OTKRIVAMO RAZLOGE IZBORNOG KRAHA SOCIJALISTA: Dačića "drugovi" doveli na ivicu

Autor:

Vesti

18.12.2023

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

On je partiju podigao iz pepela, dok neki iz njegovog okruženja, koji su danju vlast, a uveče opozicija, tu bi da je vrate

OTKRIVAMO RAZLOGE IZBORNOG KRAHA SOCIJALISTA: Dačića "drugovi" doveli na ivicu

Foto: ST/Nemanja Pančić

Socijalisti su pretrpeli ozbiljan udarac na izborima, ali nisu svi odgovorni drugovi pokazali spremnost da preuzmu krivicu za loše rezultate. Jedino je Ivica Dačić odmah ponudio ostavku na mesto predsednika SPS, iako sasvim sigurno nije najodgovorniji. Naprotiv, kako kažu naši sagovornici, da nije njega, od te partije odavno ne bi ostao ni kamen na kamenu. 

Koalicija oko SPS je na parlamentarnim izborima osvojila 6,7 odsto, a na beogradskim i pokrajinskim oko pet odsto glasova, što je upola manje nego na prethodnim izborima.

Naravno da je ovaj rezultat nezadovoljavajući i razgovaraću sa kolegama o tome šta je najbolje za stranku u narednom periodu. Moje je mišljenje da treba naći novog lidera SPS. Treba da napravimo analizu možemo li i mogu li ja dalje da nastavim. Uvek sam smatrao da su državni interesi ispred partijskih - naglasio je Dačić i ponovio da je SPS spreman za nastavak saradnje sa SNS na svim nivoima ako to naprednjaci budu odlučili.

Podsetio je da je preuzeo SPS pre 17 godina, kada je imala pet odsto poverenja birača:

- Politika je kao život, pun uspona i padova, hvala svima koji su glasali za nas.   

I zaista Dačić iskusni politički vuk, kako ga opisuju,  koji se za to i školovao je posle petooktobarskih promena, a naročito od 2006. kada je preuzeo funkciju šefa SPS, praktično podigao tu partiju iz pepela i vratio je u političku arenu. I ponovo na vlast. I to kao nezaobilaznog partnera, koji je neretko iz pozicije tasa na vagi, opredeljivao sastav vlada i time sudbinu države. 

- Zahvaljući najpre njemu SPS je opstao. Restrukturirao je stranku, pozicionirao je. Bez njega SPS bi odavno bio na političkom smetlištu. Ali, sad su pojedinci u SPS pomislili da su veći katolici od pape, rovarili su po partiji, u kampanji na terenu. Preko dana su vlast, uživajući sve beneficije, a uveče su opozicija, pevaju uvredljive pesme protiv Vučića, deca viskokih funkcionera se bahate... Zbog takvih, ako se Ivica skloni sa čela SPS to je naša sigurna karta za put u propast. Nadamo se da ćemo ga ubediti da ostane, kako zbog partije tako i zbog države - kaže za Republiku i Srpski telegraf sagovornik iz SPS.

Foto: ST/Dragan Kadić

Šef socijalista Ivica Dačić pokrenuo pitanje odgovornosti za loše rezultate na izborima

Zoran Baki Anđelković, nekadašnji sekretar socijalista, ističe za naš list da je SPS sam sebe uništio, jer je vodio dve kampanje:

- Jednu je Ivica vodio za rezultate, a neki oko njega, dobar deo njih, vodili su kampanju i protiv Ivice i protiv Vučića. A sede u Skupštini, Vladi. Pazite, napadaju Vučića, a sede kao državni sekretari u Vladi. Bilo bi pošteno da takvi već danas  pokupe svoje stvari i vrate se, recimo, u Vranje ili u Kladovo. Ta dvostruka igra koštala je SPS, narod je to prepoznao. SPS se nije fokusirao na politiku koju vodi Dačić kao predsednik. Nije, dakle, ovde problem Ivica, već neko okruženje koje misli da je ceo Studentski trg njihova privatna firma. 

To je, tvrdi Anđelković, razlog loših izbornih rezultata.

- Nije Ivica problem, već oni koji bi da ga smene. Oni koji mu rade o glavi. On se odgovorno poneo, ponudio ostavku, ali ako bi pri tome ostao i stranka prešla u ruke ovog problematičnog krila SPS, podrška bi pala, na nekim narednim izborima bili bi ispod cenzusa i to bi bio kraj partije - zaključuje naš sagovornik.

 

SPS NA IZBORIMA

14,51% (44 mandata) 2012. 
13,49% (44 mandata) 2014.
10,59% (29 mandata) 2016.
10,31% (32 mandata) 2020.
11,79% (31 mandat) 2022.
6,57% (19 mandata) 2023.
* parlamentarni izbori 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Vesna

19.12.2023 06:28

Javasluk u stranci koju Ivica ocigledno ne moze da kontrolise. Tesko je raditi sa ljudima.