BUKMEJKERI IZNELI PROGNOZE ZA DECEMBARSKE IZBORE: Naprednjaci pobeđuju i u Srbiji i u Beogradu

Autor:

Vesti

27.11.2023

16:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lista "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" ubedljivo vodi na republičkom nivou, a prva je i na izborima za prestoničku parlament, prema prognozama kladionice "Meridianbet", koja je na prošlim izborima sve tačno predvidela.

BUKMEJKERI IZNELI PROGNOZE ZA DECEMBARSKE IZBORE: Naprednjaci pobeđuju i u Srbiji i u Beogradu

Foto: Tanjug/S. Radovanović/N. Jovanovic, ATAImages

Lista "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" odneće ubedljivu pobedu na parlamentarnim izborima, prema prognozama koje su dali bukmejkeri kladionice "Meridianbet".

Naime, prema njima, očekivana granica Srpske napredne stranke ovog puta je 42,5 odsto, što je duplo više od drugoplasirane liste "Srbija protiv nasilja" (21,3%). Ni formiranje vlade ne bi trebalo da predstavlja problem pošto su koalicioni partneri naprednjaka projektovani SPS na 10,2, Savez vojvođanskim Mađara na 1,6 i Stranka pravde i pomirenja Usame Zukorlića na 1,85 odsto. Ukoliko budu ovakvi rezultati, sadašnja većina u parlamentu imala bi minimalno 164 poslanika.

Osim ovih navedenih lista, prema bukmejkerima, cenzus za republički parlament, pored manjinskih, preći će još samo dve liste i to Nada za Srbiju (Novi DSS i POKS) i koalicija koju čine Dveri i Zavetnici.

Naprednjaci, prema "Meridianbetu", trijumfovaće i na beogradskim izborima sa 37,6 odsto, a slede Srbija protiv nasilja i SPS. Kao i na republičkim izborima, prema prognozama, u poslaničke klupe bi trebalo da uđu još i Nada i koalicija Zavetnici-Dveri, dok je tik iznad granice cenzusa u prestonici i Narodna stranka. Za po jedno odborničko mesto u Gradskoj skupštini boriće se i manjinske liste Usame Zukorlića i Ruska stranka.

Interesantno je da su bukmejkeri dali prognoze izlaznosti, prema kojima će veća izlaznost biti u Beogradu nego na nivou republike. Oni procenjuju da će na beogradske izbore izaći 56,5 odsto, dok će na republičke izbore, po njima, izaći 53,5 odsto upisanih glasača.

S obzirom na to da je su prognoze "Meridianbeta" na prošlim izborima praktično sve pogodile, od izlaznosti (prognozirali 59,5, a bila 59,3), preko Vučićeve pobede u prvom krugu, pa do toga da će Ana Brnabić biti premijerka, i ovog puta treba ozbiljno uzeti projekcije koje su date 20 dana pred izbore.

Vučić: Imamo tri odsto više nego svi ostali zajedno

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče da sve izborne liste na republičkim izborima, osim SVM, trenutno imaju, prema njegovim podacima, od tri i po do četiri odsto manje nego lista "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane".

- Ako bi oni u narednih 20 dana uspeli da preokrenu tri odsto više, a mi tri odsto manje, oni bi bili u prednosti jedan-dva odsto i onda bismo mi sa SVM bili na ivici možemo li da napravimo tu vladu ili ne možemo - rekao je Vučić.

On je za beogradske izbore rekao da će biti neizvesnija trka.

- Sada smo na ivici, videćemo kako će da ide s desničarskim strankama, ko će ući u gradski parlament. Mi smo svakako, od pre mesec dana, prvi put ispred liste Dragana Đilasa. Oni su bili ispred nas nekoliko meseci i verujem da ljudi vide ko šta radi i koliko radi i verujem da će i tu rezultat biti dobar - poručio je Vučić.

REPUBLIČKI IZBORI

LISTA    PROCENTI    POSLANICI
SNS    42,51    122
Srbija protiv nasilja    21,3    60
SPS    10,2    29
Zavetnici-Dveri    6,2    17
Nada za Srbiju    5,4    16
Usame Zukorlić    1,85    7
SVM    1,6    6
SDA Sandžaka    0,5    1
Politička borba Albanaca...     0,3    1
Narodna stranka    2,75    0
Dobro jutro Srbijo    2,7    0
SRS    1,8    0
Mi glas iz naroda    0,85    0
Ostali    2,05    0
UKUPNO    100    250

BEOGRADSKI IZBORI

LISTA    PROCENTI    POSLANICI
SNS    37,6    45
Srbija protiv nasilja    33,4    39
SPS    7,1    9
Zavetnici-Dveri    6,1    7
Nada za Beograd    5,6    6
Narodna stranka    3,15    3
Ruska stranka    0,4    1
Dobro jutro Beograde    2,85    0
Promena je pobeda SPP    0,3    0
Da se struka pita    0,15    0
"Ćale, ovo je za tebe"    0,1    0
Da se vojska na Kosovo vrati    0,35    0
Ostali    2,9    0
UKUPNO    100    110

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (2)

Loading
Uki

28.11.2023 11:33

Bookmejkeri meridiana ne grese gotovo nikada ali sada pada AV tako da cu igrati sve suprotno od njega,i to dolazi

Somi

28.11.2023 11:33

Jedino mi je vazno da ubodem sjajne kvote u Meridianu.