SNS ODRŽAO SEDNICU PREDSEDNIŠTVA! Miloš Vučević: Nećemo odustati od uvođenja obaveznog vojnog roka

Autor:

Vesti

15.01.2024

18:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpska napredna stranka održava danas sednicu Predsedništva.

SNS ODRŽAO SEDNICU PREDSEDNIŠTVA! Miloš Vučević: Nećemo odustati od uvođenja obaveznog vojnog roka

Foto: Branimir Jovanović

Sednica Srpske napredne stranke održana je u 17 časova u sedištu stranke na Novom Beogradu. Kao ključni učesnici istakli su se Miroslav Čučković, Sandra Božić, gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić, Maja Gojković, direktorka KBC Bezanijska kosa Marija Zdravković, Milenko Jovanov, Boško Ničić, Jelena Tanasković, Goran Vesić i predsednik stranke Miloš Vučević. Nakon njihovog dolaska, sednici su se pridružili i Arno Gujon i Aleksandar Šapić.


Na sednici su razmatrane važne teme koje se tiču daljeg političkog delovanja stranke, a poseban akcenat stavljen je na aktuelna politička pitanja u zemlji. Takođe, razgovaralo se o planovima za unapređenje lokalne samouprave i saradnji sa gradskim i opštinskim organima širom Srbije.

Prvi se obratio Miloš Vučević.

Na početku je istakao kako je zahvalan predsedniku Aleksandru Vučiću na neizmernoj podršci na prethodnim izborima.

- Ićićemo polako u skladu sa rokovima. Na lokalnom nivou nećemo da žurimo. Pokazaćemo da imamo snage za nova imena i nova lica. Što se tiče Narodne skupštine, rokovi teku od 12. januara, to je 30 dana. Kada budemo imali konačnu odluku ko će činiti skupštinsku većinu mi ćemo to podeliti sa javnosti. Kada predsednik republike bude sazvao konsultacije, tražićemo mandat za sastavljanje Vlade - kazao je Vučević.

Vučević je ocenio da su izbori na sednici ocenjeni kao uspešni.

- Izvršili smo analizu izbornih rezultata i na republičkom, pokrajinskom i lokalnom nivou. Izbore smo ocenili kao uspešne, što se tiče liste Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane. Ubedljiva pobeda naše liste. Od 66 lokalnih samouprava, u 54 imamo samostalnu većinu, a u 65 smo pobedili, da li u apsolutnim ili relativnim brojevima. Zadovoljni smo izbornim rezultatom, ali pre svega fokusirani na ono što nas čeka u narednom periodu - kazao je Vučević.

Šta ako Nestorović ne zauzme nijednu stranu?

- Nema tu mistifikacije. Videćemo ima li skupštinske većine ili nema. nema tu ništa tajno. Ili će biti većine ili idemo ponovo na izbore. Mi mislimo da nije dobro da idemo ponovo na izbore, ali to zavisi od političke volje svih koji su učestvovali i imaju odborničke mandate u Skupštini Grada Beograda. Mi mislimo da je bolje da se zauzme izborna većina. Kada budemo imali nešto konkretnije, obavestićemo vas. Ništa se neće raditi "na silu". Nisam siguran da svi dobro procenjuju kako će proći na tim izborima - rekao je i dodao da nije politička realnost da pojedini mogu sami da dobiju većinu.

- Mi bismo voleli da vidimo konstituisanje skupštine većine u Beogradu, ako ne biće ponovo izbori.

Vučević je rekao da je na sednici Predsedništva predstavljen program i određeni ključni ciljevi.

- Upoznali smo prisutne s jednim programom, gde smo odredili ključne ciljeve, tiče se penzija, rasta životnog standarda, ulaganja u zdravstvo, nauku, inovacione tehnologije. Od lokalnog do državnog nivoa odluka je - svi naši koji budu kandidovani čine jedinstven tim projekta Srbija 2027, projekat koji treba da da novu energiju Srbiji, donese dodatnu dozu optimizma, i pored nebrojeno mnogo izazova, pre svega vezano za KiM ali i region i ono što se geopolitički dešava u svetu. Građani Srbije moraju da žive bolje, da bude bolji standard, da iskoristimo šansu kao što je Expo 2027. Nije to samo pitanje jednog grada, već za celu državu, sveukupnog ambijenta u Srbiji. S velikom nadom i očekivanjima čekamo realizaciju tog projekta, to je veliki izazov, mnogo posla, a ne toliko dugačak period za realizaciju ciljeva - istakao je Vučević.

Vučević je potom pričao o stanju u Vojvodini.

- Na regionalnom ali i na pokrajinskom nivou očekujemo da vidimo neke nove ljude - kazao je on.

Govoreći o obaveznom vojnom roku, kazao je da čeka zajedničku analizu vojnog kabineta predsednika republike i vojnom komandantu, te daje formirana i radna grupa.

Kazao je da ministarstvo neće odustati od uvođenja obaveznog vojnog roka.

- Srbija je vojnoneutralna država - istakao je Vučević.

- Naša vojska mora biti kombinacija narodne vojske i profesionalnig sastava koji je zadužen za najteže zadatkeu vojsci Srbije.

Na pitanje o dodatnim vaučerima za građane Srbije, koje je najavio predsednik Siniša Mali je istakao da se radi o sjajnoj vesti.

- Da ne pokvarim ono što je plan za subotu, biće predstavljanje programa koji je vezan za 2027. Sastavni deo i životni sandard građana Srbije, sa svim predlozima koje ćemo da srpovedemo. Među njima su i vaučeri. Ne bih danas detalje, u subotu će o tome biti obavešteni svi građani. Ne samo o toj pomoći, već i svim ostalima. Ta prezentacija u subotu koju će voditi predsednik treba da da jasnu sliku o tome u kom smeru idemo pod "kišobranom" velikog projekta EKSPO. Svaki građanin Srbije treba da oseti korist od toga u smislu investicija, infrastrukturu, ali i životni standard to jetse porats penzija i plata... Mnogo toga još planiramo da uradimo za životni standard građana Srbije i to nam je tema za veliku prezentaciju za subotu - pojasnio je Mali.

Vučević je dodao da je ključna poruka događaja u subotu "nova energija i novi optimizam".

Siniša Mali: Nikakav problem nemamo sa javnim dugom

 

- Javne su finansije stabilne, to kaže Međunarodni monetarni fond. Javni dug u odnosu na BDP je još niži, sve Srbija izmiruje u dinar, nije tačna informacija da ćemo se toliko zadužiti. Paralelno sa zaduživanjem se i vraćaju neki dugovi. Mnogo je važnije za šta se novac ulaže: Kada imate jednu kredibilnu državu kao što je Srbija, da li je to kanalizacija, vodovodna mreža, fabrike za pročišćavanje otpadnih voda, inovativni lekovi, mamografi, to je novac koji se koristi i po tome ne može niko ništa da nam kaže - ulažemo u ono što je u interesu građana Srbije - istakao je Siniša Mali, dodavši da Srbija nema nikakav problem sa javnim dugom.



 



 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (9)

Loading
Bubi

15.01.2024 17:13

Sednica je značajna za obrazlaganje planova o razvojima i ciljevima stranke za bolji život građana!

darko

15.01.2024 17:22

SNS donosi odluke uvek u interesu naroda i tako će uvek biti.

Ana

15.01.2024 17:32

Sns nastavlja da vodi odgovornu politiku zato i imaju ogromnu podrsku.

Tanja

15.01.2024 18:24

Važna sednica za čitavu Srbiju i njenu budućnost.