"UKIDANJE DINARA URAĐENO U SVRHU PROGONA SRBA" Vučićev moćan govor na sednici SB UN: Stvoreni su nepodnošljivi uslovi za naš narod na Kosovu i Metohiji (VIDEO)

Autor:

Vesti

09.02.2024

08:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Videli ste našu argumentaciju, naše odgovore - odgovorne i ozbiljne, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"UKIDANJE DINARA URAĐENO U SVRHU PROGONA SRBA" Vučićev moćan govor na sednici SB UN: Stvoreni su nepodnošljivi uslovi za naš narod na Kosovu i Metohiji (VIDEO)

Foto: Pink

Vanredna sednica Saveta bezbednosti UN o situaciji na Kosovu i Metohiji održana je juče u Njujorku, a našu zemlju predstavljao je predsednik Aleksandar Vučić.

Predsednik Srbije obratio se putem društvenih mreža, gde je uz video-snimak gde se obratio građanima Srbije nakon sednice, poslao i snažnu poruku. 

- Videli ste našu argumentaciju, naše odgovore - odgovorne i ozbiljne. Videli ste argumentaciju koja se zasniva na ličnoj mržnji i raznim drugim glupostima. Kada ne možete da odgovorite na argumente, onda morate da krenete u lične uvrede i dobro je da su to pokazali i da nisu imali ozbiljnu argumentaciju od toga. Zadovoljan sam onim što smo čuli na Savetu bezbednosti. Najviše na strani Prištine su bile Velika Britanija i Švajcarska. Bio sam iznenađen korektnim pristupom Francuza, Alžira, Kine, Rusije, Ekvadora, Koreje, Malte i tako dalje. To je negde moja prva analiza - rekao je sinoć, između ostalog predsednik Srbije.

Podsetimo, na samom početku govora na sednici UN, predsednik je taksativno govorio o svim problemima sa kojima se suočava naš narod na terioriji Kosova i Metohije. 

- Na teritoriji KiM sprovedeno je 669 etnički motivisanih napada, što je povećanje od 300 odsto. Ukazaću na jednu neospornu činjenicu - potpuno je nesporno da je na teritoriji Kosova i Metohije evro uveden kao jedino sredstvo plaćanja na očigledno protivpravni način, jer je to učinjeno jednostranom odlukom političkog rukovodstva u Prištini. Dakle, nametanje evra je u ovom slučaju nepobitno učinjeno ne u svrhu bilo kakve vladavine prava, već bez ikakvih pravnih osnova i odgovarajućih aranžmana s EU i samo i isključivo u svrhu dovršetka kreiranja nepodnošljivih uslova života za Srbe i njihovog progona sa Kosova i Metohije. U tom smislu ponovo ističemo da je odluka o ukidanju dinarskog platnog prometa, odnosno o kidanju dinara kao legalnog sredstva plaćanja na teritoriji Kosova i Metohije, samo jedna u nizu ozbiljnih, planskih, dobro organizovanih i dugotrajno sprovođenih i sistematskih mera Prištine kojima se vrši napad na srpsko stanovništvo, a kojima je krajnji cilj konačno kreiranje nepodnošljivih uslova života i progona Srba sa te teritorije. Teška situacija na teritoriji Kosova i Metohije, posebno položaj srpskog stanovništva, drastično se pogoršao nakon lokalnih izbora u četiri opštine na severu Kosova i Metohije. Nakon što su politički predstavnici većinskog srpskog stanovništva u tim opštinama zbog pojačane represije i političkog pritiska na zahteve svojih birača napustili privremene institucije, usledili su dodatni pritisci i napadi Prištine na srpski narod - započeo je govor predsednik Srbije. 

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (3)

Loading
Ivana

09.02.2024 16:27

Predsednik je govorio istinu i cinjenice iznosio uz dokaze. A Kurti samo lazi jer nema sta drugo da kaze.

Tanja

09.02.2024 16:47

Ukidanje dinara je samo još jedan pritisak na srpski narod da napusti Kosmet, to je jasno kao dan. A Vučić hvala Bogu to kaže bez "dlake na jeziku". Da svet zna da nismo budale!

Vasko

09.02.2024 17:04

Ukidanje dinara na KiM je samo jedna u nozu mera koje za cilj imaju prpgon Srba iz južne srpske pokrajine