DOĐU, OTVORE FABRIKU, PA ONDA DRUGU, TREĆU...Srbija magnet za ulagače: Obaramo rekorde u PRIVLAČENJU stranih investicija!

Autor:

Vesti

09.12.2023

21:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mnogi šire svoje poslovanje u našoj zemlji jer su prezadovoljni uslovima, stabilnošću i predvidivošću koji im se nude

DOĐU, OTVORE FABRIKU, PA ONDA DRUGU, TREĆU...Srbija magnet za ulagače: Obaramo rekorde u PRIVLAČENJU stranih investicija!

Foto: Tamjug/Vladimir Pori/Damir Vujkovic/ Strahinja Acimovic

Srbija će i ove godine oboriti rekord u privlačenju direktnih stranih investicija koje rastu iz godine u godinu i imamo ih više nego sve ostale zemlje regiona zajedno. Kako je pre nekoliko dana rekao predsednik Aleksandar Vučić, rezultati u prvih 11 meseci pokazuju da ćemo ove godine privući čak 4,45-4,5 milijardi evra.

Zbog tih investicija, u velikoj meri, imamo i rekordno nisku nezaposlenost, a plate su znatno (ili, bolje rečeno, drastično) uvećane u poslednjih nekoliko godina. I tek će rasti...

BROJKE JASNE

U tabeli koja prati ovaj tekst videćete kojim impresivnim tempom su se povećavale direktne strane investicije u Srbiji otkako je 2012. promenjena vlast, a u ovom tekstu posebno ćemo se pozabaviti fenomenom koji sam za sebe pokazuje koliko je u našoj zemlji pozitivno izmenjena investiciona klima. Reč je ne samo o tome da se menja struktura investicija, odnosno dolaze investitori koji rade s visokom tehnologijom, angažuju obrazovani kadar i, shodno tome, isplaćuju velike zarade. Ne, reč je i o tome da sve više njih, koji ovde otvore prvi pogon, potom otvaraju u Srbiji i drugi, treći, pa i četvrti.

Razlog je prost: prezadovoljni su.

Uprkos redovnim pokušajima dela opozicione javnosti da dižu paniku lažnim navodima o narušenoj investicionoj klimi i (li) mogućnostima da će strani ulagači napustiti Srbiju, realnost ih, dakle, demantuje. Samo u ovoj godini nekoliko svetskih poznatih kompanija otvaralo je nove pogone.

Aleksandar Ljubić, direktor Saveta stranih investitora (FIC), kazao je da ohrabruje to što je Srbija privukla više investicija nego sve zemlje regiona zajedno.

- Druga stvar je što mnogi strani investitori proširuju svoje investicione pogone, znači otvaraju nove proizvodne pogone i proširuju svoju delatnost u Srbiji. Strane investicije su prošle godine iznosile rekordnih 4,4 milijarde evra. Tako da nas vrlo ohrabruju ovi podaci o i dalje velikom broju investitora koji dolaze u našu zemlju - kazao je Ljubić.

SVE SE MENJA

Ekonomista Aleksandar Stevanović kaže za Republiku da je Srbija napravila takav ambijent za investitore da nemaju gde da odu da im bude bolje, nigde nema kvalitetnijih uslova:

- Do 2014. dolazili su neki niskokvalitetni ulagači s tzv. prekrštenim palčevima u džepovima, koji su računali na jeftinu radnu snagu u nivou Pakistana, pa kad uberu plodove da se pokupe i odu. Takvi su već i otišli i to je dobro. Jer mi se više ne takmičimo sa siromašnim državama. Napravljen je upadljivo veliki napredak. U Srbiju sada stižu kvalitetni strani investitori, koji šire svoje poslovanje. I to nisu neki izolovani slučajevi, to postaje praksa. Naša država ima kredibilnu ekonomsku politiku, nema egzibicija. I ne samo to. Konzistentna je politika države. Konačno, svi oni koji govore da bi sve drugačije radili da su na vlasti ne govore istinu, radili bi sve isto. 

U takvom ekonomskom usponu, kako dodaje, jedini problem u perspektivi mogao bi da bude nedostatak radne snage.

- Ali ni to nije nerešiva prepreka - zaključuje Stevanović.

Vladimir Vuletić, profesor

- Investitori uvek računaju na dugoročniju stabilnost. To je važan faktor kada odlučuju gde će doći.

Činjenice

- Srbija je lane imala 4,4 milijarde evra direktnih stranih investicija
- taj nivo će ove godine biti dostignut ili prestignut
- 60% investicija u našu zemlju stiže iz EU

Hladan tuš za tajkunska glasila

Među onima koji su pokušali da omalovaže ogroman priliv stranih investicija su i glasila tajkuna Dragana Šolaka.

- U svom izlaganju ste rekli da je Srbija sjajno mesto za strane investicije. Kako ste došli do tog zaključka - pitala je nedavno direktora FIC Aleksandra Ljubića novinarka N1 Žaklina Tatalović.

I onda je usledio hladan tuš. Ljubić je govorio o rekordnim stranim investicijama i tome da investitori šire svoje poslovanje. U prevodu, investitori hvale Srbiju na sva zvona, zbog čega su ispod snimka usledili komentari poput "dajte Žaklini šećera i vode". 

Neki od onih koji su ove godine proširili poslovanje:

"KONTINENTAL"

Oni ne dolaze da tu budu nekoliko godina, već trajno. Nadam se da će da ostanu zauvek. Borio sam se da "Kontinental" otvori i jedan RND centar u Nišu, videćemo, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić krajem februara, kada je u Kaću kod Novog Sada otvorena nova fabrika nemačke kompanije "Kontinental automotiv Srbija", druge najveće snabdevačke kompanije za delove u automobilskoj industriji u Evropi i pete u svetu.
"Kontinental" u Srbiji ima pet zgrada, a 2017. u Novom Sadu otvorio je istraživačko-razvojni centar.

"AUNDE"

Italijanska kompanija koja se bavi proizvodnjom navlaka za automobilsku industriju otvorila je drugi pogon u oktobru u Leskovcu. Fabriku su prvo otvorili u martu 2014. u Jagodini, da bi 2017. tamo otvorili novi pogon fabrike, pa je tako broj radnika samo u tom gradu narastao na 900.

"BOŠ"

Kompanija je u januaru, u okviru fabrike u Pećincima, otvorila novu poslovnu jedinicu u kojoj se proizvode podizači stakala. Tad su poručili da je to primer dobrog poslovanja u Srbiji, što potvrđuje konstantan razvoj njihovog biznisa u našoj zemlji, zahvaljujući kojem je ta kompanija godinama među najvećim izvoznicima iz naše države.

Strane investicije

2012.   1
2018.   3,5
2019.   3,8
2020.   3
2021.   3,9
2022.   4,4
2023.   4,45*
* očekivano

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (13)

Loading
Joca

09.12.2023 21:48

Zahvaljujući Vucicu u Srbiji se otvorio veliki broj fabrika, veliki broj novih radnih mesta, nezaposlenost je sve manja.

Petkoni983

09.12.2023 21:58

Strani investitori vide da je Srbija sigurana i stabilna zemlja u koju se moze i treba ulagati!!!

Pavle

09.12.2023 22:02

Zahvaljujuci povoljnoj investicionoj klimi brojni investitori dolaze u nasu zemlju i ulazu svoj novac otvarajuci svoje firme.

Petar

09.12.2023 22:05

Smatram da nasa zemlja pruza sve neophodne uslove za ulaganje sto investitorima daje sigurnost, stabilnost i predvidivost poslovanja u nasoj zemlji.