KAD HVALE SRBIJU, TO SE PREĆUTKUJE! Ovo je izveštaj iz Londona o kom se ćuti

Autor:

Vesti

08.03.2024

20:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svetski priznata analiza "Ekonomista" u kojoj se piše o napretku naše zemlje bukvalno sakrivena

KAD HVALE SRBIJU, TO SE PREĆUTKUJE! Ovo je izveštaj iz Londona o kom se ćuti

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić, Printscreen

Izborni sistem Srbije pohvaljen je u izveštaju Ekonomist intelidžens junita (EIU), dela britanske "Ekonomist grupe", koja slovi za najkredibilniju instituciju na svetu u analizi indeksa demokratije. Srbija je na 64. poziciji, od 167 tretiranih država, po indeksu demokratije za 2023, sa 6,33 poena, pri čemu je za izborni proces i pluralizam dobila 7,83 od maksimalnih 10.


Za godinu dana naša država uznapredovala je četiri pozicije na toj globalnoj listi indeksa demokratije, koji je mnogo cenjeniji, primera radi, od izveštaja Fridom hausa, lobističke organizacije, u koju se kunu tajkunski mediji i opozicija.


Istovremeno, Srbija je za građanske slobode dobila 7,35 poena, funkcionisanje vlasti 6,07, političku participaciju 6,67, a za političku kulturu 3,75.
"Ekonomistova" lista je važna jer je to najrelevantnija i najuglednija ekonomska publikacija na svetu, uticajna u SAD, Velikoj Britaniji, EU. I namenjena je svetskoj poslovnoj i političkoj eliti. I "Ekonomistov" indeks demokratije, objašnjavaju upućeni, pravi kompanija koja živi od čitalaca i tržišta, a ne da bi se izvršio pritisak na neku zemlju, odnosno s ciljem da utiču na vlasti suverenih država i promenu njihove politike ili odricanja od nacionalnih interesa.


Uprkos tome ili baš zato, u opoziciji i njima naklonjenim glasilima u vlasništvu tajkuna Dragana Šolaka, koji su najglasniji u kritikovanju da je u Srbiji vlast koju predvodi predsednik Aleksandar Vučić navodno autoritarna, ćute kao zaliveni o ovim relevantnim podacima. Ali se kunu u izveštaj "Fridom hausa" da je Srbija zabeležila najveći pad sloboda u Evropi.


Premijerka Ana Brnabić kaže za Srpski telegraf da je izveštaj britanskog "Ekonomista" mnogo kredibilniji, sagledava više činjenica, dok se "Fridom haus" bavi percepcijama:


- Mi smo ove godine u izveštaju "Ekonomista" napredovali četiri mesta po demokratičnosti u odnosu na prošlu godinu. Najveći napredak je u oblasti političke participacije, a Srbija je na ovoj listi u istoj kategoriji kao zemlje poput Italije, Belgije, Češke, Estonije i drugih.
Profesor Ekonomskog fakulteta Dragan Đuričin izjavio je, govoreći i o indeksu demokratije koji objavljuje "Ekonomist grupa", a koji kao jedan od kriterijuma u rangiranju zemalja uključuje i izborni sistem i pluralizam, da je, sudeći po mestu na kojem se nalazi naša zemlja, izborni sistem u Srbiji pohvaljen.
- U ovom kriterijumu ostvarili smo najbolje rezultate.

Đuričin: Kod izbornog sistema ostvarili smo najbolji rezultat

Mi smo u rangu Italije, Belgije i Češke, kaže Ana Brnabić

Poraditi na političkoj kulturi


Od zemalja obuhvaćenih ovom analizom Srbija je, kako je naveo Đuričin, u drugoj kategoriji takozvanih demokratija s problemima:


- Prva kategorija su čiste demokratije, to je dvadesetak zemalja. Mi bismo morali da se pozabavimo političkom kulturom, to je dug proces, a što se tiče izbornog sistema i pluralizma, imamo najbolje rezultate.

I ovo pokazuje analiza "Ekonomista"

- gotovo polovina svetske populacije živi u nekoj vrsti demokratije
- nepunih osam odsto živi u punoj demokratiji
- više od trećine živi pod autoritatornom vladavinom
- na vrhu liste po indeksu demokratije za 2023. jeste Norveška (ocena 9,81)
- slede Novi Zeland, Island, Švedska, Finska i Danska
- gledano po regionima, najviše potpunih demokratija je u zapadnoj Evropi - 15 od ukupno 24
- u regionu gde je i Srbija nema punih demokratija
- od zemalja iz okruženja Albanija je 66, Severna Makedonija 72, BiH 94, Crna Gora 52, Hrvatska 58.
- na začelju su Centralnoafrička Republika, Severna Koreja, Mjanmar i poslednji Avganistan, sa samo 0,26 poena

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

 

Komentari (29)

Loading
Iva

08.03.2024 21:14

Nekima je teško da se suoče sa tom činjenicom da je Srbija napredna i poštovana.

Hana

08.03.2024 21:15

Baš se pitam zašto opozicioni mediji ne objavljuju ovakve vesti. Ne žele ništa tačno i lepo da objave.

Milena

08.03.2024 21:19

Nekima vise odgovara da kude Srbiju

Ana

08.03.2024 21:20

Nekima vise odgovara da pricaju najgore o Srbiji