Vučević: Za desetak dana izlazimo sa predlogom za mandatara! U Vladi će biti aktuelnih, ali i novih ministara

Autor:

Vesti

05.03.2024

17:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Miloš Vučević o formiranju nove Vlade i izborima u Beogradu

Vučević: Za desetak dana izlazimo sa predlogom za mandatara! U Vladi će biti aktuelnih, ali i novih ministara

Foto: Republika


Ministar odbrane i predsednik SNS, Miloš Vučević, dao je intervju za emisiju "Mi danas" na Tanjug televiziju, gde je izneo planove za formiranje nove Vlade i osvrnuo se na situaciju u Beogradu.

Planovi za sastav nove Vlade

Vučević je istakao da će se u narednih deset dana predložiti mandatar za sastav nove Vlade, koja će biti sinergija politike i struke. Naglasio je da ne veruje u ekspertsku vladu, već da je prioritet imati čvrsto patriotski nastrojene ministre. Takođe, istakao je da su personalna rešenja uslovljena programom i da je kombinacija politike i struke ključna za efikasno vođenje zemlje.

"Ne verujem u priču o ekspertskoj vladi. Personalna rešenja su uslovljena programom ko može biti deo tima u Nemanjinoj 11. Ne želim da simplifikujem taj proces, ali ako ne postavimo stvari na pravo mesto neće biti ni rezultata. Nije ovo pitanje nečijeg ličnog interesa. Interesuje nas ko može da čini kompaktan tim. Vlada će ima ministre koji su bili u vladi i one koji nisu. Ko je čvrsto patriotski nastrojen, to je pritoritet. Ko ne vodi računa o svojoj državi, već da se dopadne nekome spolja, to je vrlo loše za građane Srbije. Ana Brnabić je bila sjajan premijer u tri mandata. Neki novi ljudi će dobiti priliku u vladi. Govorim o kombinaciji politike i struke, to ne može jedno bez drugog. Nije dovoljno da ste stručnjak. To su dve grane jednog stabla. Odgovornost je one stranke koja je dobila najveće poverenje da uključi stručnjake",rekao je Vučević i dodao da je početkom maja krajnji rok za izbor nove vlade.


Izbori u Beogradu

Predsednik SNS je objasnio da su izbori u Beogradu ponovljeni kako bi se otklonila svaka sumnja u većinu u Skupštini grada. Naglasio je da je njihov cilj bio da se izbegne rasprava o legitimitetu vlasti i da su spremni da se nastavi sa radom čim dobiju mandat. Vučević je izrazio optimizam povodom dinamičnih meseci pred nama i istakao da očekuje političku rovovsku bitku između dva bloka.

"Mi smo spremni da se veoma brzo nastavi rad sednice Narodne skupštine. Kada dobijemo mandat, koji je tražila naša lista, idemo u predstavljanje programa vlade. Očekuje nas dinamični mart i april i prednost je kada imate nekoliko solucija s kojima možete da ponudite odgovore na izazove", rekao je on.



Srbija i Kosovo i Metohija

Ministar odbrane se osvrnuo na pitanje Kosova i Metohije, ističući da se Srbija svakodnevno bori protiv pritisaka i da nas ne čekaju laki dani. Naglasio je da je očuvanje Srba na KiM i razvoj Srbije ključni državni interes, te da je neophodno balansirati između mudrosti i pameti prilikom donošenja odluka o ovoj delikatnoj temi.

Budućnost vojnog roka

Vučević je najavio da će do 1. maja u kabinet predsednika stići nekoliko opcija koje se predlažu u vezi sa vojnim rokom, a da generalštab i Ministarstvo odbrane već rade na tom pitanju.

"Onaj ko bude vodio resor odbrane imaće mnogo zadataka i obaveza, ali i izazova. Ne znam šta može da bude toliko uzvišenije od tog posla. Da li ću ja raditi to ili nešto drugo, to je sve stvar dogovora u stranci. Život je sam po sebi izazov. Želim da živim u uređenom sistemu, a živeti u dosadi nije nešto što je poželjno. Želim da znam ko mi je predsednik države, ko mi je gradonačelnik, mene to interesuje. Ne želim da živim u sistemu sebičluka. Mislite da se u Danskoj ne pita politika? Pa, pita se o svemu. U uređenijim državama se politika više pita. Politika se pita i oko cene grejanja, da li imate vizni ili bezvizni režim. Ne mislim da treba biti opterećen politikom, sve je stvar izbora. Ne očekujem velika iznenađenja, očekujem pobedu naše liste", istakao je Vučević.


Ministar odbrane istakao je da je važno formirati Vladu koja će efikasno rešavati izazove i da očekuje dinamične mesece pred nama. Srbija se suočava sa brojnim izazovima, a ministar Vučević ističe da je odgovornost političara da se bave pitanjima od vitalnog značaja za državu.

(Dnevnik)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (21)

Loading
Zdravko

05.03.2024 18:19

Verujem da ce i nova Vlada biti uspesna kao i prosla

Petar

05.03.2024 18:20

Zelim uspeha i buducoj Vladi Srbije

Radomir

05.03.2024 18:23

Verujem da će nova vlada biti uspešna kao i prethodna

Isidora

05.03.2024 18:25

Verujem da će sastav vlade biti najbolji mogući