je bilo nekoliko pokušaja da bude ubijen - pri povratku sa Kopaonika i na auto-putu, kod hale Limes.

Navodno je bilo čak pet neuspelih pokušaja atentata pre 12. marta 2003.

Republika

Foto: e-stock/S. NEDELJA

Zoran Đinđić ubijen 12. marta 2003. godine

VIDEO-NADZOR ISKLJUČEN

Samo dva dana pre ubistva na zgradi Vlade Srbije je isključen video-nadzor i to prema naređenju Maje Vasića, tadašnjeg generalnog sekretara. Dok je sva oprema preneta u jednu od kancelarija jer su se navodno izvodili radovi.

Kasnije su postojale tvrdnje da nikakvih radova nije bilo, kao i da je sve uradeno namerno, ali te optužbe nikada do kraja nisu istražene.

Republika

Foto: Shutterstock

Kamere u Vladi nisu radile

TEORIJA TREĆEG METKA

Teorija o tome da je postojao treći metak je već svima dobro poznata, iako je više puta odbačena tokom sudskog procesa i nikada razjašnjena do kraja.

Ovu priču pokrenuo je Đinđićev telogranitelj Milan Veruović, koji je i sam pogođen u ovom atentatu, a koji godinama tvrdi da su se tog dala čula tri pucnja i da su to čuli svi iz obezbeđenja.

Takođe, iako se navodi da je Đinđić ubijen s  prozora zgrade u Admirala Geprata, gde je bio Zvezdan Jovanović, veruje se da je ubije Đinđić hicem iz Birčaninove ulice. Ovo bi značilo da je postojao i drugi strelac.

VEŠTAČENJE RADIO JEDAN LEKAR, POTPISALO IH TROJICA

Obdukcioni nalaz je potpisalo tri lekara, dok je samo jedan radio dalje veštačenje i ceo posao je obavio sam, u saradnji s veštakom-balističarom, što nije praksa, posebno ne kada se radi o ubistvu važne ličnosti. Doktor Slobodan Savić, jedan od trojice lekara koji su obavili obdukciju, ukazao je na iskakanje iz procedure.

Republika

Foto: MUP Srbije

Miloš Simović

SPREČILI SIMOVIĆA DA OTKRIJE ISTINU

Čedomir Jovanović je svojevremeni izjavio da je Miloš Simović, pripadnik "zemunskog klana", nakon ubistva u izjavi napisao da zna pozadinu Đinđićevog ubistva i ko je naručilac.

Navodno je u zamenu za ublažavanje zatvorske kazne njegovom bratu Aleksandru hteo da otkrije svoja saznanja, ali njegov predlog nije prihvaćen. Prema Jovanoviću, ovo je jedan od ključnih dokaza da je pozadina atentata smišljeno sakrivena. 

SRČANI UDAR U ĆELIJI

Godinama postoji veliki broj onih koji tvrde da je neko na sve načine pokušao da prikrije tragove koji bi otkrili ko stoji iza atentata.

Navode se dva slučaja.

Prvi je povlačenje sudije Marka Kljajevića, koji je, kao predsedavajući sudskog veća, vodio "proces veka", a povukao se pod nerazjašnjenim okolnostima. Tu odluku je doneo baš u momentu kada je uhapšen njegov stariji brat Goran, tada višegodišnji predsednik Trgovinskog suda u Beogradu zbog  sumnje za zloupotrebu službenog položaja.

Zamenik tadašnjeg tužioca za organizovani kriminal, Milan Radovanović, uhapšen je navodno na osnovu telefonskog razgovora njegove supruge s drugaricom i smešten u ćeliju sa Zvezdanom Jovanovićem. U toj ćeliji je umro od srčanog udara.

Republika

Foto: Profimedia

Marko Milošević

MARKO MILOŠEVIĆ NUDIO PET MILIONA DOLAZA ZA ĐINĐIĆEVO UBISTVO?

Posle ubistva Zorana Đinđića, premijer je postao Zoran Živković, koji je svojevremeno pričao da su jedini koji su imali interes, direktan m0otiv i mogućnost da organizuju ubistvo pripadnici "klana Milošević", kako ga on naziva.

- Mafijaške strukture oko ove porodice imale su direktan kontakt sa izvršiocima i sredstva da finansiraju ubistvo - kaže Živković.

Zoran Vukojević Vuk, svedok-saradnik na suđenju za atentat, izjavio je da je Marko Milošević nudio čak pet miliona dolara za likvidaciju Zorana Đinđića.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading