"PRESTIŽ SRBIJE U MEĐUNARODNOJ ZAJEDINICI JE NEUPITAN" Stefan Krkobabić o Samitu u Tirani!

Autor:

Vesti

28.02.2024

18:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Potpredsednik PUPS - Partije ujedinjenih penzionera, poljoprivrednika i proletera Srbije i šef Poslaničke grupe PUPS - Solidarnost i pravda se oglasio povodom samita Ukrajina - Jugoistočna Evropa.

"PRESTIŽ SRBIJE U MEĐUNARODNOJ ZAJEDINICI JE NEUPITAN" Stefan Krkobabić o Samitu u Tirani!

Foto: Milan Obradović

Samit Ukrajina - Jugoistočna Evropa danas i sutra održava se u Tirani, a njemu prisustvuju predsednik Aleksandar Vučić i ministar finansija Siniša Mali.

Tim povodom se oglasio Stefan Krkobabić potpredsednik PUPS - Partije ujedinjenih penzionera, poljoprivrednika i proletera Srbije i šef Poslaničke grupe PUPS - Solidarnost i pravda i rekao:

- Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je uspešno vratio principe politike aktivne miroljubive koegzistencije na pregovarački sto – izjavio je Stefan Krkobabić, potpredsednik PUPS-a i predsednik Poslaničkog kluba „PUPS – Solidarnost i pravda“ povodom plenarnog sastanka u Tirani u okviru Samita Ukrajine i Jugoistočne Evrope i dodao:

To su principi primereni 21. veku, koji u sve zaoštrenijim međunarodnim odnosima, bez sumnje, nemaju valjanu alternativu. A državi Srbiji i svim njenim građanima omogućavaju boljitak, ali i garantuju suverenitet i teritorijalni integritet. Posle ovog Samita, prestiž Srbije u međunarodnoj zajednici je neupitan – ističe Krkobabić.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić nalazi se u Tirani gde prisustvuje samitu Ukrajina - Jugoistočna Evropa.

Predsednik se, inače, borio svim silama da se nekoliko stavki izbaci iz deklaracije, a Srbija je jedina zemlja koja se borila da se izbace delovi deklaracije.

Naša zemlja tražila je da se iz deklaracije izbaci sledeće:

1. Sankcije za Rusku Federaciju

2. Maligni uticaj Ruske Federacije na zemlje u regionu

3. Da u tekstu ne stoji "Zemlje" već "Western Balkan Six". Ovaj zahtev naša zemlja je tražila zbog tzv. Kosova, jer Srbija lažnu državu nikada neće nazvati "državom".

- Ne znam koliko ste mogli da vidite, ali imali smo sastanak, ceo dan, celu noć i jutros, trajali su razgovori oko deklaracije. Prihvaćeni su predlozi da se izbaci tačka 11 o Ruskoj Federaciji. Uprkos želji da podržimo međunarodno pravo, nismo mogli. Nema sankcija, ne pominju se sankcije, što je za nas važno, ne pominje se ruski maligni uticaj. Mi smo jedina zemlja ovde koja neće u NATO, naš narod zna zbog čega. Ukrajini danas nije lako, i Ukrajini mi nemamo šta da zamerimo - rekao je predsednik.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading