TEROR NA KOSOVU NE PRESTAJE: Obijene kancelarije Unmika u Zubinom Potoku i Leposaviću

Autor: D.B.

Vesti

24.12.2023

10:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prema rečima člana diplomatske zajednice na Kosovu, situacija u obijenim kancelarijama je alarmantna.

TEROR NA KOSOVU NE PRESTAJE: Obijene kancelarije Unmika u Zubinom Potoku i Leposaviću

Foto: Kosovo Online/Printscreen

Prema informacijama koje su stigle iz diplomatskih izvora u Prištini, kancelarije Unmika smeštene u opštinskim zgradama u Leposaviću i Zubinom Potoku su nedavno obijene.

Osim toga, iz prostorija su ukradeni kancelarijski nameštaj, frižider i drugi predmeti. Ovo je samo jedan u nizu incidenata koji su se dogodili od maja ove godine, kada su pripadnici Kosovske policije preuzeli kontrolu nad opštinskim zgradama na severu Kosova.

Nakon lokalnih izbora na severu Kosova, došlo je do protesta koji su rezultirali povlačenjem Unmikovih službenika iz opštinskih zgrada. Unmik je decenijama koristio kancelarije u zgradama skupština opština u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću, ali su se zbog incidenata u maju ove godine situacija i odnosi značajno promenili.

Prema rečima člana diplomatske zajednice na Kosovu, situacija u obijenim kancelarijama je alarmantna. U Leposaviću, aktuelni opštinski službenici su ušli u prostorije Unmika i uklonili tablu, dok je u Zubinom Potoku kancelarija Unmika vandalizovana, a ukraden je značajan deo inventara. Dodatno, jedini prisutni u opštinskoj zgradi u Zubinom Potoku od maja su pripadnici Kosovske policije, što dodatno komplikuje situaciju.

Unmik je potvrdio obijanje svojih kancelarija i izrazio zabrinutost kosovskim vlastima zbog neovlašćenog ulaska u prostorije, ističući da su prostorije i imovina Ujedinjenih nacija nepovredivi. U skladu sa Konvencijama o privilegijama i imunitetima Ujedinjenih nacija, prostorije Unmika trebalo bi da budu zaštićene od bilo kakvog oblika mešanja, a ova situacija jasno ukazuje na kršenje tih principa.

Obijanje kancelarija Unmika na severu Kosova predstavlja ozbiljan incident koji zahteva hitnu reakciju nadležnih institucija. Međunarodna zajednica takođe treba da preduzme odgovarajuće mere kako bi zaštitila imovinu i integritet Unmika u skladu sa relevantnim konvencijama. Ovakvi incidenti samo dodatno komplikuju već složenu političku situaciju na Kosovu.2014. i nastaviće se.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading