SKANDAL NAD SKANDALIMA! Evropski parlament usvojio rezoluciju o Srbiji, opozicija tražila KAZNU ZA NAŠU ZEMLJU!

Autor:

Vesti

08.02.2024

12:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Skandalozna odluka.

SKANDAL NAD SKANDALIMA! Evropski parlament usvojio rezoluciju o Srbiji, opozicija tražila KAZNU ZA NAŠU ZEMLJU!

Foto: Shutterstock

Članovi Evropskog parlamenta usvojili su Rezoluciju vezanu za izbore u Srbiji koju su podneli poslanici opozicije, među kojima su Radomir Lazović i Marinika Tepić, koji su tražili da s enaša zemlja kazni od strane Evrope.

Oni su ukazali na navodne neregularnosti tokom izbora, naročito na beogradskim, tražeći od svojih zapadnih gazdi da se sprovede "nezavisna međunarodna istraga".

Za rezoluciju je glasalo 307 evroposlanika, protiv je bilo 228, a 19 je bilo uzdržano.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik izjavio je pre glasanja da su brojne neregularnosti obeležile izbore u Srbiji održane 17. decembra 2023. godine.

- Ključno je da srpske institucije istraže i privedu pravdi sve odgovorne za bilo kakve kriminalne aktivnosti tokom izbora. Od iste je važnosti i da Srbija sprovede sve preporuke OEBS-a i misije ODIHR bez odlaganja - rekao je Bilčik.

Traže kaznu za svoju zemlju

Pored međunarodne istrage, u finalnom predlogu Rezolucije o izborima u Srbiji, EP poziva Evropsku komisiju da odmah započne reviziju sredstava datih Vladi Srbije u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomo. Savetuje se i da se suspenduje finansiranje, ako srpske vlasti nisu spremne da primene ključne preporuke u vezi sa izborima ili ako međunarodna istraga pokaže da su bile direktno umešane u izbornu prevaru.

Evropski parlament ukazuje da određeni navodi, uključujući one o organizovanim migracijama birača na lokalnom nivou, prevazilaze nalaze iz izveštaja Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) i dodaje da podržava brzo slanje ad hok misije za utvvrđivanje činjenica u Srbiju.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (36)

Loading
Danka

08.02.2024 12:55

Далеко било, то што ради опозиција је равно издаји Србије!

Zlaja

08.02.2024 12:59

Nastavljaju se pritisci na Srbiju da se odrekne svog suvereniteta

Milena

08.02.2024 13:01

Skandal neviđenih razmera a ove izrode iz opozicije treba sankcionisati za rad protiv države

Renata

08.02.2024 13:04

Vidi se da su neki potplaćeni faktori u zemlji i inostranstvu se potrudili da nas unesreće i zato to treba zaustaviti i naše domaće luzere kazniti.