VESIĆ: I za sve građane Kosova sa srpskom ličnom kartom važe pogodnosti jedinstvenog tržišta "Otvorenog Balkana"

Autor:

Vesti

09.03.2024

12:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Od pre nekoliko dana funkcioniše zajedničko tržište rada "Otvorenog Balkana" – Srbije, Severne Makedonije i Albanije, a ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić ističe za Kosovo onlajn da i svi građani Kosova, "kao sastavnog dela Srbije", bez obzira na nacionalnost, ukoliko imaju srpsku ličnu kartu, mogu da koriste pogodnosti sporazuma u okviru ove regionalne inicijative.

VESIĆ: I za sve građane Kosova sa srpskom ličnom kartom važe pogodnosti jedinstvenog tržišta "Otvorenog Balkana"

Foto: Kosovo Online

"Kosovo i Metohija je sastavni deo Srbije i svi građani tog dela zemlje, bez obzira na nacionalnost, su državljani Srbije i mogu da koriste sve prednosti sporazuma koje je Srbija potpisala sa Severnom Makedonijom i Albanijom“, ukazao je Vesić.

To znači da svi kojima imaju ličnu kartu Srbije, mogu da dobiju identifikacioni broj i da bez ikakvih dodatnih papira rade u Severnoj Makedoniji i Albaniji.

"Svaki građanin Srbije koji živi na Kosovu, uz srpsku ličnu kartu može da koristi sve prednosti naših regionalnih integracija. To se odnosi i na Aljbina Kurtija. Dovoljno je da, ukoliko nema, izvadi ličnu kartu, i jednog dana, kada ne bude premijer moći će da radi možda u Tirani, bez ikakvih prepreka“, naglasio je Vesić.

Podseća da suština „Otvorenog Balkana“ da se ukinu sve prepreke, kako bi se uspostavio slobodan protok ljudi, robe i kapitala.

"Suština je u povezivanju ljudi i privreda. Treba da kreiramo veće, jedinstveno tržište, koje će omogućiti da svim građanima i svim zemljama bude dobro“, dodaje Vesić.

Primećuje da je to upravo sve suprotno od onoga što radi vlast u Prištini, na čelu sa Aljbinom Kurtijem.

"On zatvara tržište na Kosovu i Metohiji, pokušavajući da se ogradi od Srbije i da napravi geto, za Srbe na Kosmetu, ali i za Albance koji žive na Kosovu i Metohiji. Suština regiona je povezivanje, da svi mogu slobodno da putuju, da svi ekonomski napredujemo, a ne da se zbog nekih političkih razloga ili bolesne želje za etnički čistim Kosovom kažnjavaju Srbi, ali istovremeno i Albanci“, poručio je ministar Vesić.

Navodi i da je jedna od najvažnijih stvari u njegovom resoru, a u okviru „Otvorenog Balkana“ sistem integrisane naplate putarine, koji od prošle godine uspešno funkcioniše između Srbije i Severne Makedonije.

"Sada smo pri kraju dogovora o uspostavljanju zajedničkog taga sa Grčkom, a radićemo na tome i su Crnom Gorom i Hrvatskom. To znači da, kada imate srpski tag, možete slobodno da putujete i po zemljama ’Otvorenog Balkana’, ali i po čitavom regionu“, napominje Vesić.

Dodao je da se radi i na uspostavljanju zelenih koridora, kako bi kamioni iz ove tri zemlje, iz jedne u drugu prolazili nesmetano, posebnim koridorima, čime se ukidaju dodatni troškovi i omogućava bolja saradnja.

"Budućnost je u integraciji, a ne u deljenju ljudi, kao što radi Aljbin Kurti. Deli Srbe i Albance, ali tako da Srbi nemaju nikakva, a Albanci sva prava. Budućnost je da svi živimo zajedno i da razvijamo našu privredu“, zaključio je Vesić.

bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading