PREMIJERKA BRNABIĆ I AMBASADOR KINE ZAJEDNO DOČEKALI KINESKU NOVU GODINU: Dva naroda, jedna porodica (FOTO)

Autor:

Vesti

09.02.2024

19:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ana Brnabić: Kina postala ključni ekonomski partner Srbije

PREMIJERKA BRNABIĆ I AMBASADOR KINE ZAJEDNO DOČEKALI KINESKU NOVU GODINU: Dva naroda, jedna porodica (FOTO)

Foto: instagram


Premijerka Ana Brnabić istakla je na obeležavanju kineske Nove godine u Beogradu da je saradnja sa Kinom ključna za ekonomski razvoj Srbije. Uoči novogodišnjeg odbrojavanja na Savskoj promenadi, Brnabić je naglasila da je Kina postala jedan od najznačajnijih partnera u ekonomskom razvoju Srbije. Takođe, zahvalila se na čvrstom stavu Kine da ne prizna nezavisnost Prištine, ističući podršku koju Kina pruža Srbiji na međunarodnom nivou.

"Ova manifestacija nije samo prilika za zabavu i uživanje u umetnosti već je važan korak ka jačanju kulturnih veza između naših država. Saradnja jača, ne samo na kulturnom polju, već se ona sve više produbljuje u raznim oblastima", izjavila je Brnabić uoči novogodišnjeg odbrojavanja na Savskoj promenadi u Beogradu na vodi.

 

 


Kulturna saradnja i simbolični gestovi

Premijerka je naglasila da manifestacija obeležavanja kineske Nove godine predstavlja važan korak ka jačanju kulturnih veza između Srbije i Kine. Osim toga, Ana Brnabić je izrazila poštovanje prema kineskoj kulturi poklanjajući kineskom ambasadoru u Srbiji Li Mingu poštansku marku sa motivima Zmaja, simbolom kineske Nove godine. Ambasador Li Ming je istakao značaj dočeka kineske Nove godine u svojoj kulturi i tradiciji, uporedivši ga sa dočekom Badnje večeri u Srbiji. Takođe, istakao je da ova manifestacija omogućava Kinezima u dijaspori i osoblju kineske ambasade da osete toplinu svoje otadžbine, što dodatno potvrđuje bliskost naroda Kine i Srbije.

 

 

"U ovom trenutku Kina je puna radosti i mira i svaka porodica se okuplja oko novogodišnje večere. Zbog ove manifestacije Kinezi u dijaspori i osoblje naše ambasade, koji su hiljadama kilometara udaljeni od Kine, takođe osećaju toplinu svoje otadžbine, što još više dokazuje da narodi Kine i Srbije pripadaju jednoj porodici", kazao je Li Ming.



Simbolični gestovi i velika tradicionalna maskota zelenog zmaja

Nakon odbrojavanja na kuli i vatrometa na Savskoj promenadi, učesnici manifestacije su poneli veliku tradicionalnu maskotu zelenog zmaja, simbol sreće i prosperiteta u kineskoj kulturi. Ovi simbolični gestovi dodatno naglašavaju blisku saradnju i prijateljstvo između Srbije i Kine.

"Srećna kineska Nova godina i srećno srpsko-kinesko čelično prijateljstvo", poželela je premijerka za praznik i poklonila kineskom ambasadoru u Srbiji Li Mingu poštansku marku sa motivima Zmaja.



Ova manifestacija dokazuje da su kulturne veze između Srbije i Kine sve jače, te da se saradnja između ove dve zemlje produbljuje ne samo na kulturnom polju, već i u raznim drugim oblastima. Srećna kineska Nova godina i srećno srpsko-kinesko čelično prijateljstvo!

(Beta)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading