KURTI SE OPET OZBILJNO POGUBIO! Nudi da sam napiše moderan evropski statut ZSO, i da uvede sankcije Vučiću i Srbiji!

Autor:

Vesti

22.12.2023

14:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Aljbin Kurti nudi međunarodnoj zajednici da napiše "moderan evropski nacrt statuta" Zajednice srpskih opština.

KURTI SE OPET OZBILJNO POGUBIO! Nudi da sam napiše moderan evropski statut ZSO, i da uvede sankcije Vučiću i Srbiji!

Foto: Profimedia

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti danas je istakao svoju nameru da međunarodnoj zajednici ponudi da sami napišu "moderan evropski nacrt statuta" Zajednice srpskih opština. Ovaj potez predstavlja značajan korak ka rešavanju pitanja Zajednice srpskih opština i daljim pregovorima između Beograda i Prištine.

Kurti je putem svoje Fejsbuk stranice izneo i dodatne zahteve, uključujući ukidanje kaznenih mera EU prema Prištini, dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU i partnerstvo za mir sa NATO, kao i pritisak na Beograd da prizna nezavisnost Kosova. On je istakao da bi uvođenje sankcija Srbiji i predsedniku Aleksandru Vučiću bilo adekvatan odgovor na njihovo neprijateljsko i agresivno ponašanje prema Kosovu, kao i odustajanje od Sporazuma.

Ova objava usledila je nakon nedavnog intervjua evropskog posrednika u dijalogu Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka za "Gazetu ekspres", u kome je naglasio da je zakonska obaveza Prištine da formira Zajednicu srpskih opština, dok Beograd ne mora da potpiše evropski nacrt statuta za formiranje iste.

Pored toga, Aljbin Kurti je predložio da datum potpisivanja Sporazuma o normalizaciji odnosa između tzv. Kosova i Srbije, sa Aneksom za njegovu primenu, bude 21. i 22. marta 2024. godine, što se poklapa sa održavanjem Samita Evropskog saveta. Ovaj predlog ima za cilj da se obeleži važan događaj uz podršku međunarodne zajednice.

Aljbin Kurti je jasno izneo svoje zahteve i predloge u vezi sa pregovorima između Kosova i Srbije, istakavši važnost međunarodne podrške u rešavanju spornih pitanja. Njegove inicijative otvaraju nove perspektive za dijalog i moguće rešenje konflikta između dve strane. Ostaje da se vidi kako će međunarodna zajednica odgovoriti na ove predloge i da li će doći do daljih koraka ka postizanju sporazuma.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (13)

Loading
nikola

22.12.2023 15:06

Dakle ovaj Kurti se toliko pogubio da je to strasno. Niti zna sta prica niti zna sta radi.

sanja

22.12.2023 15:09

Kurti prica o namaa kao nekom ko se nasilno ponasao prema Kosovu, jel ovo realno, jel na ovo niko ne reaguje?

sanja

22.12.2023 15:09

Ko je on da trazi clanstvo u EU zemlje koja pripada nama i koja nije nezavisna?

sanja

22.12.2023 15:09

Ko je on da trazi clanstvo u EU zemlje koja pripada nama i koja nije nezavisna?